Εκτεταμένη αναζήτηση
ESPA

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / Τι θα διαβάσουμε φέτος τον χειμώνα

Τι θα διαβάσουμε φέτος τον χειμώνα

Ο χειμώνας φέρνει μαζί του μια πληθώρα νέων εκδόσεων αλλά και αγαπημένες επανεκδόσεις που επιστρέφουν ανανεωμένες. Οι εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν τίτλους που καλύπτουν όλο το φάσμα της ανάγνωσης, από τη λογοτεχνία και τα δοκίμια, μέχρι τις βιογραφίες, την ιστορία και τη μαγειρική. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν πολυαναμενόμενες μεταφράσεις μυθιστορημάτων από βραβευμένους συγγραφείς και διεθνή best sellers που έχουν αγαπηθεί στο εξωτερικό, αλλά και έργα από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς.

Συγκεντρώσαμε για εσάς ελληνικές και ξενόγλωσσες προτάσεις, για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, που θα μας κρατήσουν συντροφιά τους επόμενους μήνες.

Ελληνική πεζογραφία

Η πρώτη μεγάλη λογοτεχνική επιστροφή γίνεται από τον πολυγραφότατο Ισίδωρο Ζουργό και τα Χάλκινα κατώφλια (εκδ. Πατάκης), ένα ιστορικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τον Τρωικό Πόλεμο, όπου ο ομηρικός κόσμος ανασυντίθεται μέσα από ένα νέο πρόσωπο, επινόηση του συγγραφέα, που ανατρέπει τα γνωστά γεγονότα.

Το ιστορικό στοιχείο είναι παρόν και στο βιβλίο Τα κιάλια του Βασίλι Τσουικόφ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Βασίλης Γκουρογιάννης σκιαγραφεί τη μεταπολεμική ελληνική ψυχή μέσα από μια βαθιά φιλοσοφική τοιχογραφία. Με ιστορικό υπόβαθρο τον Εμφύλιο, το έργο του ισορροπεί ανάμεσα στη μνήμη και τη λύτρωση, συνδυάζοντας την τέχνη, τον έρωτα και την ιδεολογία.

Το συγγραφικό δίδυμο Λένας Μαντά και Κλαίρης Θεοδώρου επιστρέφει με το πέμπτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς «Γυναικεία υπόθεση» (εκδ. Ψυχογιός). Το δειο νυφικό υπόσχεται ένα γαμήλιο κοκτέιλ μυστηρίου, γεμάτο ανατροπές και συναισθηματική ένταση.

Ο Τάσος Παπαναστασίου, στο νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έχει εμπνευστεί από την πραγματική δολοφονία ενός 19χρονου στη Θεσσαλονίκη. Το Κρυφό Αίμα  είναι μια νουάρ ιστορία για τη βία, τα οικογενειακά αδιέξοδα και τα σκοτεινά συμφέροντα που καθορίζουν τις ζωές των νέων.

Η Αγγελική Νικολούλη στο νέο της μυθιστόρημα Απαγωγή (εκδ. Καστανιώτης) εμπνέεται επίσης από αληθινή υπόθεση για να υφάνει ένα ψυχολογικό θρίλερ γύρω από τη φύση του κακού, τον φόβο και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τις πιο ήσυχες φαινομενικά ζωές.

Μεταφρασμένη λογοτεχνία

Στον χώρο της μεταφρασμένης λογοτεχνίας ξεχωρίζουν σημαντικές επανεκδόσεις και νέες κυκλοφορίες που αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Μια από αυτές, είναι το έργο του φετινού Ούγγρου νομπελίστα László Krasznahorkai, Πάει και το φραντζολάκι (εκδ. Πόλις) που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, πριν ακόμη μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες.

Επίσης δυναμική επιστροφή στο πεδίο της διεθνούς λογοτεχνίας βλέπουμε και από τον
Dan Brown, με το Μυστικό των Μυστικών (εκδ. Ψυχογιός) που συνδυάζει τη μυθολογία της Πράγας με τον ρυθμό ενός κλασικού θρίλερ. Ο αγαπημένος ήρωας Robert Langton έρχεται αντιμέτωπος με μια νέα περιπέτεια.

Από τις εκδόσεις Πατάκη περιμένουμε τρεις ξεχωριστές μεταφράσεις που έχουν συζητηθεί έντονα διεθνώς: το Βούτυρο της Ιαπωνίδας Asako Yuzuki, ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για τον μισογυνισμό, την εμμονή, τον ρομαντισμό αλλά και τις απολαύσεις του φαγητού· το Ιντερμέτζο της πλέον διάσημης Ιρλανδής Sally Rooney, μια ιστορία για τη θλίψη, την εξουσία και τις ανθρώπινες κι οικογενειακές σχέσεις· και το Βαβέλ της R.F. Kuang, ένα ιστορικό φανταστικό έπος για τη γλώσσα, την αποικιοκρατία και την εξέγερση.

Ο James Norbury στο Ένας υπέροχος κόσμος (εκδ. Διόπτρα) συνεχίζει το ταξίδι των αγαπημένων ηρώων. Εδώ, το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος αναζητούν τη φιλία και την εσωτερική γαλήνη.

Στη δοκιμασμένη φόρμα του σκανδιναβικού νουάρ έχουμε δύο νέες προσθήκες αστυνομικών βιβλίων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: Η ώρα του λύκου του Jo Nesbo, και τα Χάλκινα όνειρα της Camilla Läckberg, δύο ιστορίες γεμάτες ένταση, πάθος και εκδίκηση.

Από τον ίδιο εκδοτικό έρχεται και το Ο δρόμος προς τα αστέρια της Ingvild H. Rishøi, μια χριστουγεννιάτικη, πολυβραβευμένη νουβέλα που έχει συγκινήσει προσωπικότητες όπως η Oprah Winfrey και η Dua Lipa.

Στις πιο «σκοτεινές» αποχρώσεις της λογοτεχνίας κινείται το Κουνελάκι της Mona Awad (εκδ. Ψυχογιός) η πλοκή του οποίου υπόσχεται να μας μπερδέψει και να μας χαρίσει πολλές ανατροπές.

Επανέρχεται και η πολυβραβευμένη βρετανική τριλογία Γουλφ Χολ της Hilary Mantel (εκδ. Ψυχογιός), που ζωντανεύει την αυλή του Ερρίκου Η΄ και με αξεπέραστη λογοτεχνική δύναμη μάς οδηγεί στα παρασκήνια μιας από τις πιο σημαντικές περιόδους στην ιστορία της Αγγλίας.

Από τις ίδιες εκδόσεις, η Φάρμα Christmas Tree της Laurie Gilmore προσθέτει μια δόση cozy ρομαντισμού στο εκδοτικό τοπίο, ιδανική για τις μέρες των γιορτών!

Μετά την επιτυχία της Γυναίκας στην καμπίνα 10, η Ruth Ware επιστρέφει με το μυθιστόρημα Η γυναίκα στη σουίτα 11 (εκδ. Κλειδάριθμος), ένα ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο μυστήριο και αγωνία.

Ο Colm Tóibín συνεχίζει την ιστορία της αινιγματικής Έιλις Λέισι στο Λονγκ 'Αιλαντ (εκδ. Ίκαρος), είκοσι χρόνια μετά το Μπρούκλιν, προσφέροντας ένα συγκινητικό αφήγημα για την αγάπη, τα μυστικά και την επιστροφή.

Ο Fredrik Backman ολοκληρώνει την, αγαπημένη από το κοινό, τριλογία Μπιέρνσταντ, με τους Νικητές (εκδ. Κέδρος), ένα μυθιστόρημα για τη δύναμη της κοινότητας, τη συγχώρεση και την ελπίδα. 

Τέλος, υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο Στα τέσσερα (εκδ. Αλεξάνδρεια) της Miranda July, ένα τολμηρό, σέξι και ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα για την ανατροπή, τον έρωτα και την ελευθερία της γυναικείας φωνής.

Μη μυθοπλασία

Στον χώρο της σκέψης και του δοκιμίου, ο Mark Mazower επιστρέφει με το Περί αντισημιτισμού (εκδ. Αλεξάνδρεια), ένα βιβλίο που λειτουργεί ως αιχμηρό σχόλιο για το πώς η έννοια του αντισημιτισμού μεταβλήθηκε σε πολιτικό εργαλείο στη σύγχρονη εποχή.

Στον συλλογικό τόμο Η μακρά νύχτα της Κατοχής, που κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις, ο Στράτος Δορδανάς κι ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης επιχειρούν μια συνθετική αποτίμηση των ανθρώπινων απωλειών και μια καλύτερα τεκμηριωμένη χαρτογράφηση των υλικών καταστροφών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το λεύκωμα Κολλέγιο Αθηνών: Ένα σχολείο για την «ηγέτιδα τάξιν» του Γιώργου Νικολόπουλου, μια καλαίσθητη φωτογραφική αναδρομή σε έναν ιστορικό εκπαιδευτικό θεσμό.

Η αυτοβιογραφία της Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Αναμνήσεις μιας καθωσπρέπει κόρης (εκδ. Μεταίχμιο), επιστρέφει σε νέα έκδοση, φωτίζοντας τη διαδρομή της Γαλλίδας φιλόσοφου και φεμινίστριας.

Σε διαφορετικό κλίμα, η Madame Ginger υπογράφει το Δε fem Μπουκ (εκδ. Μεταίχμιο), έναν πρακτικό οδηγό αυτοβελτίωσης και οργάνωσης για κάθε σύγχρονη γυναίκα, σε χαρακτηριστική εικονογράφηση της DanaiLlama.

Στον χώρο της γαστρονομίας, ο ?κης Πετρετζίκης παρουσιάζει το Hi Protein (εκδ. Διόπτρα) με 120 πρωτεϊνικές συνταγές για ποικιλια και νοστιμιά στη ζωή μας, ενώ ο Jamie Oliver υπογράφει το Εύκολες συνταγές στο Air Fryer (εκδ. Κλειδάριθμος), με έξυπνες ιδέες για καθημερινό μαγείρεμα και για εξοικονόμηση χρόνου.

Η γνωστή youtuber iMikriOllandeza, μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου της coloring book, επιστρέφει με νέο τόμο Brotherakia (εκδ. Μεταίχμιο), ο οποίος θα περιλαμβάνει χειμερινές σκηνές με χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Οι γιορτές αποκτούν άρωμα μυστηρίου με το Γιορτινά φονικά εγκλήματα (εκδ. Κλειδάριθμος), έναν εορταστικό τόμο με 25 γρίφους μυστηρίου.


Παιδική & Εφηβική λογοτεχνία

Η Ευτυχία Γιαννάκη συνεχίζει τη δημοφιλή της σειρά με τους Πιτσιμπουίνους: Το χαμένο Πιτσαλλού (εκδ. Ίκαρος), μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη φαντασία και χιούμορ.

Στο βιβλίο Όταν έφυγαν τα αγάλματα(εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για τη φιλία και τη μνήμη γραμμένο από την Αγγελική Δαρλάση, γνωρίζουμε την άγνωστη πλευρά της απόκρυψης των αγαλμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με πρόλογο της ?λκης Ζέη.

Από τη σειρά Mortelle Adele του Antoine Dole, με τη μικρή αντι-ηρωίδα που έχει κατακτήσει εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο, έρχεται Αντέλ 11 (εκδ. Κλειδάριθμος)

Στο Τίμος και Οράτιος 2 (εκδ.Μεταίχμιο), οι ήρωες μιλούν για τη φιλία και τη φαντασία, ενώ το 6ο βιβλίο της Μονοκερούπολης από την Ana Punset υπόσχεται νέες μαγικές περιπέτειες.

Το Μέτρησε τ’ άστρα (εκδ. Παπαδόπουλος) είναι μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία για το Ολοκαύτωμα, ενώ οι Φύλακες των Χαμένων Πόλεων 6 (εκδ. Μεταίχμιο) προσφέρουν περιπέτεια και έντονη δράση.

Και βέβαια, ο Δράκος Καρύδας φτάνει στον 30ό του τίτλο (εκδ. Μεταίχμιο), ενώ το Ίκαμπογκ της διάσημης J. K. Rowling (εκδ. Ψυχογιός) επιστρέφει για να θυμίσει πως τα παραμύθια παραμένουν αθάνατα.

Από την ίδια συγγραφέα και τον ίδιο εκδοτικό έχουμε νέα κυκλοφορία του Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς αυτή τη φορά σε μια εικονογραφημένη και διαδραστική έκδοση που θα μας εντυπωσιάσει με την καλλιτεχνική της αρτιότητα και τις κινούμενες σελίδες που ζωντανεύουν την περιπέτεια.

Ξενόγλωσσες κυκλοφορίες

The international literary scene unfolds with some truly captivating titles. One of the most talked-about debuts of the season is Alchemised by SenlinYu, a dark, haunting fantasy where a woman with missing memories struggles to survive in a world shaped by necromancy and alchemy. A story already embraced by readers for its intensity and poetic darkness.

In a more romantic and magical tone, Stephanie Garber makes her much-anticipated entrance into adult fiction with Alchemy of Secrets, a dazzling tale that blends mystery, passion, and enchantment, reaffirming her status as one of the genre’s brightest voices.

Equally intriguing is Book of Lives: A Memoir of Sorts by Margaret Atwood, a luminous exploration of memory, art, and imagination. A work that opens a rare window into the inner world of one of literature’s most influential minds. Meanwhile, Karin Slaughter returns with Criminal, an atmospheric thriller featuring the ever-compelling Will Trent, and Zadie Smith enchants once again with Dead and Alive, a vibrant collection of essays that capture art, politics, and the texture of everyday life.

The tone softens with Finding My Way by Malala Yousafzai, a heartfelt coming-of-age story about friendship, courage, and self-discovery, while Ali Hazelwood’s Mate offers a thrilling blend of fantasy and romance, a world of vampyres, werewolves, and irresistible chemistry.

After 12 years of silence, Thomas Pynchon returns with his 10th novel Shadow Ticket, a postmodern detective odyssey that begins in 1932 Milwaukee and unravels across Europe. At the same time, Haruki Murakami revisits his signature realm of magical realism in Super-Frog Saves Tokyo, a short story that reflects on heroism, fear, and the quiet power of imagination.

For readers who seek passion and movement, The Defender by Ana Huang unfolds in the high-stakes world of European football. This novel is a steamy, fast-paced romance full of intensity and heart. Nostalgia takes the stage with The Land of Sweet Forever by Harper Lee, a precious volume that unites early short fiction and later essays, tracing the evolution of a voice that shaped generations.

And closing this rich literary palette, The Midnight Secret by Karen Swan offers the grand finale to the Wild Isle series. The Midnight Secret is an epic historical romance set amidst the windswept landscapes of Scotland, where secrets, love, and destiny intertwine one last time.

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση