Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Παρουσίαση βιβλίου: "20ος αιώνας: Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμη" του Θάνου Βερέμη

Παρουσίαση βιβλίου: "20ος αιώνας: Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμη" του Θάνου Βερέμη

Παρουσίαση βιβλίου:

Παρουσίαση βιβλίου: "20ος αιώνας: Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμη" του Θάνου Βερέμη

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 19:00

Ευριπίδης στην Κηφισιά

Παρουσίαση βιβλίου

27.11.2023

Δευτέρα 19.00

20ος αιώνας: Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμα

Θάνος Βερέμης

Ο 19ος αιώνας ήταν από τους πιο ειρηνικούς για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ήταν ακόμα ο αιώνας με μια αφετηρία επιστροφής στο παρελθόν και στη συνέχεια της κατάκτησης των ιδανικών της Γαλλικής επανάστασης. Ονομάστηκε γι' αυτό αιώνας των ελευθεριών. Τελείωσε με τη σύγκρουση των δύο μεγάλων ηπειρωτικών δυνάμεων και άφησε υπόλοιπο αντεκδίκησης για την επόμενη εκατονταετηρίδα.
Ο 20ός αποδείχθηκε ο πιο αιματηρός αιώνας για την Ευρώπη. Εξέθρεψε δύο παγκόσμιες συρράξεις με εκατομμύρια θύματα και στο τέλος έναν Ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στον δυτικό και τον ανατολικό κόσμο. Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση άλλαξε ριζικά τους όρους του παιχνιδιού. Η Κίνα κληρονόμησε την αποκλειστικότητα του κομμουνιστικού θυρεού και κατάφερε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης χάρη στο μεικτό της σύστημα.
Ο 21ος αιώνας ξεκίνησε με μία μεγάλη αιματηρή σύρραξη, με την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Όσο για το διεθνές σύστημα, αυτό πλέον είναι διπολικό, με ΗΠΑ και Κίνα να μοιράζονται τις τύχες του κόσμου.

Ο ιστορικός Θάνος Βερέμης θα μας παρουσιάσει το νέο του βιβλίο "20ος αιώνας: Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πρώτη Ύλη συνομιλώντας με τους Μαρία Ευθυμίου, ιστορικό, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ιστορικό και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συζήτηση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

Σας περιμένουμε στον Ευριπίδη στην Κηφισιά!

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη στη Βοστώνη και την Οξφόρδη. Επιμελητής στην Πάντειο ΑΣΠΕ και από το 1983 Καθηγητής της Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Research Associate στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (Adelphi Paper No 17, Greek Security: Issues and Policies, 1982). Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Πρίνστον και St. Antony's College της Οξφόρδης και πρώτος Καθηγητής στην έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλής του Fletcher School of Law and Diplomacy, στη Βοστώνη. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ και έχει τιμηθεί με τα διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας. Από το 2004 είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Βιβλία (μεταξύ άλλων): - (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972. - "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983". - "Δικτατορία και οικονομία", 1982. - "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983. - "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984. - "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986. - "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995. - "Greece's Balkan Entanglement", 1995. - "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997. - "Greece.The Modern Sequel", 2002. κ.ά.

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση