Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / Τα βιβλία του χειμώνα 2023!

Τα βιβλία του χειμώνα 2023!

Τα βιβλία του χειμώνα 2023!

Περισσότερα από 2.000 βιβλία πρόκειται να κυκλοφορήσουν το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Οι εκδοτικοί οίκοι αναμένεται να εμφανίσουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις ανάγνωσης για όλες τις ηλικίες. Νέες κυκλοφορίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς αλλά και νέοι συγγραφείς μας συστήνονται με τα έργα τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Βιβλία λογοτεχνίας, ενδιαφέρουσες μελέτες, βιογραφίες σημαντικών προσώπων, δοκίμια και μελέτες που σίγουρα θα μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
Σας παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά από τα βιβλία που μας προκάλεσαν το ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι θα τραβήξουν και την δική σας προσοχή.

Ελληνική πεζογραφία

Το νέο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού από τις εκδόσεις Πατάκη «Παλιές και νέες χώρες». Στα 1885 ένας άνδρας και μια γυναίκα συναντιούνται στην οθωμανική Θεσσαλονίκη. Ένα άνοστο αστείο, κάποια βλέμματα και αρκετά μυστικά είναι αρκετά για να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση ανάμεσα σε έναν αφελή κι ονειροπόλο άνδρα και σε μια δυναμική γυναίκα. Ένα μυθιστόρημα στα χρόνια της μπελ επόκ, της εποχής που ονομάστηκε χαρισάμενη από τους έχοντες πλούτο και δύναμη.

Το κύκνειο άσμα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου (1933-2023) «Θεόφιλος και Κασσιανή», εκδόσεις Πατάκη, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μία μυθιστορηματική βιογραφία, ένα μυητικό ταξίδι αυτογνωσίας. Ένας φόρος τιμής σε μια εξέχουσα γυναικεία μορφή του βυζαντινού κόσμου, την ποιήτρια και υμνογράφο Κασσιανή.

Ο Αλέξης Σταμάτης στο νέο του μυθιστόρημα «Υπήρξα τόσοι άλλοι», εκδόσεις Καστανιώτη, ένας συγγραφέας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λευκή σελίδα. Η καθημερινότητά του έχει αλλάξει – έχει αποκτήσει το πρώτο του παιδί. Στο περιθώριο της χαράς του, όμως, πλανάται μια απορία: ο ίδιος πια πού είναι; Στο βιβλίο αυτό του Αλέξη Σταμάτη ο αναγνώστης καλείται να συνδεθεί με τον «άλλο», που αντικατοπτρίζεται στο ταξίδι της συγγραφής, ανακαλύπτοντας μια κοινή ανθρωπιά και μια βαθιά αίσθηση συγγένειας.

Η Ζοέλ Λοπινό στο νέο της μυθιστόρημα «Το νετλέτι», εκδόσεις Μίνωας, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κρήτης, όπως τις διηγήθηκαν στη συγγραφέα οι κάτοικοι του Μανιολόπουλου, πριν λησμονηθεί στο πέρασμα του χρόνου η πραγματική ιστορία του τόπου τους.

Στο νέο του βιβλίο «Ένα παιδί μετράει κεφάλια», εκδόσεις  Μεταίχμιο, ο Βασίλη Τζανακάρης, διηγείται ιστορίες κυρίως από την εποχή του Εμφυλίου, και όχι μόνο. Καλογραμμένες, ιστορικά ενδιαφέρουσες, συγκινητικές.

Ο Γιώργος Συμπάρδης έρχεται με νέο μυθιστόρημα με τίτλο «Πλατεία Κλαυθμώνος», από τις εκδόσεις  Μεταίχμιο.  Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αθήνα από το φθινόπωρο του 1967 έως την άνοιξη του 1968. Ο πρώτος χρόνος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών μέσα από τα μάτια ενός δεκαοχτάχρονου φοιτητή της Νομικής. Η σύλληψή του στην πλατεία Κλαυθμώνος και η περιπλάνησή του στον κόσμο των ομοφυλοφίλων της εποχής.

«Δυναμώστε τη μουσική, παρακαλώ», εκδόσεις Πόλις,  είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του συγγραφέα Μιχάλη Μαλανδράκη. Ένα μυθιστόρημα για τα μεγάλα μεγέθη που δεν μεταβολίζονται από το άτομο· για την ομορφιά και τη φασαρία, ως στιγμιαίο αντίδοτο σε όλα εκείνα που δεν θεραπεύονται· και για όσους επιζητούν την ένταση της μουσικής τόσο δυνατά ώστε να καλύπτει τα πάντα.

Ο πολυγραφότατος Αύγουτος Κορτώ με το  νέο μυθιστόρημα «Το πράσινο αστέρι», εκδόσεις Πατάκης. Ένα μυθιστόρημα, με σχέδια του συγγραφέα, για τη φιλία και την αγάπη. Μια περιπέτεια για τον άλλο κόσμο, που ζει μέσα μας. Μια ιστορία σαν παραμύθι, για παιδικές ψυχές – σ’ ό,τι σώμα κι αν κατοικούν.

Το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Δρόλια «Οι εξισώσεις», εκδόσεις Gutenberg, αποτελεί ένα υβριδικό αφήγημα που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η σύγχρονη επιστήμη και τα πάθη της, ακονίζοντας τη σκέψη του αναγνώστη τόσο για τα προβλήματα των επιστημόνων όσο και για τις κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς που διατρέχουν την έρευνα, τη μάθηση και την ανακάλυψη.

Νέα βιβλία αναμένουμε και από τους: Μάνο Κοντολέων «Σαν μήδεια», εκδόσεις Πατάκης, Νίκο Τσιπόκα «Ψηφιακά Όνειρα», εκδόσεις Κέδρος, Αιμίλιο Σολωμού «Κράτα την ανάσα σου», εκδόσεις Καστανιώτη, Χρίστο Χρηστίδη «Η Αυγή», εκδόσεις Κίχλη, ?ννα Δαμιανίδη «Δυο καλοκαίρια και μισό φθινόπωρο», εκδόσεις Μεταίχμιο, Τάκη Καμπύλη «Το κόμμα του καλού θεού», εκδόσεις Καστανιώτη, Γιώργο Γεωργή «Κιαμίλμπεης. Ο οθωμανός άρχοντας της Κορίνθου», εκδόσεις Καστανιώτη, Λίνα Βαρότση «Σήκω από πάνω μου» εκδόσεις Μεταίχμιο, Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», εκδόσεις Μίνωας, Ιάκωβου Ανυφαντάκη «Ραδιοκασετόφωνο», εκδόσεις Πατάκης, Κυριακή Πλαϊνάκη «Το πορτρέτο», εκδόσεις Κάκτος. Από τις εκδόσεις Εστία αναμένουμε το βιβλίο του Αλέκου Ζούκα «Το κρώξιμο του γκιώνη» και του ?γη Πεταλά, «Κυμύλη ή η νήσος των κατορθωμένων δυνατοτήτων».

Μεταφρασμένη πεζογραφία

Ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας J.M. Coetzee με το νέο του βιβλίο «Ο Πολωνός» εκδόσεις Διόπτρα, σ’ ένα υποβλητικό έργο που προκαλεί μια «ανεξάντλητη παλέτα συναισθημάτων, από την τυφλή αγάπη ως τη συμπόνια».

Το βιβλίο που τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Booker του 2022 της Ινδής Γκιτάντζαλι Σρι «Τάφος στην ?μμο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης. Ένα ασύλληπτα απολαυστικό και απίστευτα παιγνιώδες βιβλίο. Κατορθώνει να διαχειριστεί θέματα πάρα πολύ σοβαρά –το πένθος, την απώλεια, τον θάνατο– και μέσα από αυτά να συνθέσει μια απολύτως συναρπαστική χορωδία, σχεδόν ένα πανδαιμόνιο, από φωνές

Συνδέοντας ιστορία και λογοτεχνία, ο Πιερ Ασουλίν στο νέο του μυθιστόρημα «Το υπερωκεάνιο» , εκδόσεις Πόλις, υπογράφει μια πολύ ωραία μυθιστορηματική αφήγηση σε ένα έξυπνο, κεκλεισμένων των θυρών, θέατρο των ανθρώπινων παθών.

H Πάντελ Ρουθ με το μυθιστόρημα «Κόρες του λαβύρινθου», εκδόσεις Ποταμός, ένα μυθιστόρημα λυρικό, ερεθιστικό και υποβλητικό, εξερευνά τη δύναμη της θαμμένης μνήμης και την ισχύ του παρελθόντος πάνω στο παρόν. Ήταν στη shortlist για το βραβείο Runciman 2022.

Στο μυθιστόρημα «Για την αγάπη της Έλενας», εκδόσεις Πατάκης,  ο Γιασμίνα Χάντρα με αφετηρία μια αληθινή ιστορία, αφηγείται με τη χαρακτηριστική δεξιοτεχνία του αυτό το επώδυνο και σκληρό οδοιπορικό όπου η αθωότητα και η αγάπη παλεύουν για να επιζήσουν μέσα σ’ έναν κόσμο ανελέητο.

To ανάλαφρο, τρυφερό, συγκινητικό και βιβλιοφιλικό μυθιστόρημα του Carsten Henn «Ο ταχυδρόμος των βιβλίων», εκδόσεις Μεταίχμιο μας θυμίζει ότι έχουμε μονάχα ο ένας τον άλλον – και τα βιβλία.

Με δεξιοτεχνική αφήγηση και μια πρόζα ενίοτε λυρική και ενίοτε κοφτερή σαν λεπίδα, η ?νν Ένραϊτ στο μυθιστόρημα «Ηθοποιός» , εκδόσεις Καστανιώτης οδηγεί το αναγνωστικό κοινό στην καρδιά της εξοργιστικής αλλά εντούτοις τρυφερής αγάπης που δένει μια μητέρα με μια κόρη.

Ο Γκράχαμ Γκρην, στο βιβλίο με τίτλο «Ο επίτιμος πρόξενος», εκδόσεις Πόλις με αφάνταστη μυθιστορηματική επιδεξιότητα, εκθέτει στους αναγνώστες του την άποψή του για τον κόσμο, τη χωρίς ελπίδα αγάπη, τους φτωχούς, την πίστη στον Θεό και την Επανάσταση, τη θυσία και τη λύτρωση, χωρίς ποτέ να εκπέσει στην ηθικολογία και τον διδακτισμό.

O Μπεναχίμ Λαμπαντούτ στο νέο του βιβλίο «Maniac», εκδόσεις Δώμα, μιλά για τους εφιάλτες που γεννήθηκαν μέσα από τα τρελά όνειρα της λογικής, διηγούμενο την ιστορία της νέας θεότητας που έπλασε ο άνθρωπος, και η οποία σήμερα απειλεί να τον αντικαταστήσει.

Μετά το μυθιστόρημά της «Το τρένο των παιδιών», εκδόσεις Πατάκης , που μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες, η συγγραφεας Βιόλα Αρντόνε στο νέο μυθιστόρημα «Η ατίθαση καρδιά της Ολίβα Ντενάρο» περιγράφει με συγκινητική τρυφερότητα τις αντιφάσεις της αγάπης ανάμεσα σε πατέρα και κόρη, ανάμεσα σε μητέρα και κόρη, και μιλά για τη διφορούμενη έννοια του πόθου, που κολακεύει αλλά και τρομάζει, κυρίως όταν επιβάλλεται βίαια.

Ο βραβευμένος με δύο Πούλιτζερ, Colson Whitehead ,επιστρέφει με ένα αναπάντεχα διασκεδαστικό μυθιστόρημα συμπληρώνοντας δεξιοτεχνικά την Τριλογία του Χάρλεμ με το δεύτερο και προτελευταίο μέρος της με τίτλο «Το Μανιφέστο Απατεώνων», εκδόσεις Ίκαρος, το οποίο αποτελεί το γλαφυρό πορτραίτο μιας οικογένειας και μιας μητρόπολης στο χείλος του χάους και της καταστροφής.

Το «Χερστ 07769: Η ιστορία Μπαχ του Φλόριαν Χερστ», εκδόσεις Πόλις του βραβευμένου με τοThe Man Booker International Prize του 2015 Λάσλο Κρασναχορκάι, το οποίο ο συγγραφέας ονομάζει διήγημα, διαδραματίζεται στη Γερμανία των ημερών μας, και μάλιστα στο μελαγχολικό ανατολικό τμήμα της, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα την πηγή των έργων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και την όλο και λιγότερο μυστική βάση των νεοναζιστικών κινημάτων.

Στο υποψήφιο για διεθνές βραβείο Booker 2023  «Η μοναχοκόρη», εκδόσεις Ίκαρος, η συγγραφέας Guadalupe Nettel που έχει εξελιχθεί σε μια από τις φωτεινότερες εκπροσώπους της σύγχρονης λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, μας μιλάει για τους αμέτρητους τρόπους να είσαι μητέρα, για τις μάχες, τα δράματα, και τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε να αγαπάμε.

Το μυθιστόρημα που χάρισε στον Τζόσουα Κόεν το Βραβείο Pulitzer πεζογραφίας 2022 «Οι Νετανιάχου» , εκδόσεις Gutenberg. Ένα τολμηρό και σπαρταριστό campus novel, στα χνάρια των Φίλιπ Ροθ και Ντέιβιντ Λοτζ.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Συροκαναδής Zoulfa Katouh «Όσο οι λεμονιές ανθίζουν», εκδόσεις Διόπτρα, ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα αφιερωμένο στο πανανθρώπινο πάθος για αγώνα, ελευθερία, επιβίωση.

Το νέο βιβλίο του νομπελίστα Πατρίκ Μοντιανό «Σεβρέζ» ,εκδόσεις Πόλις. Ένα πολυδιάστατο, θεσπέσιο, σπειροειδές βιβλίο για τη ζωή που κυλά, τη μνήμη και τη λήθη. Ο Μοντιανό ρίχνει με τον καλύτερο τρόπο, ατάκτως, στο χαρτί, φαντάσματα και αινίγματα από το παρελθόν.

Το «To δέντρο του χορού», εκδόσεις Πατάκης, είναι το νέο βιβλίο της Βρετανίδας Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ. Τοποθετημένο σε μια εποχή δεισιδαιμονίας, υστερίας και μοναδικών αλλαγών, και εμπνευσμένο από τα αληθινά γεγονότα ενός καταραμένου καλοκαιριού, το δέντρο του χορού είναι μια παθιασμένη ιστορία οικογενειακών μυστικών, απαγορευμένης αγάπης και γυναικών που ωθούνται στα άκρα.

Έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, ένα Booker και μια θέση στις λίστες των best sellers των NY Times, o δεξιοτέχνης George Saunders, στο βιβλίο «Μέρα Απελευθέρωσης», εκδόσεις Ίκαρος, μας παραδίδει μια ανατρεπτική συλλογή απαράμιλλης μαεστρίας που διερευνά θέματα εξουσίας, ηθικής και δικαιοσύνης και εξετάζει σε συγκινητικό βάθος την ουσία της ανθρώπινης συνύπαρξης.

Μετά το  αριστούργημα «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» και το «Τα τρία φώτα» από την Ιρλανδή συγγραφέα Κλερ Κήγκαν, αναμένεται να κυκλοφορήσει το βιβλίο «Πολύ αργά πια», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το ακαταμάχητο νέο μυθιστόρημα της Victoria Hislop «Το ειδώλιο», εκδόσεις Ψυχογιός,  πραγματεύεται την αμφιλεγόμενη απόκτηση πολιτιστικών θησαυρών και το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν κάποιοι άνθρωποι για να τους αποκτήσουν.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει στα Ελληνικά το «Η εμμονή» της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αν Ερνό. Ένα εντυπωσιακό πορτρέτο μιας γυναίκας μετά το τέλος μιας σχέσης.

Μετά τον Henry James, ο Colm Tóibín στο νέο του μυθιστόρημα «Ο Μάγος», εκδόσεις Ίκαρος, επιλέγει να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του γίγαντα της παγκόσμιας λογοτεχνίας Thomas Mann. Με καθηλωτική εγγύτητα και συγκινητικό βάθος, ο Tóibín βιογραφεί τον Mann περισσότερο ως πατέρα, σύζυγο και πολίτη παρά ως λογοτέχνη.

Στο νέο βιβλίο του Σλοβένου Ντράγκο Γιάντσαρ «Ακόμα και ο έρωτας», εκδόσεις Καστανιώτης, ο συγγραφέας μας ταξιδεύει μέσα από την ερωτική ιστορία της Σόνιας και του Τίνε, των νεαρών ηρώων του, από το ζοφερό παρόν του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης στο ειδυλλιακό παρελθόν της ειρήνης, του έρωτα και των λουλουδιών. Τέλος, με ένα πραγματικά δεξιοτεχνικό χρονικό άλμα, μας μεταφέρει στο μέλλον, όταν ο πόλεμος έχει πια τελειώσει και επικρατεί η νέα τάξη πραγμάτων.

«Τα Πέτρινα Ημερολόγια» της Κάρολ Σιλντς, εκδόσεις Gutenberg, συγκαταλέγεται στα πιο επιτυχημένα μυθιστορήματα της εποχής μας. Η συγγραφέας αφηγείται τη ζωή της μέσα από τα μάτια της ηρωίδας της, αλλά παράλληλα και μέσα από τις αντικρουόμενες ερμηνείες των ίδιων γεγονότων από φίλους, γνωστούς, τα παιδιά της.

Το μυθιστόρημα της Μάγκι Νέλσον «Bluets», εκδόσεις Αντίποδες, περιπλανιέται μέσα από την κατάθλιψη, τη θεότητα, το αλκοόλ και την επιθυμία, επισκεπτόμενο στην πορεία διάσημες φιγούρες, όπως η Joni Mitchell, η Billie Holiday, ο Yves Klein, ο Leonard Cohen και ο Andy Warhol.

Το ντεμπούτο της Deniz Ohde με τίτλο «Διάχυτο φως» εκδόσεις Gutenberg μιλά με μεγάλη ευαισθησία για τις παγίδες στις οποίες μπορεί να οδηγήσουν η ασφυκτική παραμονή στο σπίτι και η συνεχής αποθάρρυνση από τον έξω κόσμο.

Η βραβευμένη με το βραβείο booker to 1978 για το βιβλίο «Θάλασσα, θάλασσα», Iris Murdoch με το βιβλίο «Η καμπάνα», εκδόσεις Διόπτρα. Μια κωμικοτραγική ιστορία για τη θρησκεία, τον πόθο, τη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, με τη βαθιά φιλοσοφική ματιά της Iris Murdoch.

H Maddie Mortimer «Οι χάρτες των υπέροχων σωμάτων μας» εκδόσεις Διόπτρα, ένα μυθιστόρημα που ακροβατεί με τόλμη ανάμεσα στο προσωπικό και στο καθολικό, στη θλίψη και στην ελπίδα. Μια ιστορία για το τι σημαίνει να ενηλικιώνεσαι, ακόμη και στο τέλος της ζωής σου.

Το «Θα γίνω ποτάμι» ,εκδόσεις Μεταίχμιο της Read Shelley είναι ένα καθηλωτικό και πολύ συγκινητικό ντεμπούτο, μια εκθαμβωτική εξερεύνηση του φυσικού κόσμου και ταυτόχρονα ένα αλησμόνητο μυθιστόρημα ενηλικίωσης.

Οι εκδόσεις Διόπτρα μεταφράζουν στα ελληνικά το μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ  «Μικρός Φίλος», στο οποίο  μελετάει την ευτυχία και τους μοναδικούς μηχανισμούς που εφευρίσκει ο κάθε άνθρωπος για να αντιμετωπίσει την απώλεια, αλλά και τα εκτεταμένα κοινωνικά δίκτυα που χτίζουμε στη ζωή μας για να μας προστατεύσουν στις πιο δύσκολες στιγμές. Από τις ίδιες εκδόσεις θα επανακυκλοφορήσει και το best seller της «Η καρδερίνα».

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη επανεκδίδονται τα βιβλία της Νομπελίστριας Περλ Μπακ. «Η Περήφανη Καρδιά», αφορά την ιστορία μιας Αμερικανίδας γλύπτριας, της Σουζάνας Γκέιλορντ, μιας ολοκληρωμένης γυναίκας και μιας συνειδητής καλλιτεχνικής ψυχής, που μονάχα μια Περλ Μπακ θα μπορούσε να συλλάβει το βαθύτερο νόημά της και να τη στήσει σαν μαρμάρινο άγαλμα, δουλεύοντας κι αυτή σαν την ηρωίδα της με το ένστικτο των δακτύλων. Επίσης θα επανκυκλοφορήσουν άλλα δύο μυθιστορήματα της συγγραφέως το  «Ανατολικός και Δυτικός άνεμος» και «Η μάνα».

Γραμμένο τη δεκαετία του 1960, το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα «Αδειες Ντουλάπες» της Maria Judite de Carvalho, εκδόσεις Ίκαρος, το οποίο κατέχει κεντρική θέση στην πορτογαλική λογοτεχνία, σκιαγραφεί με καθαρότητα, λιτότητα και τόλμη την ανδροκρατούμενη κοινωνία του ευρωπαϊκού νότου. Οι ζωές τριών γυναικών που καθορίζονται από το φάντασμα του άντρα που σφράγισε τη μοίρα τους ανατρέπονται βίαια με την αποκάλυψη ενός καλά θαμμένου οικογενειακού μυστικού.

Το μυθιστόρημα του Μπρούνο Ντούτσε «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις», εκδόσεις Κέδρος, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου, ένα μυθιστόρημα για την ακατάλυτη δύναμη της ποίησης που γράφει ιστορία.

Στα ελληνικά αναμένουμε τα: «Βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων» της Τζένη Κολγκαν εκδόσεις Ψυχογιός, το «Περιπλανώμενοι Εβραίοι» του Joseph Roth, εκδόσεις ?γρα, της Yukio Mishima «Οι εξομολογήσεις μιας μάσκας», εκδόσεις ?γρα, της Έβελιν Κόνλον, «Από τόπο σε τόπο», εκδόσεις World books, του Jeffrey Archer, «Πάνω από το πτώμα μου», εκδόσεις Bell,  της Rachel Cusk «Δεύτερο σπίτι», εκδόσεις Gutenberg, της Jeanette Winterson «Frankisstein», εκδόσεις Gutenberg, της ?ννα Μαρία Ορτέζε «Η θάλασσα δεν βρέχει τη Νάπολη», εκδόσεις Καστανιώτης, της Λέιλα Σλιμάνι «Δείτε πώς χορεύουμε», εκδόσεις Μεταίχμιο, του Panait Istrati «Κυρά Κυραλίνα», εκδόσεις Μεταίχμιο, του Παϊτίμ Στάτοβτσι «Μπόλλα», εκδόσεις Πατάκης, της Ρόζα Βεντρέλλα «Ο κήπος με τις πικροδάφνες», εκδόσεις Πατάκης, του Werner Herzog «Το Λυκαυγές του Κόσμου του», εκδόσεις Βακχικόν, του Λόιτσε Κοβατσιτς «Οι νεοφερμένοι», εκδόσεις Βακχικόν, της Ανν Γκρίφιν «Τα πάντα για την κόρη μου», εκδόσεις Μίνωας, του Πιερ Λεμετρ, «Οικογένεια Πελτιέ», εκδόσεις Μίνωας, της Μόνικα Γκουτιέρεζ «Έρωτας στον επόμενο σταθμό», εκδόσεις Μεταίχμιο, του Νίκου Σταματέλου «Ο λύκος και το δελφίνι», εκδόσεις Γκοβόστης.

Αστυνομικό - Ψυχολογικό - Noir μυθιστόρημα

Το νέο μυθιστόρημα του Αχμετ Ουμίτ «Η Χώρα των χαμένων θεών» εκδόσεις Πατάκης, ενώ ξαναδίνει, στη σκιά του βωμού του Δία και του ναού της Περγάμου, ζωή στους μύθους, μας δείχνει με σκληρό τρόπο, σαν χαστούκι στο πρόσωπο, την αμετάβλητη φύση του εγκλήματος στους αιώνες και στους πολιτισμούς. Ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει την αστυνομική ιστορία με την αρχαιολογία και τη μυθολογία.

Ο Μάρκο Ντε Φράνκι με το «Η καταδίκη των ζωντανών», εκδόσεις Πατάκης, ένα noir μυθιστόρημα, με καταιγιστική πλοκή, στην οποία η νεαρή αστυνομικός Βαλεντίνα Μέντιτσι καλείται να εξιχνιάσει στην πρώτη της έρευνα ένα αριθμό φόνων όπου ο αυτουργός των εγκλημάτων ακολουθεί ένα ανώτερο σχέδιο.

Το μυθιστόρημα του Κάρλο Λουκαρέλι «Μαύρος χειμώνας στην Μπολόνια», εκδόσεις Πατάκης, μας ταξιδεύει στην Μπολόνια του 1944 όπου η πόλη βρίσκεται υπό την Γερμανική κατοχή. Στο κέντρο της πόλης εντοπίζονται τρία πτώματα. Ο επιθεωρητής Ντε Λούκα θα αναγκαστεί να ερευνήσει για λογαριασμό τριών διαφορετικών εντολέων που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ τους, αλλά είναι βέβαιοι και οι τρεις πως μονάχα εκείνος μπορεί να τους βοηθήσει.

Το νέο μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά «Η λέσχη του κακού», εκδόσεις Διόπτρα, μας ταξιδεύει στην Αθήνα του μεσοπολέμου. Από ένα τυχαίο γεγονός ο νεαρός αξιωματικός της Αστυνομίας Νίκος Αγραφιώτης αναλαμβάνει την πρώτη του αποστολή: να εξιχνιάσει τη στυγερή δολοφονία ενός πρωταθλητή πυγμαχίας.

Νέο συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ περιμένουμε από τον Σεμπάστιαν Φίτζεκ με τίτλο «Επιβάτης 23», εκδόσεις Διόπτρα.

Ο Λάζαρος Αλεξάκης κυκλοφορεί το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Σκιές του νότου», εκδόσεις Διόπτρα. Ένας κύκλος αίματος ξεκινάει όταν ο Γιώτης, ο ιδιοκτήτης του Νότου, ενός παραλιακού μπαρ μιας επαρχιακής πόλης, αποφασίζει να βοηθήσει μια δημοσιογράφο της Μεσογείου, τη Μαρλίνα, να εξιχνιάσει το παράξενο ατύχημα ενός νεαρού.

Στο ολοκαίνουργιο μυθιστόρημα της Ελευθερίας Μεταξά «Ίχνος στον καθρέφτη», εκδόσεις Μίνωας ο Μάνος Βαρσάμης και η συνεργάτιδά του Έλσα Γληνού προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι μιας περίπλοκης υπόθεσης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν παρανοϊκό και αδίστακτο δολοφόνο που, κρυμμένος καλά στο σκοτάδι, σκορπίζει γύρω του τον τρόμο και τον θάνατο με όπλο του το αψέντι, επισφραγίζοντας τη φρίκη με την ευωδιά των τριαντάφυλλων.

«Ο ερευνητής» είναι το νέο βιβλίο της Tana French, εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια δεξιοτεχνική ιστορία συναρπαστικής ομορφιάς και αγωνίας, με βασικά ερωτήματα το πώς αποφασίζουμε τι είναι λάθος και τι σωστό σε έναν κόσμο όπου τίποτα από τα δύο δεν είναι απλό, και ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της απόφασης.

Η Τατιάνα Αβέρωφ μας εξιστορεί την δεύτερη υπόθεση του αστυνόμου Περικλή Γαλάνη στο νέο της βιβλίο «Silver Alert», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ένα μαγευτικό “whydunnit” υπογράφει η Gillian McAllister  με τίτλο «Λάθος μέρος, λάθος στιγμή», εκδόσεις Μεταίχμιο.  Πώς σταματάς έναν φόνο που έχει ήδη γίνει;

Το πέμπτο βιβλίο της σειράς της Yrsa Sigurdardottir «Η κούκλα», εκδόσεις Μεταίχμιο με τον επιθεωρητή Χούλνταρ και την ψυχολόγο Φρέιγια. Οι ιστορίες της συγγραφέως είναι ατμοσφαιρικές, μυστηριώδεις και ευφυέστατα δομημένες.  

Η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου με το βιβλίο «Σσάμπατ» εκδόσεις Bell, υπογράφει ένα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο την πόλη των Ιωαννίνων.

Ένα συναρπαστικό κράμα αστυνομικού, μυστηρίου, ψυχολογικού θρίλερ, νουάρ και κατασκοπικής περιπέτειας με ένταση και απίστευτα σκοτεινή ατμόσφαιρα, που διατηρεί την αδρεναλίνη στα ύψη υπογράφει ο Simon Mockler στο βιβλίο του με τίτλο «Το σκοτάδι δεν κοιμάται ποτέ», εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Από τις εκδόσεις ?γρα θα κυκλοφορήσουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Γιάννη Μαρή «Μπούμερανγ» και «Νυχτερινό τηλεφώνημα».

 Μελέτες - Δοκίμια - Ιστορία - Βιογραφίες

Στο νέο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη «Μαρινέλλα. Οι νύχτες που έγιναν μεσημέρια», εκδόσεις Διόπτρα, μια μεγάλη ερμηνεύτρια, που διεκδικεί δικαιωματικά τον τίτλο του «θρύλου», γίνεται αφορμή για ένα βιβλίο που εξιστορεί μέσα από πολύμηνες «μεσημεριανές» συζητήσεις όλη της τη ζωή και παρουσιάζει το απόσταγμα μιας καριέρας σχεδόν εβδομήντα χρόνων διαρκούς παρουσίας. Η διαφορά από μια συνεπή βιογραφία είναι πως η Μαρινέλλα σε αυτή την περίπτωση είχε απέναντί της τον Γιάννη Ξανθούλη ως αντίστιξη στην αφήγηση της ζωής της.

Από την πολύ καλή σειρά του Πατάκη Στοχασμοί θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Φρεντερίκ Λενουάρ «Γιουνγκ, ταξίδι προς εαυτόν». Σκοπός του βιβλίου  είναι να κάνει προσιτή στο ευρύ κοινό τη σκέψη του οραματιστή πρωτοπόρου της ψυχανάλυσης Καρλ Γιουνκγ, η οποία χτίζει γέφυρα μεταξύ ψυχολογίας και κβαντικής φυσικής και καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι στον άνθρωπο η ανάγκη νοήματος και συμβολικής ή πνευματικής ζωής προκειμένου να νιώθει βαθιά ευφορία.

Με μεγάλη προσμονή περιμένουμε το βιβλίου του Τ.Σ Έλιοτ «Για την ποίηση», εκδόσεις Πατάκης. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιλογή δοκιμίων του κορυφαίου Αγγλοαμερικανού ποιητή Τ. Σ. Έλιοτ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1948), που αφορούν τη θεωρία του για την ποίηση και την κριτική της.

Οι Matthew Gabriele & David M. Perry  στο βιβλίο «Οι φωτεινοί αιώνες: Μια νέα ιστορία της μεσαιωνικής Ευρώπης», εκδόσεις Πατάκης,  αποκρούουν τις συνηθισμένες λανθασμένες αντιλήψεις για τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα, δείχνοντας την ομορφιά και τη μέθεξη που άνθησαν πλάι στο σκοτάδι και στην κτηνωδία – λαμπρή αντανάκλαση της ίδιας της ανθρωπότητας.

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος στο βιβλίο του «Χωρίς στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου» , εκδόσεις Πατάκης, έχει πρόθεση να ανασυνθέσει, να αναδείξει και να αναλύσει την περίοδο της ιδιαίτερα ασταθούς Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας, που άνοιξε στις 25 Μαρτίου του 1924 για να κλείσει δραματικά τον Νοέμβριο του 1935.

Ένα σημαντικό, κλασικό πλέον έργο, το οποίο συνετέλεσε, αμέσως μετά την πρώτη έκδοσή του στα γαλλικά και στα ιταλικά, στον επιστημονικό διάλογο για τα θέματα της ανάγνωσης μεταφράζεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο «Ιστορία της ανάγνωσης στον δυτικό κόσμο» σε επιμέλεια των Guglielmo Cavallo & Roger Chartier.

Ο διδάκτωρ ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, επιχειρεί να περιγράψει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής που διαμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο μας, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής κοινωνικής ολοκλήρωσης όσο και την οριστική γεωπολιτική ισορροπία στην Εγγύς Ανατολή. Τίτλος του βιβλίου «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της μικρασιατικής τραγωδίας», εκδόσεις Πατάκης.

Το «Μικρή ιστορία του πολέμου» του Τζέρεμι Μπλακ, εκδόσεις Πατάκης είναι μια συνοπτική και συγχρόνως αριστοτεχνική εισαγωγή στην ιστορία του πολέμου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Οι μελέτες του συλλογικού τόμου  «Εθνικές επέτειοι», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε επιμέλεια Χάρη Αθανασιάδη και Πολυμέρη Βόγλη, θέτουν υπό διερεύνηση τη διαχείριση της μνήμης και της ιστορίας, εστιάζοντας σε κρίσιμες πτυχές των δύο καθιερωμένων εθνικών επετείων (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου), αλλά και προεκτείνοντας τη συζήτηση στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, το Ολοκαύτωμα, την Απελευθέρωση του 1944 και τη μνήμη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην εμπεριστατωμένη εναλλακτική ιστορία της, η Χριστίνα Φίλιου, στο βιβλίο «Τουρκία: Ένα παρελθόν ενάντια στην ιστορία» εκδόσεις Αλεξάνδρεια , εστιάζει στην έννοια της muhalefet -αντιπολίτευση και πολιτική αντίθεση γενικά- για να συνδέσει την οθωμανική με την τουρκική περίοδο.

Στο βιβλίο του Δρ. Ανδρέα Μπουρούτη «Οι εβραϊκές περιουσίες: Κράτος και δωσιλογισμός στη Θεσσαλονίκη, 1943-1949», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, παρακολουθεί την προπολεμική εποχή, την Κατοχή και τη μεταπολεμική περίοδο και δίνει σαφείς και στοιχειοθετημένες απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τις εβραϊκές περιουσίες, κινητές και ακίνητες, αξιοποιώντας πρωτογενές αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Μέσα στους δρόμους του κέντρου, της ανατολικής και της δυτικής Θεσσαλονίκης βλέπουμε να εκτυλίσσονται οι ιστορίες ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους χάθηκαν με τραγικό τρόπο στα στρατόπεδα θανάτου.

Οι 6 διαλέξεις που έκανε ο κριτικός λογοτεχνίας Λάιονελ Τρίλλινγκ στο Χάρβαρντ το 1970, εξετάζουν «από ιστορική άποψη τα συγγενικά ιδεώδη της ειλικρίνειας και της αυθεντικότητας, θα κυκλοφορήσουν στο ομώνυμο βιβλίο «Ειλικρίνεια και αυθεντικότητα», εκδόσεις Πατάκης.

Στο νέο του βιβλίο ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς της Ευρώπης του 20ού αιώνα, ο Ιαν Κέρσοου,  «Προσωπικότητα και εξουσία: Δημιουργοί και καταστροφείς της σύγχρονης Ευρώπης», εκδόσεις Αλεξάνδρεια δείχνει αριστοτεχνικά πώς ο ανθρώπινος χαρακτήρας, συνωμοτώντας με την ευκαιρία και την τύχη, δημιούργησε τις φοβερές δεσποτικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης εποχής.

Η Μυρσίνη Ζορμπά, πρώτη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ και εκδότρια των εκδόσεων Οδυσσέας, εξιστορεί τη ζωή της, μετά την προαναγγελία του επικείμενου τέλους της: «Να γράψω για τις πολλές ζωές που έζησα; Για τα Πετράλωνα, την εφηβεία, τη Νομική, την Ιταλία, τον “Οδυσσέα”, το διδακτορικό, το ΕΚΕΒΙ, την Ευρωβουλή, το γραφείο Σημίτη, το Υπουργείο Πολιτισμού; Ναι, αλλά όχι τις αναμνήσεις μου· κυρίως τη δυναμική και τον προβληματισμό μου». Τίτλος του βιβλίου «Σημειώσεις από την εποχή των προσδοκιών» εκδόσεις Πόλις σε επιμέλεια του Αντώνη Λιάκου

Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της η Ίρις Αυδή – Καλκάνη «Υπηρέτριες», εκδόσεις Γκοβόστης, η συγγραφέας κάνει καταγραφή της ιστορίας των Ελληνίδων υπηρετριών, η μορφοποίηση της δικής τους αγνοημένης ιστορίας, η μακροχρόνια βασανιστική τους πορεία, παρά τη δυσκολία για την άντληση σχετικών στοιχείων, είναι απαραίτητη, αφενός, για να σπάσει η σχεδόν απόλυτη σιωπή της τραγικής αυτής ζωής τους, αφετέρου, για να μην ξεχαστεί, από άγνοια των νεότερων, η αντιμετώπιση της ελληνικής κοινωνίας, έως και μερικά χρόνια πριν, απέναντι σε αυτό το πλήθος των γυναικών.

Σε αυτή την αριστουργηματική μελέτη «Ουέιβελ:Αρχιστράτηγος στη Μέση Ανατολή (1939-1941)», εκδόσεις Γκοβόστης ο ιστορικός Raugh, Harold E. Jr καταγράφει την έντονη επιχειρησιακή δράση, που έλαβε χώρα κατά τη διετία 1939-1941, στη διάρκεια τής οποίας ο Στρατάρχης Ουέιβελ, ως Αρχιστράτηγος Μέσης Ανατολής, ηγήθηκε ταυτόχρονα της διεξαγωγής πέντε εκστρατειών. Δύο από αυτές τις εκστρατείες καταγράφηκαν στην ιστορία ως πραγματικά μεγάλες νίκες, ενώ η εκστρατεία στην Ελλάδα, το 1941, αποτέλεσε γενεσιουργό αίτιο μιας ατελείωτης διαμάχης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός. «Μία Ιστορία του κόσμου σε 12 χάρτες». Σε αυτό το βιβλίο, ο Τζέρι Μπρότον εξετάζει τη σημασία δώδεκα χαρτών – από τις σχεδόν μυστικιστικές αναπαραστάσεις της αρχαίας ιστορίας ως τη σύγχρονη εικονογραφία μέσω δορυφόρου. Ζωντανεύει τα περιβάλλοντα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν, αναδεικνύοντας: πώς καθένας από αυτούς μεταφέρει μια πολύ προσωπική άποψη για τον κόσμο· πώς οι χάρτες αυτοί επηρέασαν αλλά και αντικατόπτρισαν τα σύγχρονά τους γεγονότα και πώς διαβάζοντάς τους μπορούμε να κατανοήσουμε τους κόσμους που τους παρήγαγαν.

Η συγκλονιστική αυτοβιογραφία του Πάμπλο Νερούδα «Πάμπλο Νερούδα, Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα», εκδόσεις Gutenberg, ξεκινάει από τη γέννησή του, το 1904, σ’ ένα φτωχό χωριό της Χιλής και φτάνει έως και λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του, το 1973. Διηγείται τον εντυπωσιακό και περιπετειώδη βίο του στη χώρα του, σε όλη την αμερικανική ήπειρο και την Κούβα, την ?πω Ανατολή, την Ινδία και την Κεϋλάνη, την Ισπανία, τη Γαλλία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μιλά για σημαντικά διεθνή γεγονότα και περιγράφει κορυφαίους λογοτέχνες, καλλιτέχνες, πολιτικούς.

Στο νέο του βιβλίο ο Τιμ Μάρσαλ «Το μέλλον της γεωγραφίας»,  εκδόσεις Διόπτρα, αναλύει ότι η μάχη για το διάστημα θα είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν την εξωτερική πολιτική όλων των χωρών τα επόμενα χρόνια.

Στο βιβλίο «Πατρίδες» του Τιμοθυ Ας, εκδόσεις Ψυχογιός, ο συγγραφέας ταξιδεύει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε όσα επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή, συναντάει τους βασικούς παίκτες που χάραξαν την πολιτική της –από τον Χέλμουτ Κολ και τη Μάργκαρετ Θάτσερ έως τον Τόνι Μπλερ, αναρωτιέται για το κόστος των πολέμων και του Brexit, δηλώνει τη συμπαράστασή του στην Ουκρανία και συνεχίζει να ελπίζει.

Το βιβλίο του διδάκτωρ Johann Chapoutot «Μεγάλη αφήγηση», εκδόσεις Πόλις, είναι μια εισαγωγή στην ιστορία του 20ού και του 21ου αιώνα, παρουσιάζει τις «αφηγήσεις του χρόνου» (Φρανσουά Αρτόγκ) που δίνουν νόημα, υπόσταση και συνοχή σε άτομα αποφασισμένα να ζήσουν και να γράψουν ιστορία και δείχνει έναν τρόπο να ιστοριογραφούμε δίνοντας τη δέουσα προσοχή στα νοητικά σύμπαντα και στους καλούς λόγους που επικαλούμαστε πάντα για να κάνουμε και να ξεκάνουμε.

Ο διδάκτωρ φιλοσοφίας Μικαέλ Φεσέλ στο βιβλίο «Κόκκινα φανάρια: Η ηδονή και η Αριστερά», εκδόσεις Πόλις, μάς καλεί να ανακαλύψουμε εκ νέου την πολιτικά ανατρεπτική διάσταση της ηδονής.

Το βιβλίο του Νίκου Μπακουνάκη «Γουσταύος: Ένας κόσμος κρασιού», εκδόσεις Πόλις είναι μια μεγάλη αφήγηση, μυθιστορηματικού τύπου αλλά πλήρως τεκμηριωμένη, που καλύπτει περισσότερο από έναν αιώνα, από το 1833 έως το 1944. Ο συγγραφέας ανασυσταίνει μικρόκοσμους, άγνωστους και απρόοπτους, ανασυσταίνει ακόμη και το φυσικό τοπίο, δίνει χρώμα και βάθος στην καθημερινή ζωή , στην κοινωνικότητα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στα αισθήματα, υπερβαίνει τα στερεότυπα και ρίχνει φως σε αθέατες περιοχές εκεί που δεν φτάνει ποτέ η μεγάλη ιστορία. Το κρασί και το αμπέλι είναι βέβαια οι πανταχού παρόντες πρωταγωνιστές.

Στο βιβλίο «Μισός αιώνας εκλογές: Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης» εκδόσεις Πόλις, καταγράφεται μια σημαντική πτυχή της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας: όλες οι εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου 1974-2023. Κεντρικό πυρήνα και βάση του παρόντος τόμου αποτελούν 17 podcasts, συζητήσεις με σημαντικούς συνομιλητές, ακαδημαϊκούς, ειδικούς της πολιτικής επιστήμης, της επικοινωνίας, της ιστορίας και της δημοσιογραφίας, γνώστες της κάθε εκλογικής αναμέτρησης και της αντίστοιχης ιστορικής περιόδου που καθένας και καθεμία πραγματεύεται.

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος θα κυκλοφορήσει το «Ελληνικός Συντηρητισμός» των Ιωάννη Λάμπρου, Λεωνίδα Σταματελόπουλου, ?γγελου Χρυσόγελου. Προσδοκία των επιμελητών του παρόντος τόμου είναι η δημοσίευση αυτή να εισφέρει σε μία αναθεωρημένη εικόνα του συντηρητισμού στην ελληνική κοινωνία και να αποτελέσει το έναυσμα να τεθεί εκ νέου το ζήτημα των προϋποθέσεων και των ορίων μιας νέας ελληνικής συντηρητικής πολιτικής.

Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Κρις Μόνταγκιου Γουντχάους «Εις Οιωνός: ?γνωστες ιστορίες από την αντίσταση και την κατοχή» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Δεκατέσσερις ιστορίες ηθογραφικές, γραμμένες με άφθονο βρετανικό φλέγμα, που βρίσκονται στο μεταίχμιο ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην ιστορία. Δεκατέσσερις ιστορίες που λαμβάνουν χώρα κυρίως στον ορεινό όγκο της Ρούμελης, πριν και μετά το ιστορικό σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο. Δεκατέσσερις ιστορίες που μαρτυρούν την αλήθεια του ελληνικού λαού και τα απίστευτα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Βιβλία για Παιδιά

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδόσεις για τους μικρούς αναγνώστες θα κυκλοφορήσουν το τελευταίο τρίμηνο που θα ενθουσιάσουν.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός παρουσιάζουν μία νέα εικονογραφημένη σειρά με όνομα Πολυτελή κλασικά με τους πρώτους τίτλους να είναι «Ο μυστικός κήπος», «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Πίτερ Παν» και «Το βιβλίο της ζούγκλας»

Το νέο βιβλίο της αγαπημένης Μαρίνας Γιώτη, «Το νησί του Ποτέ-Ποτέ», εκδόσεις Διόπτρα. Ο Ποτέ-Ποτέ είναι μια μικρή στρουθοκάμηλος που κάθεται σε ένα πανέμορφο νησί στη μέση του ωκεανού και απολαμβάνει τον χυμό του. Ωστόσο, το νησί του φαίνεται ότι βουλιάζει. Ένα βιβλίο για την προσαρμοστικότητα και την κλιματική αλλαγή.

Στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που έγραψε μια επιστημονική συντάκτρια της NASA, οι μικροί αναγνώστες ανακαλύπτουν 15 αστέρια, πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα, και μαθαίνουν πώς να τα εντοπίζουν στον νυχτερινό ουρανό. Τίτλος «Στον ουρανό. Οδηγός του νυχτερινού ουρανού για παιδιά», της Νοέλια Γκονσάλες εκδόσεις Πατάκης.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο από τον Φίλιππο Μανδηλαρά «Τρεις Ιεράρχες πάνε σχολείο», εκδόσεις Παπαδόπουλος. Προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, των σχολείων και των πανεπιστημιακών σχολών, η ιστορία των Τριών Ιεραρχών με την πένα του Φίλιππου Μανδηλαρά.

Το «Να βρίσκεις πάντα την χαρά» ο νέος τίτλος από την σειρά Διαβάζουμε αγκαλιά σε απόδοση της Ράνιας Μπουμπούρη από τις εκδόσεις Susaeta.

Διαβάζουμε μια τρυφερή ιστορία με ένα μήνυμα που όλοι έχουμε ανάγκη στις δύσκολες στιγμές: Όλα θα πάνε ΚΑΛΑ. Το βιβλίο έχει τίτλο «Όλα θα πάνε καλά» της ?ννα Ντιούντνεϊ, εκδόσεις Ψυχογιός.

Από τον πολύ αγαπημένο Oliver Jeffers το νέο του βιβλίο «Το βιβλίο με τα αντίθετα», εκδόσεις Ίκαρος με εικόνες από το αγαπημένο Βρισκόμαστε εδώ. Οι μικροί αναγνώστες εξερευνούν τις αντιθέσεις του πλανήτη Γη μέσα από αυτό το υπέροχο βιβλίο!

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της ?λκης Ζέη «Με βάρκα ένα παπούτσι» σε εικόνες της Φωτεινής Τίκκου.

Αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία για τους μικρούς λάτρεις του Μικρού Σπασίκλα το 18ο βιβλίο με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα.-Ευκολάκι» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ξεχωρίσαμε το βιβλίο του Δημήτρη Μπογδάνου «Ο φοβητσιάρης γίγαντας» σε εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο γίγαντας ήταν δυνατός, τρομερός, άγριος και πολύ τσατίλας. Όταν έβλεπε ανθρώπους γινόταν έξαλλος και φυσικά όλοι τον φοβόντουσαν. Ποιος να το φανταζόταν όμως ότι και ο γίγαντας φοβόταν τους ανθρώπους;

Νέα σειρά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά από 11 ετών με τίτλο Τα χρονικά της ανατριχίλας του συγγραφέα Segio Dudli. Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο «Πρόσεχε μην χάσεις το κεφάλι σου». Τρεις νέοι στη δίνη σκοτεινών υπερφυσικών δυνάμεων.

Μια σειρά βιβλίων γνώσεων, για τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών, μέσα από αφήγηση, εικόνες και επιλεγμένα αποσπάσματα του λόγου τους από τις εκδόσεις Ίκαρος «Το όνομά μου είναι Κ.Π. Καβάφης» και «Το όνομά μου είναι Γιώργος Σεφέρης» των Μάνου Μπονάνου, Νίκου Μαθιουδάκη και Αγγελικής Μπόζου.

Ένα πολύ κατατοπιστικό για παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών βιβλίο για το ποδόσφαιρο έρχεται στην σειρά Γιατί και τι και πώς; , από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Τα πάντα για το ποδόσφαιρο». Ένα βιβλίο με πλούσια εικονογράφηση που ελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών.

«Οι υπέροχες περιπέτειες του κύριου Μπόμπο» της πολυβραβευμένης συγγραφέως Yrsa Sigurdardottir, εκδόσεις Μεταίχμιο. Το δράμα του γάτου Αλεξάνδρου Καίσαρα Ραμσή Καρλομάγνου VIII δεν έχει τέλος, αφού είναι αναγκασμένος να ζει με κοινούς θνητούς ανθρώπους, που αγνοούν το όνομά του και τον αποκαλούν Μπόμπο.

Αναμένουμε το νέο βιβλίο του Μάκη Τσίτα και της Ράνιας Μπουμούρη στη σειρά του Ψυχογιού Η παράδοσή μας με τίτλο «Αινίγματα». Πάμε, λοιπόν, να διαβάσουμε μερικά από τα πιο αγαπημένα αινίγματα. ?ραγε, μπορούμε να βρούμε τη λύση; Από την ίδια σειρά θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο «Κάλαντα»

Μια ανατρεπτική ιστορία για την αξία των βιβλίων και τον μαγικό τους κόσμο, θα διαβάσουμε στο βιβλίο της Αναστασίας Χριστοπούλου «Μα άσε επιτέλους το βιβλίο», εκδόσεις Ψυχογιός.

Στο βιβλίο της Μάνιας Ζηρίδη και δρ. Τζωρτζίνα Σπυρή «Ταξίδι στον ωκεανό» εκδόσεις Διόπτρα, η δύναμη της αφήγησης συνδυάζεται με επίκαιρες περιβαλλοντικές πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα ώστε οι μικροί αναγνώστες να αποκτήσουν έγκυρες γνώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον, να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα θαλάσσια ζώα καθώς και ποιες περιβαλλοντικές προκλήσεις αντιμετωπίζουν.

Στο όγδοο βιβλίο της μπεστ σέλερ σειράς των New York Times Σχολή Κατασκόπων, εκδόσεις Κλειδάριθμος, ο Μπεν αντιμετωπίζει το Croatoan − μια νέα σατανική οργάνωση. Πώς θα τα καταφέρει όταν δεν ξέρει καν ποιον μπορεί να εμπιστευτεί; Τίτλος του βιβλίου «Σχολή κατασκόπων. Επανάσταση».

Ξεχωρίσαμε μία πολύ προσεκτική διασκευή για παιδιά του αριστουργήματος του Leo Tolstoy «Πόλεμος και Ειρήνη», εκδόσεις Διόπτρα σε διασκευή του Μιχάλη Μακρόπουλου και εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη.

Η πολυαγαπημένη των παιδιών Αντέλ έρχεται με δύο ακόμα περιπέτειες «Αντέλ 4: Μου τη δίνει η αγάπη» και «Αντέλ 5: Πάρτε δρόμο κότες», εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα θα γνωρίσουμε τις Σουίφτ στο βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο «Οι Σουίφτς» της Μπεθ Λίνκολν. Πρωτότυπο, αστείο και συμπεριληπτικό, το βιβλίο πραγματεύεται τη γλώσσα και τη δύναμη που έχουν οι λέξεις, την ταυτότητα και την ανάγκη αυτοπροσδιορισμού, τις γονεϊκές προσδοκίες και τι συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν καταφέρνουν να τις εκπληρώσουν.

«Ηταν ένα ψαρόνι» είναι ο τίτλος της εικογραφημένης ιστορίας της Αλεξάνδρας Μπούσιου σε εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου, εκδόσεις Κλειδάριθμος. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, το να παραμείνει κανείς πιστός στο όραμά του, το να ανακαλύψει και να υποστηρίξει τον αληθινό εαυτό του, αποτελεί ίσως τον βασικό σκοπό της ζωής για τον καθένα.

«Θα παίξουμε;» αναρωτιούνται οι φίλοι του Πέδρο αλλά εκείνος προτιμάει το τάμπλετ το κινητό και την κονσόλα. Θα καταφέρουν να τον κάνουν να ανακαλύψει όλα όσα χάνει; Ένα καταπληκτικό βιβλίο των Rocio Bonilla και Ilan Brenman από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκης με τίτλο «Τα παρεξηγημένα ζώα» της Σόφι Κόρριγκαν σε κείμενο και εικονογράφηση. Σε αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε όλες τις πραγματικές πληροφορίες για τα τρομακτικά φρικιαστικά και επικίνδυνα ζώα. Τι κάνουν, τι τρώνε, πώς επικοινωνούν και με ποιους τρόπους τελικά βοηθούν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τους ανθρώπους. Μήπως δεν είναι καθόλου ΚΑΚΑ ΖΩΑ; Μήπως είναι απλά παρεξηγημένα;

Τι κάνει ένας μαύρος μαρκαδόρος ανάμεσα στους πολύχρωμους; Μήπως βρέθηκε εκεί την λάθος στιγμή; Ή μήπως όχι; Στην ιστορία αυτή σκηνές και καταστάσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά ζωντανεύουν με τρόπο ευρηματικό, αστείο και εξαιρετικά τρυφερό. Η αποδοχή και η δημιουργικότητα ξεπηδάνε μέσα από το ταξίδι του μαύρου μαρκαδόρου. Τίτλος βιβλίου «Ένας μαύρος μαρκαδόρος» σε κείμενο της Εύης Ανδριανού και εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, εκδόσεις Πατάκης.

Από την σειρά μυστηρίου Το Γατόνι θα κυκλοφορήσουν δύο νέα βιβλία το «Το Γατόνι και τo μυστήριο του χαμένου κολιέ (βιβλίο 3)» και «Το Γατόνι και το μυστήριο με τις γάτες που χαιρετάνε (βιβλίο 4)», εκδόσεις Πατάκης. Δύο  νέες περιπέτειες για το Γατόνι και την παρέα του που καλούνται να τις εξιχνιάσουν προσφέροντας ώρες απόλαυσης για τους λάτρεις της σειράς.

Αναμένουμε από τις εκδόσεις Κάκτος που συνεχίζουν την πρωτοποριακή, εικονογραφημένη σειρά παιδικών βιβλίων, για παιδιά ηλικίας 5+, η οποία βασίζεται στη φημισμένη σειρά «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Οι Έλληνες» 3 νέα βιβλία «Ευριπίδης : Ιφιγένεια εν Ταύροις» σε διασκευή της Λένας Παπαληγούρα, «Πλάτωνας: Το σπήλαιο» σε διασκευή της Αθηνάς Μεταξά, «Ηρόδοτος: Ο πρώτος μαραθωνοδρόμος» σε διασκευή της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη.

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο για την αξία της υγιεινής διατροφής, της συλλογικότητας και της ελευθερίας θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Επανάσταση στη χώρα των Ζάρζα» της Ειρήνης Δερμιτζάκη.

Όταν δύει ο ήλιος, ο νυχτερινός ουρανός μάς αποκαλύπτει την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Το «Ταξιδεύοντας στο ηλιακό μας σύστημα» της Aina Bestard από τις εκδόσεις Ίκαρος προτρέπει τους νεαρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν αυτούς τους μακρινούς κόσμους, να ταξιδέψουν στα υπέροχα, άγνωστα τοπία του ηλιακού μας συστήματος, τόσο απόμακρα και τόσο διαφορετικά που ο νους δυσκολεύεται να τα φανταστεί.

Ο Στέφανος Παπατρέχας μας προσφέρει ένα παραμύθι, σε εικονογράφηση της Μαίρης Καλαμπαλίκα,  που φωτίζει το μονοπάτι προς το θάρρος, τη δύναμη, την προσφορά, αλλά και τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και την εκτίμηση. «Ηλίας ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας», εκδόσεις Κέδρος.

Από την σειρά Αστέρια του Ποδοσφαίρου θα κυκλοφορήσουν δύο νέα βιβλία: «Ο Χάαλαντ τα σπάει» και «Ο Φαν Ντάικ τα σπάει», εκδόσεις Μίνωας. Οι μικροί ποδοσφαιρόφιλοι θα μάθουν την ποδοσφαιρική ιστορία των δύο πολύ σημαντικών αστεριών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Αναμένουμε να διαβάσουμε το «Η ιστορία της φύσης, Το πρώτο μου βιβλίο για την προστασία της Γης», εκδόσεις Μίνωας. Μέσα από ένα έξοχα διατυπωμένο κείμενο και υπέροχη εικονογράφηση τα παιδιά μαθαίνουν ότι η διαφύλαξη της ισορροπίας της φύσης αποτελεί το κλειδί για την προστασία του θαυμαστού κόσμου μας.

Από την Best seller σειρά Ο Λύκος Ζαχαρίας μία νέα ιστορία για τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών. «Ο Λύκος Ζαχαρίας θέλει να γίνει αρχηγός του δάσους», εκδόσεις Παπαδόπουλος. Κάτι ετοιμάζεται στο δάσος: για πρώτη φορά οι λύκοι θα εκλέξουν αρχηγό! Ο λύκος Ζαχαρίας, η Δεσποινίς Τιτί και ο Τζίμης είναι οι τρεις υποψήφιοι. Ποιος θα βγει νικητής σε αυτές τις εκλογές; Ένα βιβλίο για τις εκλογές, τη συνεργασία και τη φιλία!

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τα μικρά παιδιά και όχι μόνο είναι το «Ιστορίες καληνύχτας της γιαγιάς», εκδόσεις Παπαδόπουλος. Οκτώ τρυφερές ιστορίες καληνύχτας για να διαβάσει όλη η οικογένεια!

Οι επιλογές είναι σιγουρά πολλές για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Με την προσδοκία να σας βοηθήσαμε να επιλέξετε τα καλύτερα βιβλία σας ευχόμαστε καλές αναγνώσεις.

 

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση