Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Παρουσίαση βιβλίου: "Τουρκία: Το τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού"

Παρουσίαση βιβλίου: "Τουρκία: Το τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού"

Παρουσίαση βιβλίου:

Παρουσίαση βιβλίου: "Τουρκία: Το τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού"

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 19:00

Ευριπίδης στην Κηφισιά (Κηφισίας 310)

Παρουσίαση βιβλίου

Τουρκία το τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού

Γιώργος Αγγελετόπουλος, Ευάγγελος Αρεταίος

Τελικά η Τουρκία δεν συντηρητικοποιείται. Κάθε άλλο: αντίθετα από ό,τι θα επιθυμούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρά τις κραυγές των συντηρητικών και των εθνικιστών, η κοινωνία της εκσυγχρονίζεται ραγδαία. Το παρόν οδοιοπορικό αποδεικνύει πως νέες, υβριδικές ταυτότητες προτάσσουν την ατομικότητα ως όπλο ενάντια στον αυταρχισμό που καλλιεργείται στην ενδοχώρα. Μετά την καταστολή της εξέγερσης του πάρκου Γκεζί το 2013 και το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο Ερντογάν τροφοδοτεί συνειδητά ένα επικίνδυνο κλίμα πόλωσης, στο οποίο κυριαρχούν ο άκρατος εθνικισμός, η υπερσυντηρητική πατριαρχία και η κουλτούρα της βίας, καλλιεργώντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία βάλλεται πανταχόθεν από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς. Την ίδια στιγμή, όμως, ένας βαθύς κι υποσυνείδητος εκσυγχρονισμός έχει αρχίσει να μετασχηματίζει τη συμπεριφορά, την καθημερινότητα, τις νοοτροπίες και, τελικά, τις προσδοκίες των Τούρκων πολιτών. Μέσα από ενδελεχείς δημοσιογραφικές παρατηρήσεις και εξαιρετικές θεωρητικές επισημάνσεις, βασισμένες στην ιστορία και την κοινωνιολογία τόσο της Τουρκίας όσο και των μουσουλμανικών κοινωνιών εν γένει, το βιβλίο αποκαλύπτει την αντιφατική αυτή πορεία της Τουρκίας, όπου ο αυταρχισμός κι ο εθνικισμός έρχονται αντιμέτωποι με την ατομικότητα, που αμφισβητεί το παραδοσιακό, το κυρίαρχο μοντέλο συμπεριφορών και φέρνει ακόμα και τους συντηρητικούς πληθυσμούς της ενδοχώρας όλο και πιο κοντά στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Οι συγγραφείς θα μας παρουσιάσουν το βιβλίο τους σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος


Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

Ο Γιώργος Αγγελετόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Νεώτερη και Σύγχρονη Τουρκική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ενώ έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στη Νεώτερη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως απόφοιτος του Τμήματος Ακολούθων Τύπου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, έχει υπηρετήσει ως Γραμματέας στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ?γκυρας (2004-2006), και ως Προϊστάμενος Σύμβουλος Επικοινωνίας στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας (2006-2010) και Κωνσταντινούπολης (2013-2017). Εργάζεται στο νυν Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια με κεντρικό θέμα πτυχές του εσωτερικού βίου και της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ενώ μελέτες του για την Τουρκία και την Κύπρο έχουν δημοσιευθεί τόσο αυτοτελώς όσο και σε συλλογικά έργα.

Ο Ευάγγελος Αρεταίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Νομικά στη Γαλλία και Ισλαμικές Σπουδές στο Βέλγιο. Από το 1996 μέχρι σήμερα επισκέπτεται συστηματικά την Τουρκία και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1999 μέχρι το 2007, εργαζόμενος ως ανταποκριτής ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στον ελληνικό συνδρομητικό ιστότοπο Inside Story, καλύπτοντας θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Έχει δημοσιεύσει δύο μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων και ένα δημοσιογραφικό οδοιπορικό για την πολιτική και την κοινωνία στην Τουρκία με τίτλο Από την ουτοπία του Γκεζί στο πραξικόπημα.

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση