Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Τα νέα μας / Απονεμήθηκε το Man Booker Prize 2019!

Απονεμήθηκε το Man Booker Prize 2019!

 

Το Man Booker Prize απονεμήθηκε χθες το βράδυ στην καναδή Μάργκαρετ Ατγουντ και στην αγγλονιγηριανή Μπερναρντίν Εβαρίστο για τα έργα τους "The testaments" και "Girl, woman, other" αντίστοιχα.

Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού των βραβείων αγγλόφωνης λογοτεχνίας που το βραβείο δίνεται σε δύο βιβλία, είχε δοθεί ξανά το 1974 και το 1997.

Το βραβείο Man Booker συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών, που θα μοιραστούν οι Ατγουντ και Εβαρίστο.

Η Μάργκαρετ Ατγουντ γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά το 1939 και μεγάλωσε στο βόρειο Οντάριο, το Κεμπέκ και το Τορόντο. Έχει γράψει περισσότερα από 40 μυθιστορήματα, ποιήματα, παιδικά βιβλία και δοκίμια. Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας έχει βρεθεί υποψήφια ή έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία στον Καναδά και στο εξωτερικό, όπως το βραβείο Premio Mondello (1997), το Commonwealth (1987, 1994) και το Orange (2001, 2004). Έχει ήδη τιμηθεί και με το Man Booker Prize το 2000 για το βιβλίο της "The blind Assassin". Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πεζογράφους και κριτικούς του Καναδά.

Η Μπερναντίν Εβαρίστο γεννήθηκε το 1959 στο Λονδίνο από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα. Έχει γράψει συνολικά 8 βιβλία στα οποία αναφέρεται στην Αφρικανική διασπορά. Το βιβλίο για το οποίο τιμήθηκε είναι μια μυθιστορηματική καταγραφή της ζωής μαύρων οικογενειών στη Βρετανία. Όπως δήλωσε και η ίδια στην απονομή «Είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονέμεται αυτό το βραβείο».