Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Μικρές Εισαγωγές: Θεσμοί-Οικονομική Ψυχολογία

Μικρές Εισαγωγές: Θεσμοί-Οικονομική Ψυχολογία

Μικρές Εισαγωγές: Θεσμοί-Οικονομική Ψυχολογία

Μικρές Εισαγωγές: Θεσμοί-Οικονομική Ψυχολογία

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018 19:00

Ευριπίδης στη Στοά (Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι)

Μικρές Εισαγωγές: Θεσμοί Οικονομική Ψυχολογία

Αριστείδης Χατζής - Γιούλη Φωκά Καβαλιεράκη

Πώς έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη θεωρία για τους θεσμούς στις φιλελεύθερες δημοκρατίες και πώς μπορούν αν συνεργαστούν τα Οικονομικά με την Ψυχολογία βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις καθημερινές επιλογές μας σε σχέση με την εργασία μας, τα χρήματά μας και την προσωπική και οικογενειακή ζωή μας;

Οι συγγραφείς θα παρουσιάζουν τα βιβλία τους και θα δώσουν απαντήσεις.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

Αριστείδης Χατζής

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1967. Τελείωσα το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.) το 1985 και σπούδασα νομικά από το 1985 έως το 1989 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ.Συνέχισα σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Α.Π.Θ. (1989-1993) και Φιλοσοφία του Δικαίου και Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Το 1999 έλαβα το διδακτορικό μου (An Economic Theory of Greek Contract Law) υπό την επίβλεψη των Richard A. Posner (chair), Frank H. Easterbrook, και William M. Landes. Το Νοέμβριο του 2000 εξελέγην Λέκτορας, το Μάιο του 2005 Επίκουρος Καθηγητής και τον Απρίλιο του 2011 Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1992 και του American Bar Association από το 1994. Το Σεπτέμβριο του 2001 εξελέγην μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics και το 2002 ήμουν ο τοπικός οργανωτής του 19ου ετήσιου συνεδρίου της. Τον Ιούνιο του 2005 εξελέγην μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law και τον Ιανουάριο του 2006 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for Better Regulation. Έχω τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, ενώ εργασίες μου έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχω επίσης σε επιτροπές του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και στο διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Διευθύνω το επιστημονικό περιοδικό Civil Law & Economics Review και είμαι μέλος της συντακτικής επιτροπής του European Review of Contract Law. Συμμετέχω ωςμέλος σε διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις όπωςAmerican Economic AssociationAmerican Law & Economics AssociationAmerican Political Science AssociationAmerican Society for Political & Legal PhilosophyEuropean Association for Evolutionary Political EconomyFederalist Society for Law & Public PolicyInternational Economics & Philosophy Societyκλπ.

Είμαι επίσης μέλος της American Civil Liberties Union (ACLU) και της Amnesty International.

 

Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη

Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει Θεωρία Ορθολογικής Επιλογής στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης.

Έχει μεταπτυχιακό στις Γνωσιακές Επιστήμες και η έρευνά της επικεντρώνεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την ορθολογικότητα και τα συμπεριφορικά οικονομικά.

Για την εκπόνηση του διδακτορικού της έλαβε με άριστα την υποτροφία Ηράκλειτος ΙΙ, ενώ εκπόνησε τη μεταπτυχιακή της διατριβή στην Α' Νευρολογική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, εστιάζοντας την έρευνά της στον τομέα της νευροψυχολογίας και της νευρογλωσσολογίας.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Είναι μια από τους συνιδρυτές της ιστοσελίδας Learnliberty.gr καθώς και του Ερευνητικού Ομίλου John Stuart Mill.

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση