Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / 4+1 Βιβλία για μια καλύτερη σχέση με το σώμα μας

4+1 Βιβλία για μια καλύτερη σχέση με το σώμα μας

Δημιουργώντας μια καλύτερη σχέση με το σώμα μας

Ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης καθημερινότητας είναι η απώλεια της σχέσης του ανθρώπου με το σώμα του. Πολύ συχνά λόγω των πολύ γρήγορων ρυθμών διαβίωσης, παραμελούμε το σώμα μας, το «κακομεταχειριζόμαστε» καταναλώνοντας ανθυγιεινές τροφές και επικεντρωνόμαστε κυρίως στην ικανοποίηση των καθημερινών υποχρεώσεων. Δυστυχώς, η ανάγκη του σώματος για φροντίδα περνά σε δεύτερη μοίρα με την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης να πρωταγωνιστούν.

Το «τρέξιμο», χωρίς το ουσιαστικό νόημα του τρεξίματος που κινεί το σώμα, είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητας που έρχεται να προσθέσει την πίεση και το στρες στο ήδη «παραμελημένο» σώμα μας.

Αν προσθέσουμε σε αυτά και τραύματα του παρελθόντος που τα αφήνουμε να υπάρχουν και να γιγαντώνονται μέσα μας χωρίς να τα αναγνωρίζουμε ή να βρίσκουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, τότε οι λόγοι είναι πολλοί για να φέρουμε την αλλαγή στη ζωή μας!

Σας προτείνουμε 4+1 βιβλία σχετικά με το σώμα μας και τη σχέση μας με αυτό, τα οποία ευελπιστούμε πως θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το ίδιο το σώμα μας και να το αγαπήσουμε περισσότερο!

 

Όταν το σώμα λέει όχι, Gabor Maté, εκδόσεις Keybooks

Ο γιατρός
Gabor Maté είναι ειδικός σε θέματα τραύματος, εξαρτήσεων και στρες. Στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του, για να εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κρυφό στρες στην εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, o καρκίνος και μια σειρά από αυτοάνοσα. Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας προχωρά ένα βήμα παρακάτω παρουσιάζοντας τους 7 Κανόνες της Θεραπείας, που μας οδηγούν από το στάδιο της Αποδοχής σε αυτό της Αυτονομίας.
Με συμπόνια και σοφία, στο βιβλίο αυτό ο
Gabor Maté ξαναβάζει στον πυρήνα της ιατρικής τη σύνδεση μυαλού-σώματος και μας δείχνει τον τρόπο ώστε να προφυλάξουμε την υγεία μας.

 

Το σώμα μου, Emily Ratajkowski, εκδόσεις Πεδίο

Μια βαθιά, ειλικρινής αναζήτηση του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και προϊόν από την Emily Ratajkowski, το αρχέτυπο της πολυάσχολης διασημότητας της εποχής μας. Η Emily Ratajkowski είναι επιτυχημένο μοντέλο και ηθοποιός, ενεργή προοδευτική πολίτης, εξαιρετική επιχειρηματίας, παγκόσμιο φαινόμενο των κοινωνικών δικτύων και, τώρα, συγγραφέας. Έχοντας γίνει παγκοσμίως γνωστή στην ηλικία των είκοσι ενός ετών, η Ratajkowski προκάλεσε τόσο επαίνους όσο και οργή με τον προκλητικό τρόπο που παρουσίασε το σώμα της ως μια μη απολογητική δήλωση φεμινιστικής ενδυνάμωσης. Η μετέπειτα εξέλιξη της σκέψης της για την εμπορευματοποίηση των γυναικών από την κουλτούρα μας είναι το θέμα αυτού του βιβλίου.



Το σώμα δεν ξεχνά, Bessel van der Kolk, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ο συγγραφέας, ένας από τους πλέον επιφανείς ειδήμονες του ψυχικού τραύματος παγκοσμίως, αναπτύσσει ένα τολμηρό θεραπευτικό πρότυπο, το οποίο διαφοροποιείται από τις συνήθεις φαρμακευτικές και ψυχοθεραπευτικές πρακτικές, και εξηγεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θεραπεύει το μυαλό, τον εγκέφαλο και το σώμα. Εξετάζει καινοτόμες θεραπείες –από τη νευροανάδραση και τον διαλογισμό ως τον αθλητισμό, το θέατρο και τη γιόγκα– που ανοίγουν νέους δρόμους στην προσπάθεια ανάρρωσης από το ψυχικό τραύμα, αξιοποιώντας την ευροπλαστικότητα, την εγγενή προσαρμοστική ικανότητα του εγκεφάλου.
Μέσα από αυτό το βιβλίο οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ανθεκτικότητας. Ο
Bessel van der Kolk καταδεικνύει την τρομακτική δύναμη των διαπροσωπικών σχέσεων να προκαλέσουν τόσο βλάβη όσο και ίαση – και προσφέρει σε όλους την ελπίδα για επιστροφή στη ζωή.

 

Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ, Alice Miller, εκδόσεις Ροές

 

Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ... Όταν αρρωσταίνουμε, όταν υποφέρουμε από κατάθλιψη, όταν υποκύπτουμε στη νευρική ανορεξία ή σε κάθε είδους εθισμό από ουσίες... μαίνεται μέσα μας μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα σ' αυτό που αισθανόμαστε και σ' αυτό που θα θέλαμε να αισθανθούμε. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το σώμα μας, που διατηρεί ακέραιη την ανάμνηση της προσωπικής μας ιστορίας, και ιδιαίτερα της κακομεταχείρισης που ενδεχομένως έχουμε υποστεί από τους γονείς μας στην παιδική μας ηλικία και, από την άλλη, είναι το πνεύμα μας και η επιθυμία μας - σύμφωνα με τις επιταγές της Ηθικής και της παραδοσιακής διαπαιδαγώγησης - να αγαπούμε και να τιμούμε τους γονείς μας, ό,τι κι αν έχει συμβεί, ακόμη κι αν μας κακομεταχειρίζονταν.
Το βιβλίο τούτο αναλύει με πολλά και ποικίλα παραδείγματα - αρκετά από τη ζωή μεγάλων συγγραφέων - τις επιπτώσεις, κάποτε δραματικές, αυτής της διαμάχης, αλλά και τους λόγους για τους οποίους, σήμερα, υπάρχει ακόμα ελπίδα.

 

Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου, John J. Ratey, εκδόσεις Keybooks

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: η αερόβια άσκηση προγραμματίζει το μυαλό σου για κορυφαία απόδοση! Με αφορμή ένα επαναστατικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής στο Ιλινόι των Η.Π.Α., όπου 19.000 μαθητές που γυμνάζονταν κάθε πρωί πρώτευσαν σε διεθνείς διαγωνισμούς φυσικής, ο καθηγητής ψυχιατρικής του Χάρβαρντ John J. Ratey παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα πολυετών ερευνών. Όλες συγκλίνουν στο ότι η άσκηση είναι πραγματικά η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στην κατάθλιψη, στη διάσπαση προσοχής, στους εθισμούς, στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Το Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου είναι το πρώτο βιβλίο που εξερεύνησε διεξοδικά τη σχέση μεταξύ άσκησης και εγκεφάλου. Οι έρευνες που παραθέτει ο Ratey δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: η άσκηση μειώνει το στρες, ανεβάζει τη διάθεση, βελτιώνει τη μνήμη, οξύνει τη σκέψη και εκτοξεύει την απόδοσή σου στα ύψη!


Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση