Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 19:00

Ευριπίδης στην Κηφισιά (Κηφισίας 310)

Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

Αλέξανδρος Μαλλιάς


Στο δοκίμιο αυτό επισημαίνεται ότι προϋπόθεση αναζήτησης λύσης στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα είναι η συνεννόηση και η συναίνεση και κατακρίνεται η έλλειψη ειλικρινούς προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή. Στην πρώτη αυτή αυτοψία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναδεικνύεται η θετική σημασία της erga omnes σύνθετης ονομασίας "Βόρειος Μακεδονία" με συνταγματική μάλιστα αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, το δοκίμιο αυτό εξηγεί γιατί τα κεντρικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας/ιθαγένειας/υπηκοότητας αποτελούν την "Αχίλλειο πτέρνα" της συμφωνίας, η οποία δεν εξασφαλίζει την καθαρότητα και την απόλυτη σαφήνειά τους.
Το βασικό πρόβλημα αφορά στη διαφορετική, μεταξύ των δύο συμβαλλομένων στη Συμφωνία μερών, δηλαδή της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ερμηνεία των όρων που συνιστούν τη Μακεδονική ταυτότητα (γλώσσα, ιθαγένεια/υπηκοότητα/εθνικότητα). Έτσι ενισχύονται οι εκτιμήσεις και οι φόβοι εκείνων που αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της Συμφωνίας και αποδυναμώνεται η εμβέλειά της.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση με τους Θάνο Βερέμη Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρο Λιάκουρα Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και Μαριέττα Γιαννάκου π. Υπουργό. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο εκδότης Ανδρέας Σιδέρης.


Εκδόσεις Σιδέρης

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: 

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή. Κατάγεται από την ορεινή Γορτυνία (Στεμνίτσα). Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστοποιητικό σπουδών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. 
Ως Διπλωμάτης υπηρέτησε υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών: στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Επιτετραμμένος στη Λιβύη, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην πΓΔΜ. Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην πΓΔΜ, Πρέσβης στην Αλβανία, Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη τοποθετήθηκε Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον (2005-2009). 
Τον Ιανουάριο του 2007 βραβεύτηκε στην Ουάσινγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για το έργο του στα Βαλκάνια.
Εισηγητής στο Μεταπτυχιακό "Δίπλωμα για τις Διαπραγματεύσεις" του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο "Ασφάλεια και Συνεργασία στην Μεσόγειο" του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο New York College.

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση