Εκτεταμένη αναζήτηση
ESPA

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / Τα βιβλία του χειμώνα 2022!

Τα βιβλία του χειμώνα 2022!

 

Τα βιβλία του χειμώνα!

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι ετοιμάζουν πυρετωδώς το εκδοτικό τους πρόγραμμα για το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σημαντικοί Έλληνες και ξένοι συγγραφείς επανέρχονται και νέοι μας συστήνονται για πρώτη φορά με βιβλία λογοτεχνίας, ενδιαφέρουσες μελέτες, βιογραφίες σημαντικών προσώπων και δοκίμια και μελέτες που σίγουρα θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν αλλά και τις προσεχείς εκδόσεις που θα μας κρατήσουν την καλύτερη παρέα κατά τη διάρκεια του χειμώνα!

 

Ελληνική λογοτεχνία

Πολύ σημαντικό εκδοτικό γεγονός αποτελεί η έκδοση του ανέκδοτου έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ανήφορος» από τις εκδόσεις Διόπτρα, όπως και η επανέκδοση όλου του έργου του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη. Νέο βιβλίο αναμένουμε και από την Αλκυόνη Παπαδάκη με τίτλο «Μια παράγκα για το όνειρο», η αγαπημένη συγγραφέας που γράφει για ό,τι αγγίζει την ψυχή της και με τη δύναμη της πένας της αγγίζει τη δική μας.

 

Από το πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Πατάκη ξεχωρίσαμε την επιστροφή του Αύγουστου Κορτώ με το νέο του μυθιστόρημά του «Η μικρή λέξη αγάπη», μια ιστορία για τη βία και την αγάπη που έχει πολλά πρόσωπα. «Εξουθένωση. Ντοκιμαντέρ ονείρων» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Μισέλ Φάις. Πενήντα οκτώ ντοκιμαντέρ ονείρων που βλέπουν ή υποδύονται ότι βλέπουν οι εξουθενωμένοι ήρωες μιας ομόκεντρης συλλογής διηγημάτων.

Ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός υπογράφει μια συλλογή με πεζά τα οποία είναι ταυτόχρονα αστεία και αυτοσαρκαστικά με τίτλο «Πλατωνικοί διάλογοι ή γιατί στο σπήλαιο όλοι κάνουν πάρτι».

Με την ιστορία μιας γενιάς και την ενηλικίωση ενός αγοριού το καλοκαίρι του 1966 καταπιάνεται ο Αλέξης Πανσέληνος στο νέο του μυθιστόρημα «Λάδι σε καμβά» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Νέο βιβλίο έχουμε και από τον Νίκο Βατόπουλο με τίτλο «Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα 1934-1944». Με αφετηρία το ημερολόγιο που κρατούσε ο πατέρας του στα χρόνια του '30 και ως το 1944, ο συγγραφέας ξετυλίγει μια διπλή αφήγηση μέσα στον χρόνο και με φόντο την Αθήνα της Κατοχής αλλά και το τοπίο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας εκείνα τα χρόνια. Από την Καλή Δοξιάδη έρχεται το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Μια ιστορία μόνο, με τίτλο «Η κληρονομιά», μια ιστορία που μας μεταφέρει στην Κέρκυρα της δεκαετίας του ’70.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στη «Μεταμόρφωσή της» γράφει μια νουβέλα ενηλικίωσης που παλεύει με τα στερεότυπα των φύλων, της οικογένειας και της αυθεντίας κάθε είδους, ενώ ο Νίκος Μάντης στον «Κιθαιρώνα» επαναπροσεγγίζει τον μύθο των Βακχών όπου η μυθολογία, ο θρύλος και η Ιστορία συναντούν τη λογοτεχνία του φανταστικού, τον ακραίο ερωτισμό και τον σωματικό τρόμο. Και τα δύο τα αναμένουμε από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος, ο Μίνως Ευσταθιάδης υπογράφει το νέο νουάρ μυθιστόρημά του με τίτλο «Σχέδια του χάους». Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, οι αναγνώστες των προηγούμενων βιβλίων του, θα ανακαλύψουν ένα γνώριμο πρόσωπο, στην αρχή της ζωής του. Μετά τις εξαιρετικές κριτικές για το βιβλίο του Αποδοχή κληρονομιάς, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επιστρέφει με μια νέα συλλογή διηγημάτων: δεκατρείς νέες ιστορίες με το γνώριμο, μεστό αφηγηματικό του ύφος με τον τίτλο «Σάλτος».

Νέο μυθιστόρημα αναμένουμε και από τον Γιάννη Πολυράκη με τίτλο «Στη ματιά της Ανδρομέδας» από τις εκδόσεις Λιβάνη. Στο βιβλίο αναδύεται η προσωπικότητα του γερο-Ησαύ, ενός φιλόσοφου γερο-ναυτικού, με δυνατά μηνύματα, που καθηλώνουν τον αναγνώστη.

«Το αλάτι του Bad Ischl» του Κώστα Μαυρούδη, ένα μικροδοκίμιο με ημερολογιακή εγγραφή ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Κίχλη όπως και τα διηγήματα του Γιάννη Μακρόπουλου, «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» που μιλούν για το τώρα, το ήδη συντελεσμένο.

Από τις εκδόσεις Ποταμός θα διαβάσουμε τα διηγήματα της Νίκης Τρουλλινού «Η Δημοκρατία των ονείρων», το προσωπικό ονειρολόγιο μιας γυναίκας που ανασύρει στο φως πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος, όπως επίσης και το «Ρυζόχαρτο και άλλες ιστορίες» της Αυγής Λίλλη. Δοσμένα με ακραία ενίοτε ελλειπτικότητα, τα σπινθηροβόλα μικρο-διηγήματα της συλλογής κατεργάζονται με μαύρο χιούμορ την τέχνη της απόλαυσης.

Νέο βιβλίο αναμένουμε και από τον Θωμά Κοροβίνη και τις εκδόσεις Αγρα με τίτλο «Μπέμπης», όπως επίσης και από τον Σπύρο Γιανναρά «Με ραμμένη φτέρνα».

Από τις εκδόσεις Τόπος θα διαβάσουμε με ενδιαφέρον το «Μια μέρα» της Αντιγόνης Ντόκα. Η ιστορία δύο προσώπων μέσα από σκηνές της καθημερινότητας τους που εξελίσσεται παράλληλα. Όταν η τύχη και ο χρόνος τέμνει τον παράλληλο κόσμο τους, βιώνουν τα πιο έντονα συναισθήματα ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρικό σύμπαν. Όπως επίσης και το «1969: Το μπαράζ» του Θανάση Σκρουμπέλου, «Έργα και ημέρες» της Χούντας των συνταγματαρχών με αφορμή ένα ποδοσφαιρικό συμβάν.
Τέλος, από τις εκδόσεις Ψυχογιός ξεχωρίσαμε το «Λέγε με Ισμαήλ» της Τέσυ Μπαϊλά, ένα μυθιστόρημα για τα καπρίτσια της Ιστορίας, που αποδεικνύει τη δύναμη της αγάπης και της ανθρωπιάς που αντέχει στον χρόνο.

 

Μεταφρασμένη λογοτεχνία

 

Σπουδαίο διεθνές εκδοτικό γεγονός αποτελεί η κυκλοφορία δύο αλληλένδετων μυθιστορημάτων του Cormac McCarthy μετά από απουσία 16 χρόνων. «Ο επιβάτης» έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg και το «Stella Maris» αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα για να συμπληρώσει αυτό το λογοτεχνικό δίπτυχο. Από τις ίδιες εκδόσεις ξεχωρίσαμε «Το δώρο του Χάμπολντ» που χάρισε το βραβείο Pulitzer το 1976 στον Νομπελίστα Saul Bellow, όπως επίσης και το πιο σημαντικό τουρκικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα κατά την UNESCO, «Οι αποσυνάγωγοι» του Oğuz Atay. Τέλος, από τις εκδόσεις Gutenberg αναμένουμε σύντομα και το βιβλίο που διακρίθηκε πρόσφατα με το βραβείο Booker 2022 «Tα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα» του Shehan Karunatilaka.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αναμένουμε να κυκλοφορήσουν δύο νέα βιβλία της νικήτριας του φετινού βραβείου Νόμπελ, Annie Ernaux με τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» και «Ο νεαρός άντρας» και τα δύο αυτοβιογραφικά όπως είναι και όλα τα έργα της. Θα διαβάσουμε επίσης το υποψήφιο για το βραβείο Booker 2022 «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» της Claire Keegan, όπως επίσης το νέο μυθιστόρημα του Julian Barnes με τίτλο «Ελίζαμπεθ Φιντς» και την πολυαναμενόμενη επιστροφή της Hanya Yanagihara με το «Προς τον παράδεισο», μια μεγάλη μοναχική πορεία προς την αγάπη.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη αναμένουμε μεταξύ άλλων «Τα βιβλία του Ιακώβ» της Olga Tokarczuk, το magnum opus της Πολωνής Νομπελίστριας. Ένα μυθιστόρημα που υφαίνει την εικόνα της παλιάς Πολωνίας και αναζητά απαντήσεις σχετικά με τη σημερινή μορφή ενός μεγάλου τμήματος της Ευρώπης. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Πορτογάλου Jose Saramago θα κυκλοφορήσει βιογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Σαραμάγκου: Τα ονόματά μου» μέσα από το οποίο επανερχόμαστε στους πιο σημαντικούς τόπους, στα πιο σημαντικά πρόσωπα και συμβάντα της ζωής του μοναδικού Νόμπελ Λογοτεχνίας (1998) της πορτογαλικής γλώσσας.

Ο Philip Kerr ήταν ένας πολυγραφότατος συγγραφέας και υπάρχουν ακόμα αρκετά βιβλία του προς μετάφραση. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει το The One from the Other σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από τις εκδόσεις Αγρα θα διαβάσουμε το «Περλέφτερ» το ημιτελές χαμένο μυθιστόρημα του Joseph Roth όπως επίσης και το «Εγκλεισμοί» της Olga Foreva.

«Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» του Σενεγαλέζου Mohamed Mbougar Sarr, το οποίο κέρδισε το Βραβείο Goncourt 2021 αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη, όπως επίσης και το μυθιστόρημα του Τούρκου Zulfu Livaneli «Ο ψαράς και ο γιός του», μια ιστορία για τη ζωή και τον θάνατο, τη δυστυχία και την ευτυχία μέσα από απροσδόκητους δρόμους… Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται και το πρώτο μυθιστόρημα της Elena Medel με τίτλο «Τα θαύματα», μια ιστορία που ξεδιπλώνει ακατέργαστες στενές σχέσεις, λεπτές εντάσεις και φωτεινή θλίψη, που εργάζεται με αφετηρία την ταξική συνείδηση με ηθική δύναμη, στιλιστική ακρίβεια και αφηγηματική εντιμότητα.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα ξεχωρίσαμε το «Η Δίκη του Ματάν» της Nadifa Mohamed, ένα μυθιστόρημα που βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το Booker και για το βραβείο Costa 2021, καθώς επίσης και το «Πρέπει να σε προδώσω» της Ruta Sepetys, ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της Ρουμανικής Επανάστασης του 1989.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος τη συλλογή «Χλωμό Αλογο, Χλωμός Αναβάτης» της Katherine Anne Porter που πρωτοεκδόθηκε το 1939 και περιλαμβάνει τρεις μικρής έκτασης νουβέλες οι οποίες διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης το 1918. Από τις ίδιες εκδόσεις ξεχωρίσαμε επίσης το ιστορικό μυθιστόρημα της Omaima Al-Khamis «Η περιπλανώμενη βιβλιοθήκη της ερήμου», υποψήφιο για το διεθνές Βραβείο Αραβικής λογοτεχνίας όπως και το «Ασυμβίβαστοι» του Mario Desiati που έλαβε το 2022 τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία (βραβείο Strega).

Στο Λος Αντζελες της δεκαετίας του 1940 θα μας μεταφέρει το νέο μυθιστόρημα του Anthony Marra «Μercury παρουσιάζει» που αναμένεται από τις εκδόσεις Ίκαρος. Ένα βιβλίο που ακολουθεί τις κοινότητες των ευρωπαίων μεταναστών που έφτασαν στην Αμερική για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και βρήκαν απασχόληση στην ακμάζουσα Mercury Pictures. Θα διαβάσουμε επίσης το νέο μυθιστόρημα του βραβευμένου με το International Booker, Marieke Lucas Rijneveld «Η υπέροχη αγαπημένη μου» όπως και το «Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει» της Irene Solà, ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που ισορροπεί ανάμεσα στον πεζό λόγο και την ποίηση και έχει βραβευτεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2020.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός ξεχωρίζει η τριλογία του Carlos Luis Zafon, τρία μυθιστορήματα με τον ασύγκριτο συνδυασμό περιπέτειας, μυστηρίου και συναισθημάτων που χαρακτηρίζει τον Ισπανό μυθιστοριογράφο. Όπως επίσης και δύο βιβλία που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία μέσω του BookTok, «Όλα μου τα καλοκαίρια» της Carley Fortune και «Όσα ποτέ δεν ξεπεράσαμε» της Lucy Score.

Η Toni Morrison έγραψε ένα και μόνο διήγημα στην καριέρα της, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το ονόμασε «Recitatif», μια μορφή μουσικής σύνθεσης μικρής διάρκειας, όπου η φωνή αφηγείται μελωδικά και η μουσική επενδύει τις διακυμάνσεις του λόγου.

Από τις εκδόσεις Ποταμός ξεχωρίσαμε το «Αλσύλλιο» της Esther Kinsky, ένα μυθιστόρημα για το πένθος, την αγάπη και το φυσικό τοπίο γραμμένο σε πλούσιο ποιητικό ύφος, όπως επίσης και το «Θησέας, μια δεύτερη ζωή» του Camille de Tolédo, ένα βιβλίο για την αυτοκτονία του αδερφού του,  μια έρευνα που θα τον αναγκάσει να διέλθει την Ιστορία του 20ου αιώνα.

Από τον συγγραφέα του Διαβάζοντας στη Χάννα, Bernhard Schlink και τις εκδόσεις Κριτική αναμένουμε το «20ή Ιουλίου», ένα μυθιστόρημα γραμμένο σε θεατρική φόρμα που μας διδάσκει ένα μάθημα ηθικής, υπευθυνότητας και λήψης αποφάσεων.

Νέο μυθιστόρημα έχουμε επίσης από τις εκδόσεις Πόλις και από τον συγγραφέα του εξαιρετικού Confiteor, Zaume Cabre με τίτλο «Μας καταβροχθίζει η φωτιά».

Τέλος, από τις εκδόσεις Κίχλη θα διαβάσουμε τις «Ιστορίες από την Γκρινλανδία και άλλους τόπους» του Aleksandr Grin. Οι ιστορίες του βιβλίου εκτυλίσσονται στην Γκρινλανδία, τη φανταστική ήπειρο που έπλασε η δημιουργική γραφή του Grin, όσο και σε άλλους τόπους. Κοινό χαρακτηριστικό των ηρώων είναι η αδυναμία τους να συμμορφωθούν με τις κοινωνικές συμβάσεις και με τον ρόλο που αυτές υπαγορεύουν.

 

Αστυνομική λογοτεχνία

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο «Το σκοτάδι παραμένει» των William McIlvanney και Ian Rankin. Όταν ο συγγραφέας William McIlvanney πέθανε το 2015, άφησε ένα μισοτελειωμένο χειρόγραφο. Τώρα, ο Ian Rankin ολοκληρώνει ό,τι άρχισε ο McIlvanney και οι δυο αυτοί θρυλικοί συγγραφείς ζωντανεύουν τον κόσμο του εγκλήματος στη Γλασκόβη του 1970. Από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσει και το νέο μυθιστόρημα της Clare Mackintosh «Το τελευταίο πάρτι» που είναι και το πρώτο μιας καινούργιας σειράς με ηρωίδα τη Φιόν Μόργκαν.

 

Δεύτερο βιβλίο αναμένουμε από τις Λένα Μαντά και Κλαίρη Θεοδώρου και τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Φιλιά πυρά», μια υπόθεση μυστηρίου έξι νεαρών αγοριών εγκλωβισμένων σε μία κιβωτό, ενός σύγχρονου Νώε…

Την επανέκδοση ενός από τα καλύτερα κατασκοπικά μυθιστορήματα αναμένουμε από τις εκδόσεις Bell. «Ο Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» του John le Carre είναι το μυθιστόρημα που χάρισε παγκόσμια φήμη στον le Carre, εκδόθηκε το 1963 και παραμένει η πιο αληθινή ιστορία που γράφτηκε ποτέ για τον παράλογο, αμοραλιστικό και συχνά απάνθρωπο κόσμο των κατασκόπων.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα ξεχωρίσαμε το νέο μυθιστόρημα του Paul Halter «Η έβδομη υπόθεση», ένα μυστήριο κλειδωμένου δωματίου για τους λάτρεις της Agatha Christie, όπως επίσης και τον «Κώδικα του θησαυρού» της Janice Hallett, ένα μυθιστόρημα για τους ειδήμονες των γρίφων και τους φανατικούς των παιχνιδιών με τις λέξεις.

Από τις εκδόσεις Αγρα αναμένουμε τη νέα περιπέτεια του επιθεωρητή Μαιγκρέ από τον Georges Simenon «Ο Μαιγκρέ στη Μονμάρτη», καθώς και δύο σημαντικές επανεκδόσεις του Γιάννη Μαρή «Περιπέτεια στο ʼγιον Όρος» και «Το μυστικό του ʼσπρου Βράχου».

Τέλος, από τον σύγχρονο μετρ του νουάρ, James Ellroy και τις εκδόσεις Κλειδάριθμος θα διαβάσουμε ένα μυθιστόρημα για έναν μοχθηρό μονάρχη του χολυγουντιανού υπόκοσμου τη δεκαετία του 1950 – μια ιστορία διάχυτης παράνοιας γεμάτη κομμουνιστικές συνωμοσίες, χαφιέδες του FBI και παράξενα ταίρια με τον τίτλο «Πανικός».

 

Μελέτες-Δοκίμια

 

Από τις εκδόσεις Πατάκη αναμένουμε το πολύ ενδιαφέρον δοκίμιο του Pascal Bruckner «Ένας σχεδόν τέλειος ένοχος», μια μελέτη για τη σύγκρουση ανάμεσα στα φύλα, στις φυλές και στις «ταυτότητες» που τείνει να υποκαταστήσει την πάλη των τάξεων υποσκάπτοντας την ιδέα της οικουμενικότητας, όπως επίσης και το βιβλίο «Από μένα, αυτά… Συνομιλίες με τον Μάκη Προβατά». Ένα βιβλίο στο οποίο η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στα 95 της χρόνια συγκεντρώνει τις απόψεις, τις σκέψεις και τις γνώσεις της γύρω από αξίες, αρετές, ιδέες και πολλά άλλα βασικά θέματα που μας αφορούν όλους.

«Οι δρόμοι του μεταξιού» του Peter Frankopan είναι ένα βιβλίο που προσφέρει μια νέα και ρηξικέλευθη αποτίμηση της παγκόσμιας ιστορίας από την αρχαιότητα έως σήμερα και κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, και αναμένουμε και το «Μια μεγάλη χίμαιρα» του Tony Judt, ένας προφητικός στοχασμός, με σκεπτική διάθεση και παθιασμένα επιχειρήματα, γύρω από την κατάσταση της Ευρώπης.

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος ξεχωρίσαμε ένα καίριο και περιεκτικό βιβλίο του ιστορικού και δημοσιογράφου Gwynne Dyer με τίτλο «Η πιο σύντομη ιστορία του Πολέμου», ένα συμπυκνωμένο χρονικό της ύπαρξης του πολέμου από τους προϊστορικούς καιρούς έως τις μέρες μας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα διαβάσουμε επίσης τη μελέτη του Βλάση Αγτζίδη «Πόντος: Μια ιστορία από τον μικρασιατικό Βορρά» που αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις του Ποντιακού Ζητήματος.

Από τον συγγραφέα του βιβλίου Διαφωτισμός τώρα, Steven Pinker και τις εκδόσεις Διόπτρα θα διαβάσουμε το «Ορθολογισμός τώρα». Ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από τη συνήθη διορατικότητα και το χιούμορ του Pinker που διαφωτίζει, εμπνέει και ενδυναμώνει, καθώς επίσης και το «Η εποχή της αβεβαιότητας» του Tobias Hurter, η συναρπαστική ιστορία μιας ομάδας φυσικών που μέσα σε λίγες δεκαετίες άλλαξαν όχι μόνο την επιστήμη τους αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις εκδόσεις Καπόν ξεχωρίσαμε τη συλλογική μελέτη «Οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα: κληρονομιές υπό διαπραγμάτευση». Ένα βιβλίο που εξετάζει τα οθωμανικά μνημεία της Ελλάδας ως την κληρονομιά μιας ιστορικής περιόδου που υπόκειται σε πολλαπλές αναγνώσεις.

Ένα ακόμη βιβλίο της γνωστής και αγαπημένης ψυχολόγου Alice Miller ετοιμάζεται από τις εκδόσεις Ροές με τίτλο «Γκρεμίζοντας το τείχος της σιωπής», ενώ από τις εκδόσεις Printa θα διαβάσουμε τις «Συνομιλίες: Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου», με επιλεγμένες αφηγήσεις και αναφορές γύρω από τη ζωή και την προσωπικότητα του Arthur Schopenhauer. Μέσα από τις προσεκτικά διαλεγμένες συνομιλίες του φιλοσόφου, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία αφενός να γνωρίσει άγνωστες πτυχές από την καθημερινότητα του Γερμανού στοχαστή κι αφετέρου να εξοικειωθεί με το περιεχόμενο της φιλοσοφίας του και των βασικών της σημείων.

Από τις εκδόσεις Αγρα θα κυκλοφορήσουν τα επίσης πολύ ενδιαφέροντα βιβλία «Μία Ελληνίς της Ιστορίας – Πορτραίτα γυναικών που έζησαν στην Επανάσταση του 1821» σε εισαγωγή Mark Mazower και επιμέλεια Βασιλικής Χατζηγεωργίου και Ματθίλδης Πυρλή και «Η ερωτική καρδιά» της Marylin Yalom.

«Πώς να ζούμε: Η ζωή του Μοντέν, σε μια ερώτηση και είκοσι πιθανές απαντήσεις» της Sarah Bakewell είναι ένα βιβλίο που σίγουρα θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Ίκαρος. Η Sarah Bakewell μιλάει για τη ζωή του Μοντέν χωρίς να ακολουθεί τους συνηθισμένους αφηγηματικούς δρόμους του βιογραφικού είδους. Κάθε ένα από τα είκοσι κεφάλαια του βιβλίου περιέχει είκοσι πιθανές απαντήσεις στο μεγάλο ερώτημα που θέτει ο Μοντέν, «πώς να ζούμε». Από τις ίδιες εκδόσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο του Alec Ross «Η οργισμένη δεκαετία του 2020». Ένα διαφωτιστικό χρονικό που προσκαλεί τον αναγνώστη να αναθεωρήσει κάποιες από τις θέσεις του σχετικά με τη δημοκρατία, τον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη ξεχωρίσαμε το βιβλίο του Γιάννη Λούλη «Η τοξική εποχή μας», μια μελέτη ζωής για τον συγγραφέα στην οποία ιχνηλατεί τη μεγάλη μεταπολεμική εικόνα κυρίως των καπιταλιστικών δημοκρατιών, για να φτάσει στο σήμερα και να αναζητήσει το αύριο.

«Πίστη, ελπίδα και πόνος» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Nick Cave και του Sean OHagan που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Βασισμένο στις προσωπικές συνομιλίες μεταξύ του δημοφιλούς μουσικού και του Sean OHagan, το βιβλίο απoτελεί μια βαθιά στοχαστική εξερεύνηση του τι πραγματικά καθοδηγεί τη ζωή και τη δημιουργικότητά του Nick Cave, εξετάζοντας ζητήματα πίστης, τέχνης, μουσικής, ελευθερίας, θλίψης και αγάπης.

Από τις εκδόσεις Λιβάνη, πολύ ενδιαφέρουσα φαίνεται η μελέτη του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου «Η μεγάλη κρίση 2009-2019». Ένα βιβλίο που προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων διδαγμάτων όσον αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβει το πολιτικό μας σύστημα σήμερα και τα επόμενα δύσκολα χρόνια…

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άραγε μόνο για αφελείς;» αναρωτιούνται οι Justine Lacroix και Zack Yves Prancer στο βιβλίο τους που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις σχετικά με τη θέση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σημερινή εποχή.

Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης θα διαβάσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Martin Grunwald, «Homo Hapticus». Ένα βιβλίο που στρέφει τον ερευνητικό φακό στην αίσθηση της αφής, μία αίσθηση που κατέχει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή µας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την πορεία της υγείας µας, µε αντίκτυπο στη συμπεριφορά, τις πράξεις και τις επιλογές µας.

Ο Charles Seife στο βιβλίο του «Ο πραγματικός Χόκινγκ», που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αναλαμβάνει να ξεδιπλώσει τη ζωή, να αποκαλύψει την προσωπικότητα και το έργο του Stephen Hawking. Από τις ίδιες εκδόσεις θα διαβάσουμε και το «Εξ αφορμής» του Διονύση Σιμόπουλου, ένα βιβλίο που περιλαμβάνει 51 κείμενα του σπουδαίου Έλληνα αστροφυσικού τα οποία δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στην εφημερίδα Η Καθημερινή της Κυριακής.

Μετά το Δε Κούκμπουκ, που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη vegan μαγειρική, η Madame Ginger επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο της από τις εκδόσεις Μίνωας. Ένα πρωτότυπο cookbook, με νέες συνταγές και πολλές ακόμα εκπλήξεις! Από τις ίδιες εκδόσεις ξεχωρίσαμε και το νέο βιβλίο του γνωστού Νευρολόγου-Ψυχιάτρου Γιώργου Δημόπουλου. Στο βιβλίο «Αυτοεκτίμηση» παρουσιάζονται χρήσιμες συμβουλές ώστε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας, αρνούμενοι την υποτίµηση, τις συµπλεγµατικές καταστάσεις και τον υποβιβασµό κάθε ανθρώπινης αξίας προς ίδιον συµφέρον.

Νέο βιβλίο αναμένουμε και από τον Ακη Πετρετζίκη το οποίο θα μας μυήσει στα μυστικά του καλού brunch με τίτλο «All About Brunch» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου Λύβιου «Ζήσε. Τελικά φοβόμαστε να πεθάνουμε ή μήπως να ζήσουμε;».

Από τις εκδόσεις Τόπος ξεχωρίσαμε τη «Μεγάλη Ιδέα 1844-1922» του Σπύρου Αλεξίου, ένα βιβλίο που παρακολουθεί, επικεντρώνοντας σε κρίσιμες ιστορικές καμπές, τη διαδρομή της Μεγάλης Ιδέας που αποτέλεσε το κυρίαρχο ιδεολογικό αφήγημα του νεοελληνικού κράτους από το 1844 ως το 1922. Επίσης, πολύ ενδιαφέρον φαίνεται και το νέο βιβλίο του Αρη Χατζηστεφάνου «Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» στο οποίο μέσα από προσωπικές εμπειρίες σε ΜΜΕ όπου εργάστηκε, ο  Αρης Χατζηστεφάνου εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων.

Βιβλία για παιδιά

Πλούσιο είναι και το εκδοτικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας αναγνώστες!
Καταρχάς, έχουμε πολύ καλά νέα για τους λάτρεις του Σπασίκλα! Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 17 έρχεται και είναι «Σκληρό ροκ»! Ο Γκρεγκ Χέλφι ανακαλύπτει ότι ο δρόμος προς τη δόξα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα όταν αποφασίζει να ακολουθήσει τις Ξερατοσακούλες, το συγκρότημα του έφηβου αδερφού του. Παραπονεμένοι όμως δεν θα μείνουν και όσοι αγαπούν τον Χάρι Πότερ, καθώς έρχεται νέα εικονογραφημένη έκδοση του «Κύπελλου της φωτιάς», πάντα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη θα διαβάσουμε το βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου «Έχω Δικαιώματα; Έχω Δικαιώματα!». Ένα βιβλίο βασισμένο στη Διεθνή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και απευθύνεται σε ηλικίες 6+. Ξεχωρίσαμε επίσης, το «Μιλώ σαν το ποτάμι» του Jordan Scott, ένα πολυβραβευμένο αυτοβιογραφικό βιβλίο, όπου ο κεντρικός ήρωας υποφέρει από το γεγονός ότι τραυλίζει. Όμως, η επαφή του με το ποτάμι θα τον απελευθερώσει και θα τον βοηθήσει να κερδίσει πίσω την χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου με πρωταγωνιστή τον ʼλφονς, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μάρτης νέο βιβλίο με τίτλο «Τι είπε ο μπαμπάς Αλφονς;» της Gunilla Bergström, όπως επίσης και ένα βιβλίο-έκπληξη των Αλίκης Γιαννάκη και Ματθαίου Αμανατιάδη με τίτλο «Το νησί του Ίσην». Πρόκειται για ένα νησί που φιλοξενεί τα πιο παράξενα ζώα του πλανήτη. Μικροί και μεγάλοι θα μάθουμε ποιο είναι το χόμπυ μιας στομφοκάμηλου, τι τρώει το πρόκατο και πώς μοιάζει ένας απαλόχοιρος.

Από τις εκδόσεις Susaeta ξεχωρίσαμε τις «Αγαπημένες ιστορίες από τον Σαίξπηρ», μια συλλογή με δεκαπέντε από τις πιο εμβληματικές και διαχρονικές ιστορίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, διασκευασμένες για νεαρούς αναγνώστες, με απλοποιημένη γλώσσα και πλοκή. Γραμμένες σε καιρούς αλλοτινούς, παραμένουν επίκαιρες ακόμη και σήμερα.

 Από τη Φρόσω Φωτεινάκη και τις εκδόσεις Διόπτρα θα διαβάσουμε το «Να σε κάνω μια αγκαλία;», μια ιστορία για την αυτοδιάθεση, για το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματός του και να επιλέγει τις αγκαλιές του, όπως επίσης και το νέο βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη με τίτλο «Μα που πάνε τα μπαλόνια;». Η ιδέα των παιδιών να κλείσουν το πάρτι με τον πιο χαρούμενο, χρωματιστό και εντυπωσιακό τρόπο γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι με αερόστατο που θα δώσει όλες τις απαντήσεις… Τελικά, πού πάνε τα μπαλόνια;

Θα διαβάσουμε επίσης παρέα με τους μικρούς αναγνώστες τη «Νίνα: Η ιστορία της Νίνα Σιμόν», της πρωτοεμφανιζόμενης Tracy Todd που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για την εμπνευσμένη και μοναδική ιστορία της μικρής Γιουνίς, που όταν μεγάλωσε έγινε η διάσημη τραγουδίστρια Νίνα Σιμόν. «Το χαρούμενο λιβάδι» της Φυλλιώς Νικολούδη είναι ένα ακόμα βιβλίο που ξεχωρίσαμε, μια διαχρονική ιστορία που μιλάει για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αρμονική συνύπαρξη όλων στη γη. Τέλος, «Ο θησαυρός της Βαγίας», η γνωστή ιστορία της Ζωρζ Σαρή που μιλάει για τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ μιας παρέας παιδιών με φόντο την Αίγινα, θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μορφή graphic nοvel.

«Ακρόπολη: o τόπος που συναντήθηκαν θεοί και άνθρωπο» του Πάνου Βαλαβάνη από τις εκδόσεις Καπόν είναι ένα βιβλίο που ξεναγεί τους νεαρούς αναγνώστες στην Ακρόπολη, ένα πραγματικό αλλά μαζί και νοερό ταξίδι στην εποχή που δημιουργήθηκε αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Από τις ίδιες εκδόσεις θα γνωρίσουμε και την «ʼγρια οικογένεια». Ένα βιβλίο που μας εξηγεί πως, όλοι μας είμαστε κλαδάκια και φύλλα ενός γιγάντιου οικογενειακού δέντρου. Είμαστε... μία άγρια οικογένεια.

 Από τις εκδόσεις Ίκαρος ξεχωρίσαμε ένα παραμύθι για τη φιλία, την αποδοχή και τον αυτοσεβασμό, «Η μικρή μουντζούρα» από τη Φωτεινή Τίκκου. Στην πιο λαμπερή και χρωματιστή πόλη του κόσμου ζούσε μια μικρή Μουντζούρα. Το όνειρό της ήταν να γίνει κι αυτή πολύχρωμη όπως ήταν οι φίλοι της. Μια μέρα αρκεί για να αλλάξει η ζωή όλων.

 «Ένα βιβλίο με… υπερδυνάμεις» θα διαβάσουμε από την Susanna Isern και τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή. Χορός, διάβασμα, χιούμορ, δημιουργικότητα, ευκινησία, μαθηματικά... Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια απίστευτη υπερδύναμη! Μια υπερδύναμη που κάνει τον καθέναν μας μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ποια είναι η δική σου;

 Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος αναμένουμε την  έκδοση του κλασικού παιδικού βιβλίου που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947 «Καληνύχτα, φεγγάρι» της Αμερικανίδας Margaret Wise Brown, σε μία εμπνευσμένη απόδοση του βραβευμένου συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου. Η χαρακτηριστική εικονογράφηση του Clement Hurd και το λιτό αλλά ρυθμικό κείμενο της Brown το έχουν καταστήσει ως ένα από τα σπουδαιότερα «βιβλία καληνύχτας» σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Μετά το πολυαγαπημένο Τι υπέροχο πλάσμα θα γίνεις, αναμένουμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και την Emily Winfield Martin το «Ένα δώρο για σένα». Το βιβλίο αυτό είναι ένας ύμνος στη αγάπη και στους τρόπους που μπορούμε να πούμε «σ’ αγαπώ». Από τις ίδιες εκδόσεις ξεχωρίσαμε και το «Γίνε δέντρο» της Maria Gianferrari. Ένα βιβλίο που αποτελεί έναν ύμνο στα πιο υπέροχα δημιουργήματα της φύσης, στο οποίο η Maria Gianferrari και η εικονογράφος Felicita Sala μάς συγκρίνουν με τα δέντρα, μας δείχνουν την ομορφιά και το μεγαλείο τους.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και από τη λίστα μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και χριστουγεννιάτικα βιβλία που ετοιμάζονται για να μαγέψουν μικρούς και μεγάλους!

«Το παιδί των Χριστουγέννων στο παιχνιδοπωλείο των αδερφών Βασίλη» του David Litchfield θα διαβάσουμε από τη Μικρή Σελήνη.  Μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη ιστορία που μας αποκαλύπτει την ιστορία του μικρού Βασίλη που ήθελε να χαρίσει δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Μαγικές εικόνες γεμάτες φως και αισιοδοξία για μια ιστορία... σχεδόν γνωστή.

 Ο Τζιμ, το αγαπημένο, γκρινιάρικο μαϊμουδάκι από το Τέλεια μέρα για νεύρα! και Τέλεια μέρα για πάρτι! της Suzanne Lang δεν θα μπορούσε να λείπει από το εορταστικό πνεύμα των ημερών. Το νέο βιβλίο «Τέλεια μέρα για Χριστούγεννα!» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος μας αποδεικνύει ότι δεν είναι απαραίτητο να γιορτάζουμε όλοι τα Χριστούγεννα με τον ίδιο τρόπο ούτε όπως μας προστάζουν οι γύρω μας.

Αν αγαπήσατε το Ο Αϊ-Βασίλης ψάχνει για δουλειά! τότε δεν πρέπει να χάσετε τη συνέχειά του, «Ο Αϊ-Βασίλης σε ειδική αποστολή» από τις εκδόσεις Susaeta. Ο Αϊ-Βασίλης είναι πανευτυχής με την καινούρια του ζωή. Πόσο πιο ευτυχισμένος θα μπορούσε να είναι; Κι όμως, θα μπορούσε. Και θα το ανακαλύψει χάρη στην Κρυστάλλη, ένα κορίτσι που του έγραψε ένα πολύ διαφορετικό γράμμα με μια ξεχωριστή επιθυμία.

Τέλος, από τις εκδόσεις Ίκαρος ξεχωρίσαμε «Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ». Ο Πάνος Χριστοδούλου δημιούργησε  την πιο ανατρεπτική χριστουγεννιάτικη ιστορία μέσα από τα μάτια ενός αστείου γάτου, του Κάπτεν Τζιμ! Πώς είναι να έρχεται στο σπίτι ένα δέντρο χωρίς ρίζες και ξαφνικά να το στολίζουν με χρωματιστές μπάλες, κορδέλες και φωτάκια; Ελάτε να εξερευνήσουμε κάθε ένα από τα στολίδια μαζί με τον Τζιμ. Σίγουρα θα είναι τα πιο αξέχαστα Χριστούγεννα!

Οι επιλογές είναι πολλές για αναγνώστες κάθε ηλικίας! Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να επιλέξετε τα καλύτερα βιβλία για αυτό τον χειμώνα!
Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλές γιορτές με υγεία και χαμόγελα!

Η ομάδα των Βιβλιοπωλείων Ευριπίδης 

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση