Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Η εταιρία / Ελληνική λογοτεχνία

Ελληνική λογοτεχνία

Τα βιβλία του χειμώνα!

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι ετοιμάζουν πυρετωδώς το εκδοτικό τους πρόγραμμα για το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σημαντικοί Έλληνες και ξένοι συγγραφείς επανέρχονται και νέοι μας συστήνονται για πρώτη φορά με βιβλία λογοτεχνίας, ενδιαφέρουσες μελέτες, βιογραφίες σημαντικών προσώπων και δοκίμια και μελέτες που σίγουρα θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν αλλά και τις προσεχείς εκδόσεις που θα μας κρατήσουν την καλύτερη παρέα κατά τη διάρκεια του χειμώνα!

Πολύ σημαντικό εκδοτικό γεγονός αποτελεί η έκδοση του ανέκδοτου έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ανήφορος» από τις εκδόσεις Διόπτρα, όπως και η επανέκδοση όλου του έργου του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη. Νέο βιβλίο αναμένουμε και από την Αλκυόνη Παπαδάκη με τίτλο «Μια παράγκα για το όνειρο», η αγαπημένη συγγραφέας που γράφει για ό,τι αγγίζει την ψυχή της και με τη δύναμη της πένας της αγγίζει τη δική μας.

Από το πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Πατάκη ξεχωρίσαμε την επιστροφή του Αύγουστου Κορτώ με το νέο του μυθιστόρημά του «Η μικρή λέξη αγάπη», μια ιστορία για τη βία και την αγάπη που έχει πολλά πρόσωπα. «Εξουθένωση. Ντοκιμαντέρ ονείρων» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Μισέλ Φάις. Πενήντα οκτώ ντοκιμαντέρ ονείρων που βλέπουν ή υποδύονται ότι βλέπουν οι εξουθενωμένοι ήρωες μιας ομόκεντρης συλλογής διηγημάτων.
Ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός υπογράφει μια συλλογή με πεζά τα οποία είναι ταυτόχρονα αστεία και αυτοσαρκαστικά με τίτλο «Πλατωνικοί διάλογοι ή γιατί στο σπήλαιο όλοι κάνουν πάρτι».

Με την ιστορία μιας γενιάς και την ενηλικίωση ενός αγοριού το καλοκαίρι του 1966 καταπιάνεται ο Αλέξης Πανσέληνος στο νέο του μυθιστόρημα «Λάδι σε καμβά» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Νέο βιβλίο έχουμε και από τον Νίκο Βατόπουλο με τίτλο «Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα 1934-1944». Με αφετηρία το ημερολόγιο που κρατούσε ο πατέρας του στα χρόνια του '30 και ως το 1944, ο συγγραφέας ξετυλίγει μια διπλή αφήγηση μέσα στον χρόνο και με φόντο την Αθήνα της Κατοχής αλλά και το τοπίο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας εκείνα τα χρόνια. Από την Καλή Δοξιάδη έρχεται το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Μια ιστορία μόνο, με τίτλο «Η κληρονομιά», μια ιστορία που μας μεταφέρει στην Κέρκυρα της δεκαετίας του ’70.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στη «Μεταμόρφωσή της» γράφει μια νουβέλα ενηλικίωσης που παλεύει με τα στερεότυπα των φύλων, της οικογένειας και της αυθεντίας κάθε είδους, ενώ ο Νίκος Μάντης στον «Κιθαιρώνα» επαναπροσεγγίζει τον μύθο των Βακχών όπου η μυθολογία, ο θρύλος και η Ιστορία συναντούν τη λογοτεχνία του φανταστικού, τον ακραίο ερωτισμό και τον σωματικό τρόμο. Και τα δύο τα αναμένουμε από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος, ο Μίνως Ευσταθιάδης υπογράφει το νέο νουάρ μυθιστόρημά του με τίτλο «Σχέδια του χάους». Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, οι αναγνώστες των προηγούμενων βιβλίων του, θα ανακαλύψουν ένα γνώριμο πρόσωπο, στην αρχή της ζωής του. Μετά τις εξαιρετικές κριτικές για το βιβλίο του Αποδοχή κληρονομιάς, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επιστρέφει με μια νέα συλλογή διηγημάτων: δεκατρείς νέες ιστορίες με το γνώριμο, μεστό αφηγηματικό του ύφος με τον τίτλο «Σάλτος».

Νέο μυθιστόρημα αναμένουμε και από τον Γιάννη Πολυράκη με τίτλο «Στη ματιά της Ανδρομέδας» από τις εκδόσεις ΛιβάνηΣτο βιβλίο αναδύεται η προσωπικότητα του γερο-Ησαύ, ενός φιλόσοφου γερο-ναυτικού, με δυνατά μηνύματα, που καθηλώνουν τον αναγνώστη.

«Το αλάτι του Bad Ischl» του Κώστα Μαυρούδη, ένα μικροδοκίμιο με ημερολογιακή εγγραφή ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Κίχλη όπως και τα διηγήματα του Γιάννη Μακρόπουλου, «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» που μιλούν για το τώρα, το ήδη συντελεσμένο.

Από τις εκδόσεις Ποταμός θα διαβάσουμε τα διηγήματα της Νίκης Τρουλλινού «Η Δημοκρατία των ονείρων», το προσωπικό ονειρολόγιο μιας γυναίκας που ανασύρει στο φως πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος, όπως επίσης και το «Ρυζόχαρτο και άλλες ιστορίες» της Αυγής Λίλλη. Δοσμένα με ακραία ενίοτε ελλειπτικότητα, τα σπινθηροβόλα μικρο-διηγήματα της συλλογής κατεργάζονται με μαύρο χιούμορ την τέχνη της απόλαυσης.

Νέο βιβλίο αναμένουμε και από τον Θωμά Κοροβίνη και τις εκδόσεις Αγρα με τίτλο «Μπέμπης», όπως επίσης και από τον Σπύρο Γιανναρά «Με ραμμένη φτέρνα».

Από τις εκδόσεις Τόπος θα διαβάσουμε με ενδιαφέρον το «Μια μέρα» της Αντιγόνης Ντόκα. Η ιστορία δύο προσώπων μέσα από σκηνές της καθημερινότητας τους που εξελίσσεται παράλληλα. Όταν η τύχη και ο χρόνος τέμνει τον παράλληλο κόσμο τους, βιώνουν τα πιο έντονα συναισθήματα ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρικό σύμπαν. Όπως επίσης και το «1969: Το μπαράζ» του Θανάση Σκρουμπέλου, «Έργα και ημέρες» της Χούντας των συνταγματαρχών με αφορμή ένα ποδοσφαιρικό συμβάν.

 

Τέλος, από τις εκδόσεις Ψυχογιός ξεχωρίσαμε το «Λέγε με Ισμαήλ» της Τέσυ Μπαϊλά, ένα μυθιστόρημα για τα καπρίτσια της Ιστορίας, που αποδεικνύει τη δύναμη της αγάπης και της ανθρωπιάς που αντέχει στον χρόνο.

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση