Εκτεταμένη αναζήτηση

Booker Prize 2022

Booker Prize 2022

Απονεμήθηκε, χθες Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, το Βραβείο Booker για το καλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία στον συγγραφέα Σεχάν Καρουνατιλάκα για το βιβλίο του The Seven Moons of Maali Almeida (Tα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα).

Είναι ο δεύτερος συγγραφέας γεννημένος στη Σρι Λάνκα που κέρδισε το Βραβείο Booker μετά τον Μάικλ Οντάτζε το 1992 για τον «Αγγλο Ασθενή».

Η απονομή του βραβείου έγινε από τη βασιλική σύζυγο Καμίλα και ήταν η 7η φορά που η δούκισσα της Κορνουάλης παραδίδει το βραβείο Booker.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Σεχάν Καρουνατιλάκα ευχαρίστησε τον εκδοτικό του οίκο, τον Sort of Books, που τύπωσε αυτό το «παράξενο, δύσκολο, αλλόκοτο» βιβλίο και εξέφρασε την ελπίδα του πως στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον», η Σρι Λάνκα «θα συνειδητοποιήσει ότι η διαφθορά, η υποκίνηση του ρατσισμού, η ευνοιοκρατία δεν ωφέλησαν και δεν θα ωφελήσουν ποτέ».

Ο επικεφαλής κριτής Νιλ ΜακΓκρεγκορ μίλησε για την «τόλμη, το θράσος και την ιλαρότητα» του μυθιστορήματος, αποκαλώντας το «νουάρ της μετά θάνατον ζωής» που «οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι με τρενάκι στη ζωή και τον θάνατο».

Το βιβλίο ξετυλίγει μια υπόθεση δολοφονίας στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, τα χρόνια του 1990, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου. Ένας φωτογράφος ξυπνάει νεκρός, έχοντας μια εβδομάδα να ζητήσει από τους φίλους του να βρουν τις φωτογραφίες του και να αποκαλύψουν τη βαρβαρότητα του πολέμου. Ο ομώνυμος πολεμικός φωτορεπόρτερ, τζογαδόρος και ομοφυλόφιλος που κρατά μυστικό τον σεξουαλικό του προσανατολισμό προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος τον δολοφόνησε και τον διαμέλισε. Το αναμένουμε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για το Βραβείο Booker 2022 ήταν:
GloryNoViolet Bulawayo

Small Things Like These – Claire Keegan
Treacle Walker – Alan Garner
The Trees – Percival Everett
Oh William! – Elizabeth Strout

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση