Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / Τα βιβλία της Ανοιξης!

Τα βιβλία της Ανοιξης!

"Spring a lovely reminder of how beautiful change can truly be"

Η Ανοιξη, η εποχή των αλλαγών είναι ήδη εδώ και εμείς σας προτείνουμε τα καλύτερα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν και αυτά που μόλις έφτασαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων μας για να κάνετε τη μεγάλη αλλαγή. Να προσθέσετε λίγη περισσότερη ανάγνωση στην καθημερινότητά σας!

 

Ελληνική λογοτεχνία

Από τις εκδόσεις Πατάκη μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλου με τίτλο «Ακου το λιοντάρι», το οποίο απεικονίζει το πορτρέτο μιας αθηναϊκής οικογένειας που ζει στη Φωκίωνος Νέγρη. Νέο βιβλίο θα έχουμε και από τον Νικόλα Σεβαστάκη με τίτλο «Καταγωγή», ένα μυθιστόρημα για τις σιωπές της Ιστορίας, την αμηχανία των νεότερων και τα φαντάσματα που επιστρέφουν από το παρελθόν.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αναμένουμε το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη ο «Μινώταυρος», μια ιστορία που μας μεταφέρει στην Κρήτη στο τέλος της Τουρκοκρατίας, όπου οι πρωταγωνιστές δοκιμάζονται από τα μεγάλα γεγονότα. Επίσης, με ενδιαφέρον θα διαβάσουμε το «Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών παιδιών» του Γιάννη Μπασκόζου. Η ιστορία μιας παρέας στο Παγκράτι γύρω από το νεανικό συγκρότημα Athens Pistols σε μια μεταιχμιακή εποχή και σε μια μεταβατική ηλικία για τα μέλη της και το «Η σκόνη του κόσμου όταν γκρεμίζεται» του Μάκη Καραγιάννη, ένα παιχνίδι χωρίς όρια ανάμεσα στη δύναμη της θέλησης και τις παγίδες της Ιστορίας με φόντο τον ελληνικό Εμφύλιο.

Μια νουβέλα και δύο πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές διηγημάτων θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Τον «Συλλέκτη μανιταριών» του Κώστα Αρκουδέα, έναν φιλοσοφικό δυστοπικό μύθο, το «Forever» της Μαρίας Κουγιουμτζή και «Τα θαύματα του κόσμου» του Μιχάλη Μοδινού. Ιστορίες που αναδεικνύουν με τρυφερότητα, ενσυναίσθηση και χιούμορ, την τετριμμένη καθημερινότητα, όπως τέμνεται με τα ευρύτερα γεωπολιτικά, οικολογικά και πολιτισμικά ζητήματα.

 Νέο βιβλίο αναμένουμε και από τον Γιάννη Καλπούζο με τίτλο «Το καλντερίμι». Μια ιστορία για το κυνήγι της ευτυχίας, το λίγο που γεμίζει μια ζωή, τη μεταμόρφωση μιας πόλης, τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις τριών γενιών. Λίγο αργότερα, αναμένουμε νέο βιβλίο και από τον Θοδωρή Παπαϊωάννου με τίτλο «Το υπέροχο αμάρτημα της καλοσύνης» πάντα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μετά τον εμβληματικό μονόλογο Η κυρά της Ρω, ο Γιάννης Σκαραγκάς, βραβευμένος συγγραφέας και σεναριογράφος, επανέρχεται με τη μυθοπλαστική βιογραφία ακόμα μίας γυναίκας-μύθου, της Μελίνας Μερκούρη με τίτλο «Μελίνα» από τις εκδόσεις Κριτική.

Νέο βιβλίο αναμένουμε και από τη Βασιλική Ηλιοπούλου με τίτλο «Το αθώο» από τις εκδόσεις Πόλις. Ένα μυθιστόρημα για τη διαρκή αναζήτηση των ριζών που μας κρατούν συνδεδεμένους με το παρελθόν, και πάνω απ' όλα για την ανάγκη για αποδοχή, αγάπη, δικαιοσύνη.

Ο Λύο Καλοβρυνάς μετά από δύο δοκίμια για σημαντικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, επιστρέφει με ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα στο οποίο συμπλέκονται ο μαγικός ρεαλισμός, η έμφυλη συνείδηση, τα οικογενειακά μυστικά, κομμάτια της προσωπικής ιστορίας του συγγραφέα και οι γυναικοκτονίες. Ο τίτλος του είναι «Όλες μας» και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg.

Από τις εκδόσεις Αγρα θα διαβάσουμε το νέο βιβλίο του Σπύρου Γιανναρά «Με ραμμένη φτέρνα» και του Θόδωρου Φέστα με τίτλο «Stiu/Ξέρω».

Ένα νέο ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα εποχής αναμένουμε από τη Νάγια Δαλακούρα και τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τίτλο «Ο χορός του αετού». Μια ιστορία που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και στα τσελιγκάτα των Σαρακατσάνων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Τέλος, από τις εκδόσεις Ποταμός θα διαβάσουμε τη νουβέλα του Κώστα Φέρρη, «Η γέφυρα των λεμονιών» στην οποία με τη συνδρομή της Πέρσας Κουμούτση αυτοβιογραφείται μυθοπλαστικά.

Μεταφρασμένη λογοτεχνία

Από το πλούσιο εκδοτικό πλάνο των εκδόσεων Μεταίχμιο στην κατηγορία της μεταφρασμένης λογοτεχνίας ξεχωρίσαμε τα εξής πολλά υποσχόμενα μυθιστορήματα: «Ανοιχτή θάλασσα» του Caleb Azumah Nelson, μια οδυνηρά όμορφη ιστορία αγάπης αλλά και μια έντονη ματιά στη φυλή και την αρρενωπότητα. Το «Φλεγόμενο αγόρι: Η ζωή και το έργο του Stephen Crane» του Paul Auster, η δραματική βιογραφία ενός ιδιοφυούς συγγραφέα, του Stephen Crane, όπως μονάχα ένας άλλος μετρ της λογοτεχνίας, ο Paul Auster, θα μπορούσε να τη γράψει και το «Η εποχή του κακού» του Deepti Kapoor, ένα πολυσύνθετο, συναρπαστικό βιβλίο. Μια ιστορία διαφθοράς, αγώνα για την εξουσία, έρωτα και εκδίκησης.

Από τις εκδόσεις Πατάκη ξεχωρίσαμε το μυθιστόρημα που κέρδισε το Βραβείο Goncourt 2021, «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» του Μοχάμεντ Μπούγκαρ Σαρ. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, μια ωδή αγάπης στη λογοτεχνία και στην άχρονη δύναμή της. Επίσης, το ενδιαφέρον μας κέντρισε και το «Θα μείνω εδώ» του Μάρκο Μπαλτσάνο, ένα άκρως επίκαιρο κοινωνικό μυθιστόρημα, που συναρπάζει από την πρώτη κιόλας σελίδα. Νέο βιβλίο θα διαβάσουμε και από τον αγαπημένο Ισπανό Χαβιέρ Μαρίας με τίτλο «Μπέρτα Ίσλα». Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία εξέλιξης, που δεν είναι άλλη από αυτή της ηρωίδας του βιβλίου. Είναι όμως και η ιστορία της ευθραυστότητας και του σθένους μιας ερωτικής σχέσης που είναι καταδικασμένη στα μυστικά.

Αν και ο Abdulrazak Gurnah έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα και δύο εξ αυτών έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, έγινε παγκοσμίως γνωστός μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021. Το μυθιστόρημά του «Ο παράδεισος» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπως επίσης και το νέο βιβλίο της Ιρλανδής Μάγκι Ο’ Φάρελ, της συγγραφέως του ιδιαίτερα επιτυχημένου Αμνετ, με τίτλο «Το πορτρέτο ενός γάμου». Νέο βιβλίο αναμένουμε και από τον αγαπημένο των Ελλήνων αναγνωστών Χαρούκι Μουρακάμι. Ο μάγος της παράξενης, αινιγματικής μυθοπλασίας επιστρέφει με μια σειρά από σπαρακτικά οικείες ιστορίες για την αγάπη, τη μοναξιά, την παιδική ηλικία και τη μνήμη, γραμμένες σε πρώτο ενικό σ’ ένα μείγμα μαγικού ρεαλισμού και νοσταλγικής αυτοβιογραφίας.

Τον Damon Galgut τον γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο του Η υπόσχεση που βραβεύθηκε με το Booker 2021 και σύντομα αναμένουμε το αμέσως προηγούμενο μυθιστόρημά του, το «Αρκτικό καλοκαίρι» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Από τις ίδιες εκδόσεις θα διαβάσουμε και το ντεμπούτο του Daniel Wiles «Το μερίδιο της γης», ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που μας μιλά για τη ζωή ενός ανθρακωρύχου του 19ου αιώνα, αποτυπώνοντας το ανθρώπινο κόστος της βιομηχανικής επανάστασης.

O Colm Tóibín στο νέο του βιβλίο «Ο μάγος» επιχειρεί τη βιογραφία του Thomas Mann. Κι ενώ πρόκειται για την μυθιστορηματική βιογραφία του σπουδαίου συγγραφέα του Μαγικού Βουνού, παράλληλα, μπορεί να διαβαστεί σαν μια επική αφήγηση μιας οικογενειακής ιστορίας που διαδραματίζεται ανάμεσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Από τον συγγραφέα του βιβλίου Ορδέσα, Manuel Vilas αναμένουμε «Τα φιλιά», ένα μυθιστόρημα για μια έντονη, απροσδόκητη ιστορία αγάπης εν καιρώ πανδημίας. Και τα δύο βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Από τις εκδόσεις Gutenberg έρχεται το βιβλίο που κέρδισε το βραβείο Booker 2022, «Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα» του Shehan Karunatilaka, όπως επίσης και το βιβλίο της βραβευμένης με Pulitzer Αμερικανίδας ινδικής καταγωγής Jhumpa Lahiri με τίτλο «Στις δικές μου διαδρομές». Η Lahiri επιλέγει να γράψει σε μια ξένη γλώσσα, τα ιταλικά, ένα μυθιστόρημα με θέμα οικουμενικό: την εγγύτητα και την αποξένωση, τη μοναξιά, αλλά και τα μικρά θαύματα της καθημερινότητας. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην πρόσφατη έκδοση του βιβλίου της Bernardine Evaristo με τίτλο «Ξανθές ρίζες». Μια ισχυρή, στοχαστική υπενθύμιση ότι διαβολική συμπε­ριφορά μπορεί να επιδείξει κάθε πολιτισμός, ότι η ασφάλεια είναι μια ψευδαίσθηση και η ελευθερία κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη ξεχωρίσαμε τρία βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το προσεχές διάστημα: «Η Γη της μεγάλης επαγγελίας» του Χουάν Βιγιόρο, ένας αναστοχασμός περί του τρόπου με τον οποίο η τέχνη επηρεάζει την πραγματικότητα και του πώς η πραγματικότητα παραμορφώνει την τέχνη. Το μυθιστόρημα της Έλσα Μοράντε «Ψέμα και μάγια», ένα βαθιά νεωτερικό έργο, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και στάθηκε η αφετηρία της μακράς λογοτεχνικής πορείας τής Έλσα Μοράντε. Και, το μυθιστόρημα του Μπάρι Χάνα, ενός από τους μετρ του αμερικανικού διηγήματος της γενιάς μετά τον Γουίλιαμ Φόκνερ και τη Φλάνερι Ο’Κόνορ στον Νότο των ΗΠΑ με τίτλο «Ψεύτες του νερού και άλλες ιστορίες».

Από τις εκδόσεις Utopia θα διαβάσουμε «Το χωράφι» του Robert Seethaler, ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που αφηγείται τις αναμνήσεις των κατοίκων μιας μικρής επαρχιακής πόλης μετά τον θάνατο τους. Όπως και «Το τέλος της μοναξιάς» του Benedict Wells, ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα για τον πόνο, την απώλεια και την αποξένωση, για τις ρωγμές στις ζωές των ανθρώπων αλλά και για τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας.

«Το νησί Ρενό και άλλα διηγήματα» του Αλεξάντρ Γκριν θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κίχλη. Οι ιστορίες του βιβλίου εκτυλίσσονται στην Γκρινλανδία, τη φανταστική ήπειρο που έπλασε η δημιουργική γραφή του Γκριν, όσο και  σε άλλους τόπους. Κοινό χαρακτηριστικό των ηρώων είναι η αδυναμία τους να συμμορφωθούν με τις κοινωνικές συμβάσεις και με τον ρόλο που αυτές υπαγορεύουν.

Η Maja Lunde επιστρέφει με το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της Τετραλογίας του Περιβάλλοντος, με τίτλο «Η ιστορία των δέντρων» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. H σειρά βιβλίων στοχεύει στην περιβαλλοντική αφύπνιση, ωστόσο χαρακτηρίζεται από τις βαθιά ανθρώπινες ιστορίες με ιδιαίτερη έμφαση στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και την περιπλάνηση σε διαφορετικές χώρες και εποχές.

Νέο βιβλίο του Bernhard Schlink αναμένουμε από τις εκδόσεις Κριτική με τίτλο «Η εγγονή».

Από τις ίδιες εκδόσεις ξεχωρίσαμε και το «Όταν ο ουρανός είναι έτοιμος, τα αστέρια θα φανούν» του E. C. Osondu, ένα συγκινητικό βιβλίο, γραμμένo με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Με απλότητα και αμεσότητα, ο E. C. Osondu περιγράφει το ταξίδι ενός παιδιού προς το άγνωστο, ισορροπώντας ανάμεσα στο παρελθόν που δεν λησμονούμε ποτέ και το μέλλον που προσδοκούμε με αισιοδοξία και ελπίδα.

Από τις εκδόσεις Πόλις θα διαβάσουμε νέο βιβλίο του Graham Greene με τίτλο «Ο επίτιμος πρόξενος».Ο Γκράχαμ Γκρην, με αφάνταστη μυθιστορηματική επιδεξιότητα, εκθέτει στους αναγνώστες του την άποψή του για τον κόσμο, τη χωρίς ελπίδα αγάπη, την πίστη στον Θεό και την Επανάσταση.

Από τις ίδιες εκδόσεις έρχεται και νέος αγαπημένος Jonathan Coe. Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το διαιρεμένο βασίλειο Μπόρνβιλ» είναι ένα κορυφαίο μελαγχολικό έργο, όπου συμπλέκονται η μικρή και η μεγάλη ιστορία, το ατομικό και το οικουμενικό με επίκεντρο μια μεσοαστική αγγλική οικογένεια.

 

Αστυνομικό μυθιστόρημα

Πλούσιο είναι το εκδοτικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του είδους!

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ξεχωρίσαμε τα εξής: «Perfect day» του Romy Hausmann. Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια εξαφανίζονται κορίτσια ηλικίας έξι έως δέκα ετών. Κόκκινες κορδέλες, δεμένες φιόγκο, δείχνουν στην αστυνομία τον δρόμο προς τα πτώματά τους. Δεκατέσσερα χρόνια τώρα, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για τον δράστη… «Ο κούκος» της Camilla Lackberg, η ενδέκατη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του Έρικα. «Όσα δεν θέλω να πω» του Ian Rankin. Ο Τζον Ρέμπους είναι κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που μπορεί να τον οδηγήσει  στη φυλακή για την υπόλοιπη ζωή του. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο θρυλικός επιθεωρητής πήρε τον νόμο στα χέρια του, ίσως αποδειχτεί η τελευταία. Και φυσικά η «Ματωμένη σελήνη» (προσωρινός τίτλος) του Jo Nesbo. Το 13ο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε.

Μόλις κυκλοφόρησε και το νέο βιβλίο του Sebastian Fitzek με τίτλο «Το τελεσίγραφο». Ένας σαδιστής δολοφόνος σκορπά τον πανικό αφήνοντας στα μελλοντικά θύματά του σημειώματα με την ακριβή ημερομηνία θανάτου τους. Όπως επίσης και από τον πολυγραφότατο Michael Connely αναμένουμε το  μυθιστόρημα «Σκοτεινές ώρες». Και τα δύο θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Από τις εκδόσεις Bell αναμένουμε το τέταρτο βιβλίο της καθηλωτικής σειράς του Tim Weaver με υποθέσεις εξαφανισμένων προσώπων με τίτλο «Χωρίς γυρισμό» και την «Ιδιωτική ζωή ενός κατασκόπου» του John Le Carre. Μια συλλογή από αδημοσίευτες επιστολές που σκιαγραφούν τη ζωή του μοναδικού συγγραφέα.

Νέο βιβλίο θα έχουμε και από τον Georges Simenon και τις εκδόσεις ?γρα με τίτλο «Τα πράσινα πατζούρια».

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος αναμένουμε το «Παραμύθι» του Stephen King. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του θρυλικού συγγραφέα φαντασίας και τρόμου δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των πολλαπλών λόκνταουν και έχει ήδη καθιερωθεί, έχοντας τη στόφα των κλασικών του έργων αλλά και πολλές ανατροπές που κρατούν τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Επίσης, αναμένουμε την «Μαύρη λύκαινα» του Juan Gómez-Jurado, το δεύτερο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια την Αντόνια Σκοτ.  

Από τους Έλληνες συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, σύντομα θα έχουμε νέο βιβλίο από τον Δημήτρη Σίμο με τίτλο «Πάρε ανάσα» και από τον Τάσο Παπαναστασίου «Το σπάσιμο» (εκδόσεις Μεταίχμιο), όπως επίσης και από τον Βαγγέλη Γιαννίση «Ο άλλος αδερφός» από τις εκδόσεις Διόπτρα.


Μελέτες/Δοκίμια/Ιστορία

Από τις εκδόσεις Καπόν αναμένουμε τρεις πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες: «Οθωμανικά Μνημεία στην Ελλάδα. Κληρονομιές υπό διαπραγμάτευση», ένα συλλογικό έργο που συγκεντρώνει πρωτότυπες μελέτες που εμπλουτίζουν την γνώση της ιστορίας οθωμανικών μνημείων των αστικών κέντρων και του αγροτικού χώρου της Ελλάδας. «Μετάξι και Πορφύρα. Ο κόσμος του Βυζαντινού και μεταβυζαντινού υφάσματος». Ένα ταξίδι στον κόσμο του βυζαντινού και μεταβυζαντινού υφάσματος, μέσω της εξερεύνησης των διαφορετικών παραδόσεων οι οποίες αναπτύχθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, από την ύστερη Αρχαιότητα ως την Πρώιμη Νεότερη Εποχή και οι «Σεφαραδίτες 1492–1932. Από την Ισπανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ελληνική Θεσσαλονίκη» των Ιακώβ Σιμπή και Καρίνα Λάμψα. Μια τεκμηριωμένη περιήγηση στην ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων, με το χρονικό του διωγμού τους από την Ιβηρική Χερσόνησο και την εξιστόρηση της ζωής τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη, έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Από τον Ian Kershaw και τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια θα διαβάσουμε το «Προσωπικότητα και εξουσία. Δημιουργοί και καταστροφείς της μοντέρνας Ευρώπης». Γραμμένο από έναν από τους κορυφαίους ιστορικούς της Ευρώπης του 20ού αιώνα και συγγραφέα της βιογραφίας του Χίτλερ, το βιβλίο αυτό δείχνει αριστοτεχνικά πώς ο ανθρώπινος χαρακτήρας, συνωμοτώντας με την ευκαιρία και την τύχη, δημιούργησε τις φοβερές δεσποτικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης εποχής. Από τις ίδιες εκδόσεις ξεχωρίσαμε και την «Εισαγωγή στις σπουδές φύλου. Θεωρία και έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες» σε επιμέλεια της Γεωργίας Πετράκη και Μαρίας Στρατηγάκη. Τα δεκαπέντε άρθρα αυτού του συλλογικού τόμου εξετάζουν τις έμφυλες διαστάσεις επιλεγμένων κοινωνικών επιστημών και διεπιστημονικών πεδίων έρευνας, εισάγοντας τις φοιτήτριες και τους φοιτητές στην προβληματική της έμφυλης θεώρησης και κριτικής της επιστημονικής γνώσης.

«Τα ορφανά ελληνόπουλα – Μια ιστορία για την παλιγγενεσία του 1821 και τον αμερικανικό φιλελληνισμό» αποτελεί το απόσταγμα της συστηματικής ενασχόλησης του καθηγητή Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη με την Ελληνική Επανάσταση θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το βιβλίο αυτό είναι οι ιστορίες των ορφανών παιδιών της Επανάστασης, που για να γλυτώσουν από τις σφαγές και την καταστροφή φιλοξενήθηκαν σε μια νέα πατρίδα κι εκεί μεγάλωσαν, μορφώθηκαν, πρόκοψαν, άφησαν όνομα και ιστορία.

Ο βραβευμένος ιστορικός και δημοσιογράφος Volker Ullrich στο βιβλίο του «Οκτώ μέρες του Μάη – Η τελευταία εβδομάδα του Τρίτου Ράιχ», που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg, συνθέτει, μέσα από πλήθος μαρτυρίες και ντοκουμέντα, μια συναρπαστική εικόνα της χαώδους περιόδου, ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη.

Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και τον Χρήστο Τσάκα θα κυκλοφορήσει η ιστορική μελέτη με τίτλο «Με το βλέμμα στην Ευρώπη. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον πόλεμο (1953-1981). Ένα βιβλίο που εξετάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις κατά τη μεταπολεμική περίοδο και διηγείται μια εν πολλοίς ξεχασμένη σήμερα ιστορία.

Από τις εκδόσεις Επίκεντρο ξεχωρίσαμε την μελέτη του Παναγιώτη Πασχαλίδη «Η διαρκής ανασυγκρότηση των Βαλκανίων – Αναπαραστάσεις Πολιτικής και Επικοινωνίας (1999-2004)» στην οποία αποτυπώνει τη δυσκολία της διαμόρφωσης συνολικών αφηγημάτων που να περιλαμβάνουν όλους τους μετασχηματισμούς από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα.  Επίσης, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φαίνεται και αυτή του Γεώργιου Χρηστίδη «Βόρεια Μακεδονία. Πολιτική και κοινωνία», μια σύντομη εισαγωγή στις κυριότερες πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στη Βόρεια Μακεδονία από το 1990 μέχρι και το 2019 και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ένα βιβλίο που ανήκει στην μικρή εκείνη κατηγορία των στοχαστικών βιβλίων που αφήνουν ανεξίτηλο σημάδι στον αναγνώστη τους αναμένεται από τις εκδόσεις Ποταμός. Πρόκειται για το δοκίμιο του Sven Lindqvist «Εξοντώστε όλα αυτά τα κτήνη!», ένα ταξίδι στην αφρικανική έρημο, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει αναπόταμα την νεότερη ιστορία ως τις πηγές των γενοκτονιών του 20ου αιώνα, φέρνοντας στο φως τις ρίζες του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα διαβάσουμε «Το παρασκήνιο της μνήμης (Για τη λογοτεχνία, τις ιδέες, την Ιστορία)» του Αναστάση Βιστωνίτη. Μια περιπέτεια στη λογοτεχνία, στις ιδέες, στο έργο και τους τόπους όπου έζησαν οι μεγάλοι συγγραφείς και διανοητές· ένα γοητευτικό πανόραμα και ταυτοχρόνως μια πνευματική αυτοβιογραφία. Επίσης από τις ίδιες εκδόσεις, θα κυκλοφορήσει το εξαιρετικά ενδιαφέρον «Καζαντζάκης - Σιπριό (Συνομιλίες)» του Πιερ Σιπριό. Το βιβλίο περιέχει μια βαρυσήμαντη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Καζαντζάκης προς τον Γάλλο δημοσιογράφο Πιερ Σιπριό την άνοιξη του 1957, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του. Η τελευταία συνέντευξη του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα, η οποία εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Από τις εκδόσεις Opera θα διαβάσουμε την «Ψυχοπολιτική» του Μπιούνγκ-Τσουλ Χαν. Μια μελέτη για τη νεοφιλελεύθερη ψυχοπολιτική, μια έξυπνη πολιτική που επιδιώκει να ευχαριστήσει, να εκπληρώσει, αντί να καταπιέσει.

Ο Θανάσης Λάλας μετά τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Μίκη Θεοδωράκη, έχει ετοιμάσει έναν τόμο για τον Ανδρέα Παπανδρέου με τίτλο «Δεν μετανιώνω για ό,τι κι αν έζησα, γι' αυτό αποφασίζω να στα διηγηθώ». Μία άτυπη βιογραφία μέσα από αφηγήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αρμός.

«Μάνος Χατζιδάκις: Σχόλια στο Τρίτο», η διαχρονική συλλογή των ιστορικών «σχολίων» του Μάνου Χατζιδάκι, που ακούστηκαν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (από τον Μάιο του 1978 έως και τον Απρίλιο του 1980) την περίοδο που ήταν διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Δοκίμια του Σταύρου Ζουμπουλάκη με τίτλο «Ηθική της αγάπης και πολιτική πράξη» που αναφέρονται στην ηθική, τη φιλοσοφία και την πολιτική αναμένουμε από τις εκδόσεις Πόλις, όπως επίσης και το «Στην τρέλα» της Joy Sorman, ένα βαθύ και ουσιαστικό πορτρέτο της σύγχρονης ψυχιατρικής.

Από το Μεταίχμιο ξεχωρίσαμε «To παιχνίδι της φιλοσοφίας - Πώς τα παιδιά μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο» του Scott Hershovitz, μια πρωτότυπη και βαθιά ανθρώπινη φιλοσοφική μελέτη την οποία θα απολαύσουν οι αναγνώστες που αγαπούν τον στοχασμό και το χιούμορ, το  «Καθάρματα: Απατεώνες, δολοφόνοι, επαναστάτες και εγκληματίες - 12 αληθινές ιστορίες» του Patrick Radden Keefe, δώδεκα συναρπαστικές ιστορίες απάτης και δολοπλοκίας του βραβευμένου συγγραφέα του Μην πεις λέξη και τέλος, το «Βαθύ μπλε: H θάλασσα, τα βάθη της και η αναζήτηση του αγνώστου» του Patrik Svensson, μετά τη διεθνή επιτυχία του Βιβλίου των χελιών.

Το βιβλίο «Μια (πολύ) σύντομη ιστορία της ζωής πάνω στη γη» του Henri Gee είναι μια συναρπαστική ιστορία επιβίωσης και επιμονής, που φωτίζει τη λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία η ζωή γεννήθηκε και συνεχίζει να υπάρχει σήμερα και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Κάκτος.

 

Ψυχολογία /προσωπική βελτίωση

Από τις εκδόσεις Ροές αναμένουμε ένα ακόμη βιβλίο της γνωστής –και αγαπημένης του ελληνικού κοινού– ψυχολόγου Alice Miller, με τίτλο «Γκρεμίζοντας το τείχος της σιωπής». Στο βιβλίο της αυτό η Alice Miller, τεκμηριώνει την πεποίθησή της ότι οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μια τραυματική παιδική ηλικία μπορούν να ανακτήσουν την ελπίδα τους, αν γκρεμιστεί συθέμελα το τείχος της σιωπής που υψώνεται γύρω από τον πόνο της παιδικής ηλικίας.

Σε ανάλογη θεματική κινείται και «Το αγόρι που μεγάλωσε σαν σκύλος» των Bruce D. Perry και Maia Szalavitz που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη. Στο κλασικό αυτό έργο του ο Πέρρυ εξηγεί τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο των παιδιών που εκτίθενται σε ακραίο στρες και μοιράζεται μαζί μας τα μαθήματα θάρρους, ανθρωπιάς και ελπίδας που πήρε από αυτά.

«Μεγαλώστε το παιδί σας με το μυαλό και την καρδιά» της Mona Delahooke θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το βιβλίο αυτό δείχνει μια νέα προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών με βάση την κλινική εμπειρία της συγγραφέως και τις πιο πρόσφατες έρευνες στη νευροεπιστήμη και στην παιδοψυχολογία. Από τις ίδιες εκδόσεις ξεχωρίσαμε και το «Η δύναμη της προσήλωσης» του Dandapani, ινδουιστή ιερέα, επιχειρηματία και πρώην μοναχού. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τους αναγνώστες να αντιληφθούν πως η εξάσκηση της δεξιότητας της εστίασης μπορεί να βελτιώσει ραγδαία την ψυχική υγεία.

Από το Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσει το πολύ ενδιαφέρον «Το σώμα μου είναι μόνο δικό μου!» της Elizabeth Schroeder, ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε γονιό και παιδαγωγό το οποίο δίνει όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία για να δουλέψει με το παιδί το θέμα των ορίων και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Βασισμένος στην επαγγελματική του εμπειρία ως ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής ο Ντεμιάν Μπουκάι στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Απιστία» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Opera, πραγματεύεται τα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζουν τα σημερινά ζευγάρια, από την απιστία και τη ζήλια μέχρι τη διαχείριση του χρόνου και τη λύση των διαφωνιών.

Το βιβλίο «Αυτή η τέχνη της ψυχανάλυσης» του Thomas Ogden που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ίκαρος προσφέρει μια μοναδική οπτική στην ψυχανάλυση. Βασιζόμενος στο έργο του Sigmund Freud, της Melanie Klein και του Donald Winnicott, ο συγγραφέας διερευνά τη σύνδεση της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας με την ανικανότητα του ατόμου να ονειρευτεί τα δικά του βιώματα.

Ο Όλιβερ Μπέρκμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Τέσσερις χιλιάδες εβδομάδες. Διαχείριση χρόνου για θνητούς» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος βασίστηκε σε αρχαίους και σύγχρονους φιλοσόφους, ψυχολόγους και πνευματικούς δασκάλους, για να προσφέρει έναν ψυχαγωγικό, χιουμοριστικό, πρακτικό και εμβριθή οδηγό για τον χρόνο και τη διαχείρισή του. Απορρίπτει τη σύγχρονη εμμονή με την ιδέα να προλάβουμε να κάνουμε τα πάντα και μας παρέχει τα εργαλεία για να αποδεχθούμε το πεπερασμένο της ύπαρξής μας και κατ’ επέκταση να οικοδομήσουμε μια ουσιαστική ζωή.

Τέλος, από τις εκδόσεις Key Books πρόσφατα κυκλοφόρησε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Gabor Maté με τίτλο «Όταν το σώμα λέει όχι», στο οποίο ο κορυφαίος στη διαχείριση του ψυχικού τραύματος, με συμπόνια και σοφία ξαναβάζει στον πυρήνα της ιατρικής τη σύνδεση μυαλού-σώματος και μας δείχνει πώς να προφυλάξουμε την υγεία μας. 

Βιβλία για παιδιά

Πλούσιο είναι το εκδοτικό πρόγραμμα της Ανοιξης και για τους μικρούς μας αναγνώστες.

Από τις εκδόσεις Πατάκη ξεχωρίσαμε «Το άγνωστο» του Steve McCarthy σε μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά και τον «Καλύτερο αγώνα του Μαντάνι» του Φραν Πινταδέρα. Μια συγκινητική ιστορία, στην οποία τον αγώνα κερδίζουν η αγάπη και η δύναμη της θέλησης. Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο «Μαρία Κάλλας - Ζώντας μόνο για την τέχνη» της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ. Ένα βιβλίο που ακολουθεί τα βήματα της ζωής της Μαρίας Κάλλας περνώντας από τα μονοπάτια της ζωής και του έργου της, προσπαθώντας να κάνει προσιτή στα παιδιά τη μορφή όχι μόνο μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας, αλλά και ενός ευαίσθητου ανθρώπου. 5+

Από τις εκδόσεις Ίκαρος αναμένουμε το νέο βιβλίο της Αλκηστης Χαλικιά με τίτλο «Σαν διακοπές ρεύματος». Η ?λκηστη Χαλικιά, στο νέο της βιβλίο ξεφεύγει από τη μικρή φόρμα και μας παρουσιάζει μια ιστορία μεγάλου μήκους σε εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά. Την ιστορία συνοδεύει μουσικό CD με δώδεκα τραγούδια σε στίχους της ?λκηστης Χαλικιά, μουσική της Μέλπως Χαλκουτσάκη και του Πέτρου Σταμέλου. 4+ «Το δικό μου λουλούδι» της Alice Hemming είναι ένα ακόμα βιβλίο που ξεχωρίσαμε. Ο Σκίουρος, που γνωρίσαμε στον Κλέφτη των φύλλων, επιστρέφει σε μια νέα ξεκαρδιστική ιστορία: κοντά στο δέντρο όπου ζει φυτρώνει ένα πανέμορφο λουλούδι. Το ΔΙΚΟ ΤΟΥ πανέμορφο λουλούδι, που θέλει να το προστατεύσει πάση θυσία! 3+

Την άνοιξη θα συναντήσουμε, επίσης, «Ένα λιοντάρι στο Παρίσι» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η βραβευμένη εικονογράφος Beatrice Alemagna εμπνεύστηκε από το γλυπτό λιοντάρι στην πλατεία Ντανφέρ-Ροσερό στο Παρίσι και δημιούργησε μια πολύ τρυφερή ιστορία. Από τις ίδιες εκδόσεις, η συγγραφέας και αρχιτέκτων-μουσειολόγος, Ερατώ Κουτσουδάκη, μας συστήνει τη νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων με τίτλο «Οι περιπέτειες της Χλόης με την ιστορία»,  με θέμα την ιστορία τόπων και αντικειμένων της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 5+

Από τις εκδόσεις Key Books και τις Έφη Σακκά και Κατερίνα Σωτηροπούλου έρχεται «Η μαντάμ Λη και ο ποντικός». Ένα σύγχρονο παραμύθι για παιδιά με θέμα την αποδοχή, τη σύνδεση, την επιμονή και την καθολική έννοια της αγάπης. 4+

«Ο θυμός» του Eoin McLaughlin , ένα όμορφο βιβλίο για τη διαχείριση του θυμού, από τους δημιουργούς του μπεστ σέλερ Η αγκαλιά αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 3+, όπως επίσης και τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς «Ζακ & Ουπς», μια νέα σειρά βιβλίων με ήρωες ένα αγοράκι και το αγαπημένο του σκυλάκι, που περνούν αξέχαστες διακοπές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς 5+. Τέλος, από το Μεταίχμιο ξεχωρίσαμε και το «Πίτερ Νιμπλ: Ο κλέφτης με τα μαγικά μάτια» του Jonathan Auxier, την ιστορία του εντεκάχρονου τυφλού Πίτερ Νιμπλ στα χέρια του οποίου μια μέρα πέφτει ένα κουτί που περιέχει τρία ζευγάρια μαγικά μάτια... 11+

Από τις εκδόσεις Καπόν έρχονται δύο ξεχωριστές εκδόσεις: «Φυτά. Με ζωντανή εικονογράφηση εξερευνούμε τα θαύματα της φύσης» σε κείμενα της Juliette Einhorn και εικονογράφηση της Hélène Druvert. Ένα πολύφυλλο βιβλίο-ντοκουμέντο, που ζωντανεύει με εικονογράφηση και αναπτύγματα για να ανακαλύψουμε τον απεριόριστο πλούτο της φύσης. Και, «Η γη είναι φίλη μου» της MaΪa Brami. Ένα πρωτότυπο μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ που σας προσκαλεί σ’ έναν μαγευτικό γύρο του κόσμου με μοναδικό εφόδιο μια μεγάλη ιδέα: Η Γη είναι φίλη μου.

Τέλος, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου με πρωταγωνιστή τον ?λφονς, θα κυκλοφορήσει νέο βιβλίο με τίτλο «Τι είπε ο μπαμπάς ?λφονς";» και ένα βιβλίο-έκπληξη των Αλίκης Γιαννάκη και Ματθαίου Αμανατιάδη με τίτλο «Το νησί του Ίσην» από τις εκδόσεις Μάρτης. Πρόκειται για ένα νησί που φιλοξενεί τα πιο παράξενα ζώα του πλανήτη. Μικροί και μεγάλοι θα μάθουμε ποιο είναι το χόμπυ μιας στομφοκάμηλου, τι τρώει το πρόκατο και πώς μοιάζει ένας απαλόχοιρος.

Οι επιλογές είναι πολλές και είμαστε σίγουροι πως θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες! Επιλέξτε το δικό σας αγαπημένο και κάντε την αλλαγή από σήμερα!

Καλές αναγνώσεις!

 

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση