Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / Ανακοινώθηκε η ΧΡΥΣΗ ΛΙΣΤΑ ELNIPLEX 2024 με τα καλύτερα παιδικά βιβλία

Ανακοινώθηκε η ΧΡΥΣΗ ΛΙΣΤΑ ELNIPLEX 2024 με τα καλύτερα παιδικά βιβλία

Ανακοινώθηκε η ΧΡΥΣΗ ΛΙΣΤΑ για το 2024 από το ELNIPLEX (για τα παιδικά βιβλία της εκδοτικής παραγωγής του 2023).

Αποτελείται από 100 ελληνικά και μεταφρασμένα παιδικά και νεανικά βιβλία.

Όλα τα βιβλία της Χρυσής Λίστας, τα κορυφαία στις κατηγορίες, καθώς και τα πρόσωπα της χρονιάς (καλύτεροι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και εικονογράφοι, πρωτοεμφανιζόμενη/-ος, μεταφραστής/-ια και εκδοτικό στίγμα) προέκυψαν από την εννιαμελή Κριτική Επιτροπή και την εννιαμελή Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή της Χρυσής Λίστας.

 

 Το βραβείο για ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ δόθηκε στον πολυβραβευμένο και πολυαγαπημένο Βαγγέλη Ηλιούπολο που για 30 χρόνια τώρα μας συντροφεύει με τα απίθανα βιβλία του. Φέτος με τρία βιβλία, τα «Οικογένεια Είμαστε» και «Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ» (από τις Εκδόσεις Πατάκη) και το «Ο ξάδελφός μου είναι σκιά» (από τις Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη), ο σπουδαίος συγγραφέας αναδείχθηκε Πρόσωπο-Έλληνας συγγραφέας της χρονιάς, σε μια γενέθλια για εκείνον νέα δεκαετία.

 Το βραβείο για ΞΕΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ απονεμήθηκε στην πολυβραβευμένη Αυστραλή συγγραφέα και εικονογράφο Sophie Blackall. Στη Χρυσή Λίστα βρέθηκε με το έξοχο «Ημερολόγιο Φάρου» (Εκδόσεις Διόπτρα).

Το βραβείο για ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ απονεμήθηκε στον Βασίλη Κουτσογιάννη. Το 2023, υπέγραψε την εικονογράφηση του βραβευμένου «Το χρώμα του καλοκαιριού», της Μαρίας Ανδρικοπούλου, το εξώφυλλο του επίσης βραβευμένου «Όσο οι λεμονιές ανθίζουν», της Ζούλφα Κατού, καθώς και εικονογραφήσεις και εξώφυλλα άλλων σημαντικών βιβλίων όπως το «Μα πού πήγαν όλοι;» της Σοφίας Δάρτζαλη, την επανέκδοση του «Μικρόκοσμου», του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη κ.α.

 Το βραβείο για ΞΕΝΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ απονεμήθηκε στον Raoul Deleo για τη δουλειά του στο εξαιρετικό βιβλίο φαντασίας «Terra Ultima. Η ανακάλυψη μιας άγνωστης ηπείρου» (Εκδόσεις Πατάκη). Με όπλο του τη φαντασία και τα απροσδόκητα ευρήματα και έμπνευσή του τη φύση, ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» κέρδισε την Επιτροπή.

 Το βραβείο για ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ απονεμήθηκε στον Αλέκο Αντωνίου για το «Όσο οι λεμονιές ανθίζουν» της Zoulfa Katouh. Ο Αλέκος Αντωνίου έφερε εις πέρας με επιτυχία ένα σπουδαίο βιβλίο, μια πραγματική κραυγή ελευθερίας.

 Το βραβείο για ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ δόθηκε στις Εκδόσεις Καπόν που κλείνουν 44 χρόνια. Ο Μωυσής Καπόν και η Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, ξεχώρισαν με τα καλαίσθητα, προσεγμένα σε όλες τις λεπτομέρειες, βιβλία τους, υπηρετώντας την τέχνη του βιβλίου με συνέπεια και μεράκι. Με ξεχωριστά βιβλία γνώσεων για παιδιά, Ελλήνων και ξένων δημιουργών, σύγχρονα  πολυτροπικά κείμενα στα οποία η επιστημονική γνώση πλαισιώνεται από ελκυστική εικονογράφηση και τα βιβλία «διαβάζονται» με όλες τις αισθήσεις.

 Το βραβείο ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ απονεμήθηκε στην Αλεξάνδρα Μπουσίου για το βιβλίο της «Ήταν ένα ψαρόνι» από εκδόσεις Κλειδάριθμος. Δημιούργησε έναν δυναμικό ήρωα με ψυχικό σθένος που κοντράρει τα στερεότυπα και ενδυναμώνει και τους υπόλοιπους. 

 

Από τα 100 βιβλία της φετινής Χρυσής Λίστας επιλέξαμε για εσάς τα πιο αγαπημένα μας ανά κατηγορία!

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 0 - 3 ΕΤΩΝ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ (0-3 μηνών)

Jane Foster & Lily Murray

Σκληροχάρτονα βιβλία για παιδιά 0-12 μηνών εξαιρετικής μιναμαλιστικής έμπνευσης, εικονογράφησης και αισθητικής.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να διαβάζετε στο μωρό σας. Καθίστε μαζί αγκαλιά και απολαύστε αυτό το βιβλίο, που περιλαμβάνει τέσσερις αξιολάτρευτες ιστορίες, συνδυασμένες μοναδικά με εικόνες έντονων αντιθέσεων. Ιδανικό για παιχνίδι, για την ώρα του ύπνου, αλλά και για κάθε ώρα.

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΑΣ

Beatrice Alemagna

Μια γλυκιά και ταυτόχρονα ξεκαρδιστική ιστορία για μια νυχτεριδούλα την Πασχαλίνα που δεν θέλει με τίποτα να ξεκινήσει σχολείο. Μέχρι που θα συμβεί κάτι φανταστικό…

Η ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!

Louise Fitzgerald & Kate Hindley

Ένα πανέξυπνο, εφευρετικό, διασκεδαστικό, διαδραστικό και πανέμορφα εικονογραφημένο βιβλίο που είναι εγγυημένο ότι θα γίνει αγαπημένη επιλογή για πριν τον ύπνο. Από την πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα Louise Fitzgerald και την πολυβραβευμένη και διεθνώς αγαπημένη από μικρούς και μεγάλους εικονογράφο Kate Hindley.

 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4 - 6 ΕΤΩΝ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΦΑΡΟΥ

Sophie Blackall

Ένα εξαιρετικά εικονογραφημένο βιβλίο για την ελπίδα, την αλλαγή και το πέρασμα του χρόνου. Νικήτρια του βραβείου Caldecott 2019.

Στον ψηλότερο βράχο ενός μικροσκοπικού νησιού στα πέρατα του κόσμου βρίσκεται ένας φάρος. Έξω ο άνεμος φυσάει αλλά μέσα στον φάρο ο φαροφύλακας γράφει, κι εμείς βλέπουμε τη ζωή του να ξετυλίγεται.
Έρχονται όμως μεγάλες αλλαγές…

ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Michelle Knudsen

Σε αυτό το πολύ-βραβευμένο και διεθνές μπεστ σέλερ για τη χαρά της ανακάλυψης της βιβλιοθήκης και της δημιουργίας νέων φίλων, ένα λιοντάρι επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη για πρώτη φορά.

Ένα λιοντάρι μπήκε στη βιβλιοθήκη και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει. Υπάρχει κανόνας για τη φασαρία. Και κανόνας για το τρέξιμο. Όμως δεν υπάρχει κανόνας για τα λιοντάρια!

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ, ΜΠΟ!

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Βραβείο καλύτερου εικονογραφημένου βιβλίου 2022 από The New York Times & New York Public Library!

Τεντωθείτε σαν καμηλοπάρδαλη και μεταμορφωθείτε σε παπαγάλο παρέα με τον Μπο και τη μαμά του καθώς ετοιμάζονται για ύπνο!

Ένα πολυβραβευμένο βιβλίο καληνύχτας για όσα παιδιά αρνούνται να πάνε για ύπνο και για τους γονείς που θέλουν απεγνωσμένα να τα βάλουν στο κρεβάτι! Ένα βιβλίο-ύμνος στις τρυφερές οικογενειακές στιγμές και στην παιχνιδιάρικη αγάπη μεταξύ μητέρας και παιδιού.

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ

Ann Booth

Μια γλυκιά ιστορία με υπέροχη εικονογράφηση που μιλάει για την αποδοχή και τη διαχείριση των συναισθημάτων που μας βαραίνουν. Ένα κάλεσμα στην επιστροφή στο φως και στην χαρά της ζωής. Μία νοσταλγική και ατμοσφαιρική ιστορία που μας θυμίζει ότι όλοι είναι σημαντικοί, όσο μικρός κι αν φαντάζει ο ρόλος τους.

 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7 - 11 ΕΤΩΝ

ΤΕRRΑ ULΤΙΜΑ - Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Noah J. Stern & Raoul Deleo

Ένα έργο βγαλμένο από τα σύνορα της φαντασίας, ένας ολόκληρος ανεξερεύνητος κόσμος με μοναδικά πλάσματα περιμένει να τον εξερευνήσουμε!

Η ΜΥΡΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Κατερίνα Παούρη

Ένα βιβλίο για μητέρες και κόρες, για την κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας. Για τον μαγικό καθρέφτη που ταξιδεύει στο χρόνο από γενιά σε γενιά. Τι αντανακλά; Πού κρύβεται η ομορφιά; Η Μυρτιά, μια αλλιώτικη Χιονάτη, ξεκινάει τη δική της διαδρομή στη ζωή.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ

Hannah Gold

Μια συναρπαστική περιπέτεια με ένα διακριτικό σχολιασμό της κλιματικής αλλαγής και των δεινών των απειλούμενων ειδών, «Η τελευταία αρκούδα» περιστρέφεται γύρω από την Έιπριλ, την κόρη ενός ερευνητή της Αρκτικής, και την τυχαία συνάντησή της με μια μοναχική πολική αρκούδα.

Αυτή η συγκινητική ιστορία έχει κερδίσει τις καρδιές των παιδιών σε όλο τον κόσμο και τους δείχνει ότι κανείς δεν είναι πολύ μικρός ή ασήμαντος για να κάνει τη διαφορά. Είναι μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός παιδιού και ενός ζώου, μια κραυγή θυμού για τον κόσμο μας και μια ακαταμάχητη περιπέτεια με καρδιά τόσο μεγάλη όσο μιας αρκούδας.

Η ΔΙΔΩ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ

Μαρία Παπαγιάννη

Ένα βιβλίο που σύντομα θα γίνει κλασικό και δεν θα λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη! Πραγματικά γεγονότα και ιστορίες ανακατεύονται με όνειρα, έρωτες και ουτοπίες που θα οδηγήσουν τον πρωταγωνιστή μας στην αυτογνωσία και στην απελευθέρωση.

 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 12 - 17+ ΕΤΩΝ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ

Ελένη Τασοπούλου

Από την πολυβραβευμένη συγγραφέα Ελένη Τασοπούλου έρχεται μια ιστορία για την ενηλικίωση, για την οδύνη της απώλειας και τη συγκλονιστική, απέραντη δύναμη της νεανικής φιλίας.

Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ

Kiran Millwood Hargrave

Ελπιδοφόρο και υπέροχα εικονογραφημένο από τον Tom de Freston, «Η Τζούλια και ο Καρχαρίας» είναι μια μαγευτική ιστορία μιας οικογένειας, ενός φάρου και μιας αναζήτησης για την εύρεση του άπιαστου καρχαρία της Γροιλανδίας από την βραβευμένο συγγραφέα του The Girl of Ink & Stars.

ΜΠΙΕΡΝΣΤΑΝΤ

Fredrik Backman

Το πρώτο μέρος της τριλογίας του Φρέντρικ Μπάκμαν «ΜΠΙΕΡΝΣΤΑΝΤ» είναι ένα μυθιστόρημα για τα συναισθήματα και τα πάθη που προκαλεί ένα ομαδικό άθλημα και την αρρενωπότητα. Για τον αγώνα που κάνει μια έφηβη να σταθεί στα πόδια της ύστερα από ένα τραυματικό για εκείνη γεγονός. Μια διεισδυτική ματιά στο πόσο αλληλένδετη είναι η ζωή όλων σε μια κοινότητα και πόσο δυσβάσταχτο είναι να επωμιζόμαστε τα όνειρα των άλλων.

ΟΣΟ ΟΙ ΛΕΜΟΝΙΕΣ ΑΝΘΙΖΟΥΝ

Zoulfa Katouh

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία. To έργο της Katouh επικεντρώνεται γύρω από τη Salama και την δύσκολη απόφασή της για το αν θα εγκαταλείψει την πατρίδα της ή θα μείνει και θα βοηθήσει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Μια ιστορία αγάπης και ανθρωπιάς που αναζητεί συγχώρεση μέσα στην παράνοια του πολέμου και ελπίδα στην τραγωδία.

 

ΓΝΩΣΕΩΝ

ΑΓΡΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ben Lerwill

Οι ανθρώπινες οικογένειες είναι κάθε λογής. Μικρές. Μεγάλες. Πολλές και διάφορες. Iσχύει το ίδιο και στο ζωικό βασίλειο; Ένα βιβλίο γνώσεων από τις εκδόσεις Καπόν με εξαιρετική εικονογράφηση από την Harriet Hobday.  Συναρπαστικές ιστορίες, πλήρως εικονογραφημένες με ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο.

Για 6 ετών και άνω

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΣ ΣΤΗ ΒΡΟΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Monika Utnik Strugata & Piotr Socha

Ένα πρωτότυπο και ξεκαρδιστικό βιβλίο για την ιστορία της ανθρώπινης υγιεινής! Ο πολυαγαπημένος δημιουργός των βιβλίων «Μέλισσες» και «Δέντρα» Piotr Socha μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε διάφορους πολιτισμούς του κόσμου μαθαίνοντας τις διαφορετικές συνήθειες γύρω από την καθαριότητα του σώματος.   

Για 6 ετών και άνω

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Πάνος Δ. Βαλαβάνης

Παρέα με μια κουκουβάγια, έναν απόμαχο αρχαιολόγο και τον 12χρονο ανιψιό του ο Πάνος Βαλαβάνης μας ξεναγεί στον πιο διάσημο βράχο στον κόσμο, τον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών.

Για 6 ετών και άνω

Η ΓΗ ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ

Charlotte Guillain

Ένα εκπληκτικό διαδραστικό βιβλίο γνώσεων τέλειο για παιδιά που θέλουν να μάθουν τα πάντα για τη «γη κάτω απ’τα πόδια» τους. Ταξιδέψτε κάτω από τη Γη μέσα από τα στρώματα των πετρωμάτων της, φτάστε μέχρι τον πυρήνα του πλανήτη μας και βγείτε από την άλλη πλευρά.

Για 6 ετών και άνω

 

GPAHIC NOVELS

ΖΟΡΜΠΑΣ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ

Soloup

Το κλασικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη σε graphic novel από τον πολυβραβευμένο σκιτσογράφο Soloup δημιοργό του graphic novel «Αϊβαλί». Ο Soloup δεν κάνει μια απλή μεταφορά αλλά επιχειρεί να επαναφηγηθεί τα επεισόδια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος. Ακολουθώντας έτσι το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου, προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΙΕΣ

Αλκη Ζέη

Το πολυαγαπημένο κλασικό μυθιστόρημα της Αλκης Ζέης διασκευασμένο ως graphic novel από τις δημιουργούς κόμικς Στέλλα Στεργίου και Γεωργία Ζάχαρη.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 2: Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕΚΑΡΤ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Jostein Faarder & Vincent Zabus

Ο δεύτερος τόμος της διασκευής σε graphic novel του αριστουργηματικού Κόσμου της Σοφίας. Στον τόμο αυτό, η Σοφία ανακαλύπτει τη μεταφυσική και ακολουθεί τον δρόμο της φιλοσοφίας μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

 

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΟΙΞΗ

Ροδούλα Παππά & Seng Soun Ratanavanh

Ένα πραγματικά πανέμορφο βιβλίο με 20 χαϊκού της Ροδούλας Παππάς και καθηλωτική εικονογράφηση από την Seng Soun Ratanavanh.

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση