Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Παρουσίαση βιβλίου: "Η δίκη Σουάρεφ" του Χρήστου Χωμενίδη

Παρουσίαση βιβλίου: "Η δίκη Σουάρεφ" του Χρήστου Χωμενίδη

Παρουσίαση βιβλίου:

Παρουσίαση βιβλίου: "Η δίκη Σουάρεφ" του Χρήστου Χωμενίδη

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023 19:00

Ευριπίδης στη Στοά

Παρουσίαση βιβλίου

3.5.2023

Τετάρτη 19.00

Η δίκη Σουάρεφ

Χρήστος Χωμενίδης

"... Η δίκη Σουάρεφ έχει μία καρναβαλική μεγαλοπρέπεια που την κάνει αφάνταστα ελκυστική. Φωτίζει το καρναβαλικό και το μεγαλειώδες της ανθρώπινης κατάστασης γενικά..."

Δημοσθένης Καραμπαλίκης. Ο εμβληματικότερος εν ζωή ποινικολόγος, πρωταγωνιστής σε πολλές από τις πιο πολύκροτες δίκες του τελευταίου μισού αιώνα.
Σεραφείμ-Μάκης Σακκάς. Ο διευθυντής του γραφείου «Καραμπαλίκης και Συνεργάτες». Ευφυής, εργατικός, λεβέντης στην όψη. Με ένα, όμως, σωματικό ελάττωμα που -κι ας το κρύβει όσο καλύτερα μπορεί- του απαγορεύει να αγορεύει στα δικαστήρια. Του πικραίνει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή του. Και τις ερωτικές του ακόμα επιτυχίες.
Ο κόσμος της μαχόμενης δικηγορίας. Ο κύριος Φωτιάδης, εκκεντρική διάνοια. Ο Χάρης Τσετίνης, λαγωνικό των δικαστηρίων. Η Κωνσταντίνα Γιάννου, πανέμορφη, κόρη χρεοκοπημένου βιομήχανου. Ο Σόλων Λούσκος, με το απωθημένο ακαδημαϊκής καρριέρας και τις πολιτικές φιλοδοξίες. Ο Ευθύμης Βογιατζής, μέγα καθοίκι, ύαινα σωστή. Η Λουκία και η Νεφέλη, ασκούμενες-τσακαλίνες. Η Παναγιώτα Αϊβάλη, η «κυρία του κυρίου» και κληρονόμος του γραφείου.
Η οικογένεια του Μάκη Σακκά. Η Αιμιλία, ο Πέτρος, η μικρή Μάγια. Η μάνα του, που κακογερνάει στο πατρικό του στου Ζωγράφου.
Ένα χειμωνιάτικο σούρουπο, εμφανίζεται στο γραφείο ο Εδμόνδος Σουάρεφ. Ζητάει ακρόαση από τον Καραμπαλίκη. Μιλάει τελικά με τον Μάκη Σακκά. Μεγαλέμπορος ο Σουάρεφ μουσικών οργάνων, ηχητικών μηχανημάτων και εγκαταστάσεων, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Του αποκαλύπτει ότι πριν από σαράντα χρόνια δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Ζητάει να παραδοθεί στη Δικαιοσύνη. «Αδύνατον να δικασθείτε» του απαντάει ο Μάκης Σακκάς. «Όλα τα εγκλήματα στην Ελλάδα, και τα ειδεχθέστερα ακόμα κακουργήματα, παραγράφονται με την παρέλευση είκοσι ετών...»
«Θα δικαστώ. Θα με δικάσετε εσείς!» ανακοινώνει ο Σουάρεφ στον Σακκά.

Ο Χρήστος Χωμενίδης θα βρεθεί στον Ευριπίδη στη Στοά για να μας παρουσιάσει το νέο του βιβλίο "Η δίκη Σουάρεφ" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Κώστα Γιαννακίδη.Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

O Xρήστος Xωμενίδης γεννήθηκε το 1966 στην Aθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και παρακολούθησε μαθήματα νομικών στην Σοβιετική Ένωση και Επικοινωνίας στην Αγγλία. Αρχικά εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1988, με διήγημά του στο περιοδικό "Playboy". Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, με πιο πρόσφατες τις συνεργασίες με "Τα Νέα" και με το περιοδικό "Capital". Tο 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, "Tο σοφό παιδί" (Εστία, 21η έκδοση: Μάιος 2001· Εκδόσεις Πατάκη, 2008), που το 1997 μεταφράστηκε στα γαλλικά ("Le Jeune sage", Seuil) και στη συνέχεια στα ιταλικά και στα εβραϊκά. Ακολούθησε το μυθιστόρημα "Tο ύψος των περιστάσεων" (Εστία, 1995, γαλλικά: "La hauteur des circonstances", Seuil, 1998), η συλλογή διηγημάτων "Δεν θα σου κάνω το χατίρι" (Εστία, 1997), το μυθιστόρημα "H φωνή" (Εστία, 1998, 10η έκδοση: 1999· Εκδόσεις Πατάκη, 2011, γαλλικά: "La voix volee", Seuil, 2003), καθώς και τα βιβλία "Δεύτερη ζωή" (διηγήματα, Εστία, 2000), "Υπερσυντέλικος" (μυθιστόρημα, Εστία, 2003), "Το σπίτι και το κελλί" (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2005· 8η έκδοση, 2014), "Λόγια φτερά" (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2009), "Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία" (διηγήματα, Πατάκης, 2010), "Ο κόσμος στα μέτρα του" (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2014), "Νίκη" (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2014, Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, Bραβείo μυθιστορήματος του περιοδικού "Αναγνώστης" και Βραβείο μυθιστορήματος Public), "Νεαρό άσπρο ελάφι" (μυθιστόρημα, Πατάκης, 2016). Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, τσεχικά, λιθουανικά, τουρκικά και εβραϊκά. Μετέφρασε στα ελληνικά το θεατρικό έργο "The Rope" του Patrick Hamilton (α' παράσταση: Θέατρο Χώρα, 1998), και έγραψε το σενάριο για την ταινία "Μαύρο γάλα" (σκην. Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999) και για την τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 "Η φωνή" (πάνω στο δικό του μυθιστόρημα, σκην. Γιώργος Οικονόμου, 18 επεισόδια, 2001). Για ένα μικρό διάστημα αναμίχθηκε στην πολιτική, ως μέλος της ΚΕ του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Μεταξύ 2002-2010 εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός, με καθημερινή εκπομπή στα ερτζιανά. Σήμερα κατοικεί πάντα στην Κυψέλη και επιµένει να ελπίζει στο καλύτερο.

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση