Εκτεταμένη αναζήτηση

Blog

 • Τι θα διαβάσουμε φέτος τον χειμώνα;

  Ανακαλύψτε τα βιβλία που πρόκειται να κυκλοφορήσουν φέτος το χειμώνα και επιλέξτε τα δικά σας εφόδια!

   

   

  Τα βιβλία είναι τα καλύτερα εφόδια που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος στο ταξίδι της ζωής

  - Stefan Zweig -

   

  Ανακαλύψτε τα βιβλία που πρόκειται να κυκλοφορήσουν φέτος το χειμώνα και επιλέξτε τα δικά σας εφόδια!

   

  Ελληνική λογοτεχνία 

  Από τις εκδόσεις Πατάκη έχουμε την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Ισίδωρου Ζουργού με τις Ρετσίνες του βασιλιά. Ένα μυθιστόρημα νόμισμα όπου ο αφηγητής το στρίβει στον αέρα και φανερώνει οικογενειακές ιστορίες και εικόνες μιας χώρας αμήχανης, βουτηγμένης στην ανεργία και στη νέα μετανάστευση.

  Η Σώτη Τριανταφύλλου μετά το Εργοστάσιο μολυβιών και τις Σπάνιες γαίες επιστρέφει με το τρίτο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό, πάντα από τις εκδόσεις Πατάκη.

  Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης διερωτάται Σε ποιον ανήκει η κόλαση και μας παρουσιάζει την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων διακοσίων χρόνων μέσα από σύντομες ιστορίες που μπορούν να διαβαστούν άλλοτε σαν παραβολές και άλλοτε σαν ανέκδοτα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Από τις εκδόσεις Πόλις έχουμε την πολύ ενδιαφέρουσα επιστροφή του Τεύκρου Μιχαηλίδη με το Φονικό στη μεγάλη εκκλησία, ένα μυθιστόρημα στο οποίο ιστορικά πρόσωπα και μυθοπλαστικοί ήρωες συναντιούνται και αλληλεπιδρούν για να ζωντανέψουν το κλίμα της μετάβασης από την Ύστερη Αρχαιότητα στον πρώτο βυζαντινό χρυσό αιώνα.

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση έρχεται από τις εκδόσεις Καστανιώτη με Τα διηγήματα (1931-1977) της Έλλης Αλεξίου, όπου για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε έναν τόμο όλα τα διηγήματα της σπουδαίας συγγραφέως. Από τις ίδιες εκδόσεις σημαντικό εκδοτικό γεγονός αποτελεί η έκδοση της άγνωστης έως σήμερα νουβέλας Καπνός ήταν της Έλλης Λαμπρίδη, που αφηγείται τη γνωριμία της με τον Νίκο Καζαντζάκη το 1918 στη Ζυρίχη, την αρχή και την εξέλιξη του αισθηματικού τους δεσμού και τις περιηγήσεις τους στην Ελβετία μέχρι τον αποχωρισμό τους.

  Επίσης, μια νέα συλλογή διηγημάτων της Διδώς Σωτηρίου αναμένεται από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο Ήρωες και Αντιήρωες. Πρόκειται για το έκτο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου που εκδίδεται μετά το θάνατό της με υλικό που προέρχεται από το τεράστιο αρχείο της.

  Τέλος, μετά τη μεγάλη επιτυχία του Έλληνα Γιατρού, η Καρολίνα Μέρμηγκα επιστρέφει με το νέο της ιστορικό μυθιστόρημα Κάτι κρυφό μυστήριο από τις εκδόσεις Μελάνι και το περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον!

   

  Μεταφρασμένη λογοτεχνία

  Πολύ καλά νέα έχουμε για τους λάτρεις της Camilla Lackberg! Το νέο, πολυαναμενόμενο βιβλίο της έρχεται τον Δεκέμβριο με τίτλο Γυναίκες χωρίς έλεος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η βασίλισσα των μπεστ σέλερ παραμένει στο κλίμα της νέας της ηρωίδας, της δυναμικής Φέι, που γνωρίσαμε στο Χρυσό κλουβί, και μας παρουσιάζει την καθημερινότητα γυναικών αγγίζοντας ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

  Από τις εκδόσεις Πατάκη έχουμε την επιστροφή του αγαπημένου Ian MacEwan με το Μηχανές σαν κι εμένα. Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που θέτει το ερώτημα αν μια μηχανή μπορεί να κατανοήσει την ανθρώπινη καρδιά ή αν, τελικά, εκείνοι από τους οποίους λείπει η κατανόηση και η ενσυναίσθηση είναι οι άνθρωποι. Επίσης από τις ίδιες εκδόσεις έρχεται η τελευταία περιπέτεια του Μονταλμπάνο με τίτλο Δίχτυ ασφαλείας του αξεπέραστου Αντρέα Καμιλέρι.

  Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος αναμένουμε το μυθιστόρημα της Toni Morrison με τίτλο Αγαπημένη. Πρόκειται για το έργο που της χάρισε το Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας το 1988 και θεωρείται σύμφωνα με τους New York Times το καλύτερο αμερικανικό μυθιστόρημα από το 1981 έως το 2006.

  Για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας ο Antony Horowitz επιστρέφει με τον Θάνατο του 007 από τις εκδόσεις Διόπτρα, ενώ από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος αναμένουμε το νέο μυθιστόρημα του James Ellroy με τίτλο Θύελλα.

  Από τις εκδόσεις Ψυχογιός τον Δεκέμβριο αναμένουμε με ενδιαφέρον το ιδιαίτερο μυθιστόρημα του David Grossman Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ, το οποίο βραβεύτηκε με το Man Booker Prize το 2017.

  Επίσης, μια νέα συλλογή διηγημάτων του David Sedaris έρχεται από τις εκδόσεις Μελάνι με τίτλο Καλυψώ. Κατά πολλούς θεωρείται το πιο ώριμο βιβλίο του κι εμείς το αναμένουμε με ενδιαφέρον.

  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε και το μυθιστόρημα του James Baldwin από τις εκδόσεις Πόλις Το κουαρτέτο του Χάρλεμ. Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Baldwin στο οποίο χρησιμοποιεί ως φόντο το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, που συντάραξε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60, για να αφηγηθεί ένα επικό άσμα αγάπης και οργής για τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος. 

  Οι εκδόσεις Ίκαρος μας συστήνουν τον βραβευμένο με βραβείο Goncourt πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2018, Mahir Guver με το πολλά υποσχόμενο μυθιστόρημά του ο Μεγάλος Αδερφός στο οποίο μας αφηγείται την οδυνηρή ιστορία μιας γαλλοσυριακής οικογένειας που προσπαθεί να χωρέσει σε μια κοινωνία όπου δεν της προσφέρονται παρά μόνο οι ελάχιστες ευκαιρίες.

  Μια συγκινητική ιστορία έρχεται από τις εκδόσεις Utopia με τίτλο Ο κόσμος του Σαμ του Stuart Keith. O Σαμ είναι ένας αξιαγάπητος, λίγο μοναχικός, λίγο δυσλειτουργικός. Μαζί με τον πατέρα του θα βρεθεί στο Λονδίνο όπου πατέρας και γιος θα αναπτύξουν μια βαθιά σχέση έχοντας επουλώσει τα τραύματά τους. Από τις ίδιες εκδόσεις έρχεται επίσης ένα μυθιστόρημα που φέρνει κοντά δύο από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του 19ου αιώνα με τίτλο ο Μαρξ στον κήπο του Δαρβίνου της Ilona Jerger.

  Ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαίνεται το νέο βιβλίο του David Foster Wallace που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κριτική με τίτλο Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες. Πρόκειται για 23 σύντομες ιστορίες διαποτισμένες από την ειρωνεία και το μαύρο χιούμορ που χαρακτηρίζουν τον τρόπο γραφής του Wallace.

  Από τις εκδόσεις Καστανιώτη έρχεται το μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γκράτσια ΝταλένταΗ μητέρα. Ένα βιβλίο που περιγράφει αριστοτεχνικά τα ανθρώπινα πάθη σε μια κοινωνία με δυνατές παραδόσεις και αυστηρές ηθικές αρχές.

  Τέλος, από τις εκδόσεις Κίχλη αναμένουμε τον Δεκέμβριο το μυθιστόρημα του σπουδαίου Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ Σώσα πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά. Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα στο οποίο ο Σίνγκερ θέτει μια σειρά από θεμελιώδη ερωτήματα υπαρξιακής φύσεως.

   

  Δοκίμια

  Ο Νίκος Βατόπουλος επιστρέφει τον Νοέμβριο με το νέο του περιηγητικό βιβλίο με τίτλο Όπου και να ταξιδέψω… Περπατώντας σε 23 πόλεις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αφήνει για λίγο την αγαπημένη του Αθήνα και ταξιδεύει σε άλλες 23 πόλεις αποκαλύπτοντας μικρά μυστικά και εικόνες.

  Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η επιστροφή του Γιώργου Μαυρογορδάτου με το βιβλίο Αναμνήσεις ενός μολυβένιου στρατιώτη από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για μια αυτοβιογραφία που περιγράφει την φοιτητική αλλά και την ακαδημαϊκή του πορεία, καθώς και εμπειρίες και προτάσεις για τη διδασκαλία στην οποία αφιερώθηκε.

  Μετά την τεράστια επιτυχία του α΄ τόμου, τον Νοέμβριο έρχεται ο πολυαναμενόμενος β’ τόμος της πολιτικής βιογραφίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Παπαχελά Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια 1974-2006 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

  Από τις εκδόσεις Ψυχογιός έρχεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση για γονείς από τον π. Ανδρέα Κονάνο με τίτλο Ζακέτα να πάρεις! Ένας οδηγός που στόχο έχει να βοηθήσει τους γονείς να ανακαλύψουν την παιδική ψυχή που μεγαλώνει, ψάχνεται και προβληματίζεται για όλα!

  Από τις εκδόσεις Αρμός ξεχωρίζουν δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, το πρώτο του Θεοφάνη Τάση με τίτλο «Ψηφιακός ανθρωπισμός: Εικονιστικό υποκείμενο και τεχνητή νοημοσύνη». Ένα βιβλίο που συζητά ποικίλα θέματα όπως την τεχνητή νοημοσύνη, την κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, αλλά επίσης την ελληνική ταυτότητα, την ισλαμιστική τρομοκρατία, το ζήτημα της βίας και το μέλλον της Ευρώπης. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η «Αντιληπτική Νοημοσύνη»του Brian Boxer Wachler. Ένα βιβλίο που ορίζει την έννοια της αντιληπτικής νοημοσύνης και στόχο έχει να μας βοηθήσει να ερμηνεύουμε και περιστασιακά χειριζόμαστε τα βιώματα μας για να ξεχωρίσουμε την φαντασία από την πραγματικότητα.

  Η απριλιανή χούντα του ’67, μια μελέτη των Στάθη ΚαλύβαΔημήτρη Σωτηρόπουλου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου ξεχωρίζει από τις προσεχείς εκδόσεις του Μεταιχμίου. Ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στην απριλιανή δικτατορία στην Ελλάδα του 1967 και καλύπτει τα αίτιά της στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, καθώς και την κληρονομιά της στη μεταπολιτευτική περίοδο.

  Από τις εκδόσεις Καστανιώτη ξεχωρίζει επίσης το Μια ριζοσπαστική ιστορία του κόσμου, όπου ο Νιλ Φόκνερ εξετάζει μια διαφορετική προσέγγιση της Ιστορίας και μας δείχνει ότι οι πολλοί έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.

  Επίσης, μετά τους δύο πρώτους τόμους της σειράς Πιάνω γραφή να γράψω... Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι του Παντελή Μπουκάλα, αναμένουμε τον τρίτο τόμο με τίτλο Κόκκιν’ αχείλι φίλησα – Το ταξίδι του φιλιού και ο έρωτας σαν υπερβολή από τις εκδόσεις Αγρα.

  Τέλος, μια ακόμα ενδιαφέρουσα μελέτη αναμένεται από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας με τίτλο Οι Έλληνες στον κάτω κόσμο. Από τον Όμηρο στον Επίκουρο. Ένα έργο που παρουσιάζει την πρόσληψη του κάτω κόσμου από τους αρχαίους Έλληνες μέσα από τα κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

   

  Βιβλία για παιδιά

  Το εκδοτικό πρόγραμμα για τους μικρούς αναγνώστες αναμένεται επίσης πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον!

  Η αειθαλής και πολυγραφότατη Αλκη Ζέη επιστρέφει τον Νοέμβριο με το νέο της μυθιστόρημα Ένα παιδί από το πουθενά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια ιστορία για τα παιδιά και τα προβλήματά τους σήμερα που διαβάζεται τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους.

  Η σειρά Οι περιπέτειες του μικρού Κοπέρνικου των Αγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη που έχουν ήδη αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες επιστρέφει με το νέο βιβλίο Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πύργος με τα μυστικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Αυτή τη φορά παρακολουθούμε τους αγαπημένους μας ήρωες που προσπαθούν να μάθουν τι κρύβει ένας πύργος.

  Νέο βιβλίο έρχεται και από την αγαπημένη σειρά Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα με τίτλο Κακός χαμός από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Όταν η οικογένεια του Γκρεγκ αποφασίζει να ανακαινίσει το σπίτι ένα σωρό προβλήματα σκάνε μύτη και στο σπίτι γίνεται ένας κακός χαμός!

  Επίσης, η αγαπημένη συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη επιστρέφει με μια νέα σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τις Μέλισσες από τις εκδόσεις Δίοπτρα! Στο πρώτο βιβλίο Δώσε λύση στο μελίσσι, οι μέλισσες καλούνται να εκλέξουν τον νέο τους αρχηγό και η περιπέτεια ξεκινά!

  Από τις εκδόσεις Μάρτης έχουμε την επιστροφή της αγαπημένης Isol με το Αλφαβητάρι στο χέρι, ένα υπέροχο βιβλίο όπου τα γράμματα και οι εικόνες συνομιλούν δημιουργικά και από τη Μικρή Σελήνη έρχεται νέο βιβλίο με τίτλο Αχ! Φαντάσματα… της Σοφιάννας Θεοφάνους.

  Από τις εκδόσεις Καστανιώτη η Τασούλα Επτακοίλη θα μας παρουσιάσει την Τσαγέρα που ανθίζει, μια πολύχρωμη ιστορία για τη δύναμη της αγάπης, που όλα τα κάνει να ζωντανεύουν και τα μισά τα κάνει ολόκληρα.

  Το Φουρφούρι μας ετοιμάζει ένα πολύ… νόστιμο βιβλίο! Η Οδός νοστιμιάς της Felicita Sala θα μας μάθει, μέσα από πολύχρωμα πιάτα και εύκολες συνταγές από όλο τον κόσμο, τη σημασία του να αποδέχεσαι και να μοιράζεσαι.

  Και για να μπούμε σιγά σιγά στο κλίμα των Χριστουγέννων… Αναμένουμε με ενθουσιασμό την επιστροφή της Helen Stephens με το Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Ίκαρος. Το αξιαγάπητο λιοντάρι της Έλλης επιστρέφει και μοιράζεται χριστουγεννιάτικες περιπέτειες σε τρένα, σπίτια και χιονισμένα τοπία.

  Τέλος, η αγαπημένη πλέον των παιδιών Emily Gravett μας ταξιδεύει με τα Χριστούγεννα στην έρημο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στην έρημο Καλαχάρι τίποτα δε θυμίζει τα Χριστούγεννα των περιοδικών! Ούτε χιόνι, ούτε έλατα, ούτε χριστουγεννιάτικο γεύμα! Έτσι ο Σάνι ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι αναζητώντας τα τέλεια Χριστούγεννα!

 • Νέο τμήμα αρχαρίων Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες

  Το Εργαστήρι δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Έλενα Μαρούτσου επιστρέφει τον Οκτώβριο στον Ευριπίδη στην Κηφισιά

  Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στον Ευριπίδη στην Κηφισιά

  Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 στον Ευριπίδη στην Κηφισιά. Η μακροχρόνια εμπειρία της Έλενας Μαρούτσου στη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής, τα φιλολογικά της εφόδια αλλά και η πολύχρονη συνεργασία της με τα βιβλιοπωλεία μας αποτέλεσαν εγγύηση για το νέο αυτό βήμα που ξεκινήσαμε από κοινού.

   

  Δημιουργική Γραφή: Και πάλι μαζί

  Μετά από δύο εξαιρετικά επιτυχημένες χρονιές, το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με συντονίστρια τη βραβευμένη συγγραφέα Έλενα Μαρούτσου επιστρέφει τον Οκτώβριο με ένα νέο τμήμα αρχαριών.

  Η ομάδα θα παρακολουθήσει δέκα συναντήσεις όπου τα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εμβληματικά κείμενα της ξένης κι ελληνικής λογοτεχνίας και να πειραματιστούν με διάφορα λογοτεχνικά είδη που κυμαίνονται από τον ποιητικό μέχρι τον καθαρά πεζογραφικό λόγο. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα λαμβάνουν χώρα: ανάγνωση ποικίλων κειμένων, ανάλυση και εφαρμογή διαφόρων αφηγηματικών τεχνικών, σύντομες γραπτές ασκήσεις καθώς και μια πρώτη απόπειρα κριτικής αποτίμησης καθώς τα μέλη της ομάδας θα εξοικειώνονται με βασικές αρχές της θεωρίας της λογοτεχνίας και θα οξύνεται το αισθητικό τους κριτήριο.  

  Στόχος μας είναι με το τέλος αυτού του κύκλου, οι συμμετέχοντες να έχουν ήδη στα χέρια τους τα βασικά εκφραστικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν είτε να συνεχίσουν την προσωπική τους πορεία στο χώρο της ανάγνωσης και της γραφής είτε να προχωρήσουν στον δεύτερο κύκλο, που θα εστιάσει στη μικρή φόρμα, με έμφαση στο διήγημα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να κάνουν το πρώτο τους βήμα στην παραγωγή λογοτεχνικού έργου.

  Μοναδικό προαπαιτούμενο η αγάπη σας για τη λογοτεχνία...

   

  Διάρκεια κύκλου: 10 συναντήσεις, δυόμιση ωρών η καθεμία

  Ημέρες και ώρες συναντήσεων

  Τρίτη 18:00-20:30 (8/10, 22/10, 5/11, 19/11, 3/12, 17/12, 7/1, 21/1, 4/2, 18/2)

  Πρώτη συνάντηση γνωριμίας: Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 18.00 (Ευριπίδης στην Κηφισιά, Λ. Κηφισίας 310, 3ος όροφος αίθουσα σεμιναρίων)  

   

  Κόστος συμμετοχής: 275€ 

  Τρόποι πληρωμής

  • Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του Ευριπίδη στην Κηφισιά ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% πριν από την έναρξη των μαθημάτων (Τράπεζα Πειραιώς αριθμ. λογ/μού: 5054030983387, IBAN: GR48 0172 0540 0050 5403 0983 387. Στα στοιχεία της κατάθεσης θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα και η λέξη ΕΝΗΛΙΚΕΣ)
  • Σε δύο ισόποσες δόσεις στα ταμεία του Ευριπίδη στην Κηφισιά ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων, 2η δόση στο έκτο μάθημα)
  • Με πιστωτική κάρτα έως και 6 άτοκες δόσεις στα ταμεία του Ευριπίδη στην Κηφισιά (εξαιρούνται οι κάρτες American Express και Εθνική).

   

  Δηλώσεις συμμετοχής αποκλειστικά στο culture@evripidis.gr

   

  Λίγα λόγια για την Έλενα Μαρούτσου

   

  Η Έλενα Μαρούτσου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και τις Εικαστικές Τέχνες στο University of Reading στην Αγγλία. Έκτοτε εργάζεται ως εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδη», συντονίζει τις λέσχες ανάγνωσης στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στο Χαλάνδρι» και «Ευριπίδης στην Κηφισιά». Έχει πολύχρονη εμπειρία στη διεξαγωγή εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά. Ως κριτικός λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ελευθεροτυπία, με την Bookpress καθώς και με το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr.  Επί του παρόντος βιβλιοκρισίες της δημοσιεύονται στην Εφημερίδα των Συντακτών. Κυκλοφορούν τα εξής λογοτεχνικά της έργα: Του ύψους και του βάθους, μικρές ιστορίες (αφηγήματα, εκδ. Αλεξάνδρεια), Οι προδοσίες των ονομάτων (διηγήματα, εκδ. Αλεξάνδρεια), Μεταξύ συρμού και αποβάθρας (μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτης – απέσπασε το βραβείο μυθιστορήματος Athens Prize for Literature από το περ. Δε-κατα), Το Νόημα (νουβέλα, εκδ. Κέδρος) και Οι χυδαίες ορχιδέες (διηγήματα, εκδ. Κίχλη- υποψήφιο για το βραβείο του Αναγνώστη και το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Υπό έκδοση βρίσκεται το τελευταίο της μυθιστόρημα Δύο.

   

 • Οι Λέσχες Ανάγνωσης επιστρέφουν τον Σεπτέμβριο στον Ευριπίδη!

  Λέσχες ανάγνωσης με τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Έλενα Μαρούτσου στο Χαλάνδρι και στην Κηφισιά

  ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ


  Διαβάζουμε βιβλία, μιλάμε για βιβλία... Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα αναγνωστών που συναντιέται συστηματικά, για να συζητήσει βιβλία που διάβασαν τα μέλη της, ύστερα από κοινή τους συμφωνία.
  Στόχος είναι η επιστροφή στα βιβλία. Η ενασχόληση μ’ ένα βιβλίο δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι μοναχικό. Το βιβλίο γίνεται θέμα συζήτησης μιας παρέας, μιας ομάδας. Το συναίσθημα που δημιουργεί η ανάγνωση ενός βιβλίου εξωτερικεύεται και από υπόθεση ενός γίνεται υπόθεση της ομάδας.
  Όλοι όσοι αγαπούν το διάβασμα και θέλουν να μοιραστούν το ταξίδι της ανάγνωσης μπορούν να συμμετέχουν σε μια Λέσχη Ανάγνωσης.
   
   

  Οι λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοπωλείων Ευριπίδη θα λειτουργήσουν και πάλι από Σεπτέμβρη καλώντας τα παλαιά εκλεκτά μέλη αλλά και νέα να συμμετάσχουν στις μηνιαίες μας συναντήσεις.

  Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, θα διαβάσουμε σύγχρονους έλληνες και ξένους πεζογράφους, καλώντας όποτε αυτό είναι εφικτό τον συγγραφέα στη συζήτηση. Έμφαση θα δοθεί στη θεματική «Χρόνος και λογοτεχνία» όπου θα δούμε πώς διάφοροι συγγραφείς έχουν εντάξει το μείζον θέμα του χρόνου στο έργο τους ενώ τη γκάμα των επιλογών μας θα πλουτίσουν και άλλα θέματα του ενδιαφέροντος των μελών.

  Τη συζήτηση θα συντονίζει –όπως πάντα- η Έλενα Μαρούτσου, βραβευμένη συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και εκλεκτή συνεργάτιδα των βιβλιοπωλείων μας.

  Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο culture@evripidis.gr


  Λέσχη Ανάγνωσης στον Ευριπίδη στη Στοά

  Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζεται η πολύ επιτυχημένη λέσχη ανάγνωσης στον Ευριπίδη στη Στοά με συντονίστρια την  Έλενα Μαρούτσου. Τα μέλη της αναγνωστικής παρέας, κατά τη διάρκεια των δέκα συναντήσεων από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2020, θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν, να συζητήσουν και να “ταξιδέψουν” μέσα από ξεχωριστά βιβλία με θέμα «Λογοτεχνία και χρόνος».

   

  ΣυντονίστριαΈλενα Μαρούτσου, συγγραφέας
  Θεματική: «Λογοτεχνία και χρόνος»

  Ημέρα και ώρα συναντήσεων: Παρασκευή, 18:30-20:30

  Οι ημερομηνίες συναντήσεων:


  Συνάντηση γνωριμίας για παλιά και νέα μέλη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στις 18:30

  Παρασκευή 11 Οκτωβρίου: "Εκεί που ζούμε" Χρίστος Κυθρεώτης, εκδόσεις Πατάκη

  Παρασκευή 8 Νοεμβρίου: "Ο έτερος εχθρός", Ελισάβετ Χρονοπούλου, εκδόσεις Πόλις

  Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου: «Πλην», Greer Andrew-Sean, Εκδόσεις Δώμα

  Παρασκευή 10 Ιανουαρίου: «Δύο», Έλενα Μαρούτσου, Κίχλη

  Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου

  Παρασκευή 13 Μαρτίου

  Παρασκευή 10 Απριλίου

  Παρασκευή 8 Μαΐου

  Παρασκευή 12 Ιουνίου


  Λέσχη ανάγνωσης στον Ευριπίδη στην Κηφισιά


  Και στον Ευριπίδη στην Κηφισιά το αναγνωστικό ταξίδι συνεχίζεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά με την Έλενα Μαρούτσου. Με θέμα τη Σύγχρονη Ελληνική πεζογραφία, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν και να συζητήσουν ξεχωριστά βιβλία σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων.

   

  Συντονίστρια: Έλενα Μαρούτσου, συγγραφέας

  Θεματική: «Σύγχρονη Ελληνική πεζογραφία»

  Ημέρα και ώρα συναντήσεων: Δευτέρα 18:00-20:00

  Ημερομηνίες συναντήσεων:

   

  Συνάντηση γνωριμίας για παλιά και νέα μέλη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, στις 18:00

  Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: "Ιστορίες του Χαλ" Γιώργος Μητάς, εκδόσεις Κίχλη

  Δευτέρα 11 Νοεμβρίου: "Το ελάχιστο ίχνος" Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, εκδόσεις Το Ροδακιό

  Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου: «Αστείο» και «Το παιδί», Γιάννης Παλαβός, εκδόσεις Νεφέλη

  Δευτέρα 13 Ιανουαρίου: «Μοναδική οικογένεια», Λευτέρης Καλοσπύρου, Πόλις

  Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου

  Δευτέρα 9 Μαρτίου

  Δευτέρα 13 Απριλίου

  Δευτέρα 11 Μαΐου

  Δευτέρα 15 Ιουνίου

   

   

  Κόστος συμμετοχής: 60 € τη σεζόν
  Καταβολή συνδρομής έως τη συνάντηση Νοεμβρίου 
  Όλα τα ενεργά μέλη έχουν έκπτωση 20% στις αγορές των βιβλίων που έχουν επιλεχθεί από τη λέσχη και θα συζητηθούν στο πλαίσιό της.
  Δηλώσεις συμμετοχής αποκλειστικά  στο culture@evripidis.gr
   
     

  Λίγα λόγια για την Έλενα Μαρούτσου

   

   

  Η Έλενα Μαρούτσου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και τις Εικαστικές Τέχνες στο University of Reading στην Αγγλία. Έκτοτε εργάζεται ως εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδη», συντονίζει τις λέσχες ανάγνωσης στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στο Χαλάνδρι» και «Ευριπίδης στην Κηφισιά». Έχει πολύχρονη εμπειρία στη διεξαγωγή εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά. Ως κριτικός λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ελευθεροτυπία, με την Bookpress καθώς και με το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr.  Επί του παρόντος βιβλιοκρισίες της δημοσιεύονται στην Εφημερίδα των Συντακτών. Κυκλοφορούν τα εξής λογοτεχνικά της έργα: Του ύψους και του βάθους, μικρές ιστορίες (αφηγήματα, εκδ. Αλεξάνδρεια), Οι προδοσίες των ονομάτων (διηγήματα, εκδ. Αλεξάνδρεια), Μεταξύ συρμού και αποβάθρας (μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτης – απέσπασε το βραβείο μυθιστορήματος Athens Prize for Literature από το περ. Δε-κατα), Το Νόημα (νουβέλα, εκδ. Κέδρος) και Οι χυδαίες ορχιδέες (διηγήματα, εκδ. Κίχλη- υποψήφιο για το βραβείο του Αναγνώστη και το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Υπό έκδοση βρίσκεται το τελευταίο της μυθιστόρημα Δύο.

 • Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης

  Η ιδέα γεννήθηκε το 2005, στα πλαίσια μιας διαρκούς προσπάθειας των Βιβλιοπωλείων Ευριπίδης να φέρουν τους μικρούς αναγνώστες πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου.

  Λίγα λόγια για την Παιδική Βιβλιοθήκη Μίμης Βασιλόπουλος... 

  Η Παιδική Βιβλιοθήκη άνοιξε τον Απρίλιο του 2005 και είναι παράρτημα της βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου. Στεγάζεται στον παλιό σταθμό του τρένου, κοντά στην εκκλησία της Αγίας 'Aννας. Η ανακαίνιση και η άρτια διαμόρφωση του εσωτερικού και του περιβάλλοντος χώρου είναι αποκλειστική δωρεά των Βιβλιοπωλείων Ευριπίδης, που εξακολουθούν να τη στηρίζουν οικονομικά και ηθικά. Η Παιδική Βιβλιοθήκη είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μίμη Βασιλόπουλου.

  Τι είναι ο Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης

  Η ιδέα του Μαραθωνίου Παιδικής Ανάγνωσης γεννήθηκε το 2005, στα πλαίσια μιας διαρκούς προσπάθειας των Βιβλιοπωλείων Ευριπίδης να φέρουν τους μικρούς αναγνώστες πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου. Η πρωτοβουλία αυτή βρήκε ένθερμους οπαδούς το Δήμο Χαλανδρίου, το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο και την Παιδική Βιβλιοθήκη Μίμης Βασιλόπουλος (Βραβείο 2013 του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ, και 2 φορές υποψήφια για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren). Με την υποστήριξή τους ο πρώτος Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης διεξήχθη τη σχολική χρονιά 2005-2006.

  Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, που διαβάζουν προτεινόμενα βιβλία (από τις βιβλιοθηκονόμους και τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου) και βραβεύονται στη συνέχεια για τη συμμετοχή τους.

  Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά του δημοτικού, καθώς και η ενίσχυση της δημιουργικότητας με αφετηρία το καλό βιβλίο. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με δημιουργικές δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπως παρουσιάσεις των προτεινόμενων βιβλίων στην παιδική βιβλιοθήκη και στα σχολεία, διαδραστικά παιχνίδια με τα βιβλία της βιβλιοθήκης και άλλες δράσεις που βοηθούν στη διαμόρφωση της αναγνωστικής συμπεριφοράς των παιδιών.

  Το πρόγραμμα υποστηρίζουν με τις προσφορές τους κάθε χρόνο oι εκδότες προσφέροντας βιβλία, συγγραφείς και εικονογράφους για εκδηλώσεις και τα μεγάλα δώρα στο τέλος.

   

   

  13 χρόνια Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος»

  13 χρόνια Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης

  Για 13η χρονιά συνεχίστηκε το ετήσιο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «που πραγματοποιείται στον Δήμο Χαλανδρίου και διοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος», σε συνεργασία με τα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης από το 2005. Ο Μαραθώνιος έχει ως στόχο την καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και στο επίκεντρό του βρίσκονται η χαρά και η απόλαυση της ανάγνωσης.

  Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το έντυπο με τα βιβλία που επιλέχθησαν από τις βιβλιοθηκονόμους της Παιδικής Βιβλιοθήκης Μίμης Βασιλόπουλος και που πρέπει να διαβάσουν οι μαθητές που θα συμμετάσχουν - ά φάση διαγωνισμού.

  Η γιορτή έναρξης του 13ου Μαραθωνίου θα γίνει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στις 12.00 στην Παιδική Βιβλιοθήκη Μίμης Βασιλόπουλος.

  Πληροφορίες:

  Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου

  Φιλ. Εταιρείας & Τομπάζη 18, 152 32 Χαλάνδρι

  Τ 210 6820464 Ε vivliothiki@halandri.gr

  Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος»

  Παλαιολόγου, Αβέρωφ & Σόλωνος, 152 32 Χαλάνδρι

  Τ | F 210 6801654 E mvaslib@otenet.gr paidiki.vivliothiki@halandri.gr

 • Παιδική Βιβλιοθήκη Μίμης Βασιλόπουλος

  Η Παιδική Βιβλιοθήκη άνοιξε τον Απρίλιο του 2005 και είναι παράρτημα της βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου.

  Η Παιδική Βιβλιοθήκη άνοιξε τον Απρίλιο του 2005 και είναι παράρτημα της βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου. Στεγάζεται στον παλιό σταθμό του τρένου, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Aννας.

  Η ανακαίνιση και η άρτια διαμόρφωση του εσωτερικού και του περιβάλλοντος χώρου είναι αποκλειστική δωρεά των βιβλιοπωλείων Ευριπίδης, που εξακολουθούν να τη στηρίζουν ηθικά και οικονομικά.

  Η Παιδική Βιβλιοθήκη διοργανώνει εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη και διάδοση της αναγνωσιμότητας, στα παιδιά και τους νέους, όπως: ξεναγήσεις και γνωριμία με το υλικό και τις υπηρεσίες της μέσα από διαδραστικά προγράμματα, επισκέψεις συγγραφέων/εικονογράφων στα σχολεία και στην παιδική βιβλιοθήκη, Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης (από το 2005), ώρες παραμυθιού με αφήγηση και δραματοποίηση για πολύ μικρά παιδιά (2-5 ετών) και για μεγαλύτερα (από 6 ετών), ομάδες ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων για εφήβους, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικά εργαστήρια, και καλοκαιρινές δράσεις στην παιδική βιβλιοθήκη και στη Ρεματιά Χαλανδρίου.

  Στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με βιβλία συμβάλλουν και οι εκδοτικοί οίκοι, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς. Σ’ αυτή στεγάζεται πλέον όλο το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου και σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 8.000 τίτλους βιβλίων στη συλλογή της. Η Παιδική Βιβλιοθήκη είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μίμη Βασιλόπουλου (Σόλωνος, Αβέρωφ και Παλαιολόγου, Χαλάνδρι, 210 6801654)