Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

 Κάθε Οκτώβριο, οι βιβλιόφιλοι στρέφουν το βλέμμα τους στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, περιμένοντας μια από τις πιο σημαντικές διακρίσεις στο χώρο της λογοτεχνίας - το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Καθιερωμένο το 1901, αυτό το περίφημο βραβείο έχει βραβεύσει μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά της λογοτεχνίας για πάνω από έναν αιώνα.

Καθώς αναμένουμε με ανυπομονησία τον φετινό νικητή του, ας κάνουμε μία αναδρομή στους συγγραφείς που έλαβαν αυτή την τιμητική διάκριση τα τελευταία χρόνια με τις λέξεις, τις ιδέες και τις ιστορίες τους.

2010 - Mario Vargas Llosa (Περού)

Ο Mario Vargas Llosa, ο διάσημος Περουβιανός συγγραφέας, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για τη συναρπαστική αφήγηση και την εξερεύνηση πολιτικών και προσωπικών θεμάτων. Τα μυθιστορήματά του μεταφέρουν τους αναγνώστες σε συναρπαστικούς κόσμους γεμάτους χαρακτήρες και περίπλοκες πλοκές.

2011 - Tomas Tranströmer (Σουηδία)

Ο Σουηδός ποιητής, έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την ιδιαίτερη ποίησή του. Το έργο του διεισδύει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και στην ομορφιά της φύσης, που συχνά χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση ήσυχου προβληματισμού.

2012 - Mo Yan (Κίνα)

Ο Μο Γιαν, κινέζος συγγραφέας, τιμήθηκε για τις όμορφες ιστορίες του που είναι βαθιά ριζωμένες στην κινεζική κουλτούρα. Η αφηγηματική του δεινότητα γεφυρώνει τα πολιτισμικά χάσματα, προσφέροντας μια ματιά στην πολυπλοκότητα της κινεζικής κοινωνίας και ιστορίας.

2013 - Alice Munro (Καναδάς)

Η Alice Munro, Καναδή συγγραφέας διηγημάτων, είναι διάσημη για τη βαθιά εξερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων και των περιπλοκών της ζωής σε μικρές πόλεις. Οι ιστορίες της έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της λογοτεχνίας.

2014 - Patrick Modiano (Γαλλία)

Τα μυθιστορήματά του Γάλλου συγγραφέα μεταφέρουν τους αναγνώστες σε ένα Παρίσι στοιχειωμένο από το παρελθόν του, καλώντας τους να προβληματιστούν για τα μυστήρια της ύπαρξης.

2015 - Svetlana Alexievich (Λευκορωσία)

Η νομπελίστρια από την Λευκορωσία  είναι μοναδική στη μη μυθοπλαστική λογοτεχνία. Μέσα από εκτεταμένες συνεντεύξεις και προφορικές ιστορίες, έχει καταγράψει τις εμπειρίες ατόμων που ζουν μέσα από ιστορικές ανακατατάξεις και κοινωνικές αλλαγές.

2016 - Bob Dylan (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Ο εμβληματικός Αμερικανός μουσικός και τραγουδοποιός, έγραψε ιστορία με την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για την επιρροή που άσκησε στη συγγραφή τραγουδιών. Οι στίχοι του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και κοινωνικού σχολιασμού για πολλές γενιές.

 

2017 - Kazuo Ishiguro (Αγγλία-Ιαπωνία)

Ο Καζούο Ισιγκούρο, βρετανός συγγραφέας ιαπωνικής καταγωγής, είναι διάσημος για τα μυθιστορήματά του που προκαλούν προβληματισμό και διερευνούν θέματα αγάπης, μνήμης και το πέρασμα του χρόνου.

2018 - Olga Tokarczuk (Πολωνία)

Η Πολωνή συγγραφέας είναι γνωστή για το αφηγηματικό της στυλ που ξεπερνά τα όρια και καταπιάνεται με θέματα ταυτότητας, ιστορίας και περιβάλλοντος. Το έργο της υπερβαίνει τα είδη και προσφέρει στους αναγνώστες μια νέα οπτική γωνία για τον κόσμο.

2019 - Peter Handke (Αυστρία)

Ο αυστριακός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος, αναγνωρίστηκε για τη λογοτεχνική του συνεισφορά, η οποία συχνά διερευνά την πολυπλοκότητα της γλώσσας και της επικοινωνίας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από τις ενδοσκοπικές και φιλοσοφικές του ιδιότητες.

2020 - Louise Glück (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Η Louise Glück, είναι Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας. Κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2020, όπου οι κριτές επαίνεσαν την «αλάνθαστη ποιητική της φωνή που με την λιτή ομορφιά κάνει την ατομική ύπαρξη καθολική.

2021 - Abdulrazak Gurnah (Τανζανία-Αγγλία)

Ο Βρετανός συγγραφέας, γεννημένος στην Τανζανία, τιμήθηκε για τα μυθιστορήματά του που εξερευνούν θέματα εκτοπισμού, ταυτότητας και τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας. Η υποβλητική του αφήγηση ρίχνει φως στις πολύπλοκες διασταυρώσεις των προσωπικών και ιστορικών αφηγήσεων.

2022 - Annie Ernaux (Γαλλία)

Η Γαλλίδα συγγραφέας, αναγνωρίστηκε για το αυτοβιογραφικό της στυλ γραφής. Το έργο κινείται στα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και απομνημονευμάτων, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική για τη μνήμη, την ταυτότητα και το πέρασμα του χρόνου.

Καθώς περιμένουμε την ανακοίνωση του νέου νικητή όλοι μας κάνουμε εικασίες. Ποιος θα είναι ο φετινός νικητής;

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση