Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / Τι θα διαβάσουμε φέτος τον χειμώνα;

Τι θα διαβάσουμε φέτος τον χειμώνα;

 

 

Τα βιβλία είναι τα καλύτερα εφόδια που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος στο ταξίδι της ζωής

- Stefan Zweig -

 

Ανακαλύψτε τα βιβλία που πρόκειται να κυκλοφορήσουν φέτος το χειμώνα και επιλέξτε τα δικά σας εφόδια!

 

Ελληνική λογοτεχνία 

Από τις εκδόσεις Πατάκη έχουμε την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Ισίδωρου Ζουργού με τις Ρετσίνες του βασιλιά. Ένα μυθιστόρημα νόμισμα όπου ο αφηγητής το στρίβει στον αέρα και φανερώνει οικογενειακές ιστορίες και εικόνες μιας χώρας αμήχανης, βουτηγμένης στην ανεργία και στη νέα μετανάστευση.

Η Σώτη Τριανταφύλλου μετά το Εργοστάσιο μολυβιών και τις Σπάνιες γαίες επιστρέφει με το τρίτο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό, πάντα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης διερωτάται Σε ποιον ανήκει η κόλαση και μας παρουσιάζει την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων διακοσίων χρόνων μέσα από σύντομες ιστορίες που μπορούν να διαβαστούν άλλοτε σαν παραβολές και άλλοτε σαν ανέκδοτα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από τις εκδόσεις Πόλις έχουμε την πολύ ενδιαφέρουσα επιστροφή του Τεύκρου Μιχαηλίδη με το Φονικό στη μεγάλη εκκλησία, ένα μυθιστόρημα στο οποίο ιστορικά πρόσωπα και μυθοπλαστικοί ήρωες συναντιούνται και αλληλεπιδρούν για να ζωντανέψουν το κλίμα της μετάβασης από την Ύστερη Αρχαιότητα στον πρώτο βυζαντινό χρυσό αιώνα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση έρχεται από τις εκδόσεις Καστανιώτη με Τα διηγήματα (1931-1977) της Έλλης Αλεξίου, όπου για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε έναν τόμο όλα τα διηγήματα της σπουδαίας συγγραφέως. Από τις ίδιες εκδόσεις σημαντικό εκδοτικό γεγονός αποτελεί η έκδοση της άγνωστης έως σήμερα νουβέλας Καπνός ήταν της Έλλης Λαμπρίδη, που αφηγείται τη γνωριμία της με τον Νίκο Καζαντζάκη το 1918 στη Ζυρίχη, την αρχή και την εξέλιξη του αισθηματικού τους δεσμού και τις περιηγήσεις τους στην Ελβετία μέχρι τον αποχωρισμό τους.

Επίσης, μια νέα συλλογή διηγημάτων της Διδώς Σωτηρίου αναμένεται από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο Ήρωες και Αντιήρωες. Πρόκειται για το έκτο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου που εκδίδεται μετά το θάνατό της με υλικό που προέρχεται από το τεράστιο αρχείο της.

Τέλος, μετά τη μεγάλη επιτυχία του Έλληνα Γιατρού, η Καρολίνα Μέρμηγκα επιστρέφει με το νέο της ιστορικό μυθιστόρημα Κάτι κρυφό μυστήριο από τις εκδόσεις Μελάνι και το περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον!

 

Μεταφρασμένη λογοτεχνία

Πολύ καλά νέα έχουμε για τους λάτρεις της Camilla Lackberg! Το νέο, πολυαναμενόμενο βιβλίο της έρχεται τον Δεκέμβριο με τίτλο Γυναίκες χωρίς έλεος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η βασίλισσα των μπεστ σέλερ παραμένει στο κλίμα της νέας της ηρωίδας, της δυναμικής Φέι, που γνωρίσαμε στο Χρυσό κλουβί, και μας παρουσιάζει την καθημερινότητα γυναικών αγγίζοντας ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Από τις εκδόσεις Πατάκη έχουμε την επιστροφή του αγαπημένου Ian MacEwan με το Μηχανές σαν κι εμένα. Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που θέτει το ερώτημα αν μια μηχανή μπορεί να κατανοήσει την ανθρώπινη καρδιά ή αν, τελικά, εκείνοι από τους οποίους λείπει η κατανόηση και η ενσυναίσθηση είναι οι άνθρωποι. Επίσης από τις ίδιες εκδόσεις έρχεται η τελευταία περιπέτεια του Μονταλμπάνο με τίτλο Δίχτυ ασφαλείας του αξεπέραστου Αντρέα Καμιλέρι.

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος αναμένουμε το μυθιστόρημα της Toni Morrison με τίτλο Αγαπημένη. Πρόκειται για το έργο που της χάρισε το Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας το 1988 και θεωρείται σύμφωνα με τους New York Times το καλύτερο αμερικανικό μυθιστόρημα από το 1981 έως το 2006.

Για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας ο Antony Horowitz επιστρέφει με τον Θάνατο του 007 από τις εκδόσεις Διόπτρα, ενώ από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος αναμένουμε το νέο μυθιστόρημα του James Ellroy με τίτλο Θύελλα.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός τον Δεκέμβριο αναμένουμε με ενδιαφέρον το ιδιαίτερο μυθιστόρημα του David Grossman Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ, το οποίο βραβεύτηκε με το Man Booker Prize το 2017.

Επίσης, μια νέα συλλογή διηγημάτων του David Sedaris έρχεται από τις εκδόσεις Μελάνι με τίτλο Καλυψώ. Κατά πολλούς θεωρείται το πιο ώριμο βιβλίο του κι εμείς το αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε και το μυθιστόρημα του James Baldwin από τις εκδόσεις Πόλις Το κουαρτέτο του Χάρλεμ. Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Baldwin στο οποίο χρησιμοποιεί ως φόντο το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, που συντάραξε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60, για να αφηγηθεί ένα επικό άσμα αγάπης και οργής για τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος. 

Οι εκδόσεις Ίκαρος μας συστήνουν τον βραβευμένο με βραβείο Goncourt πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2018, Mahir Guver με το πολλά υποσχόμενο μυθιστόρημά του ο Μεγάλος Αδερφός στο οποίο μας αφηγείται την οδυνηρή ιστορία μιας γαλλοσυριακής οικογένειας που προσπαθεί να χωρέσει σε μια κοινωνία όπου δεν της προσφέρονται παρά μόνο οι ελάχιστες ευκαιρίες.

Μια συγκινητική ιστορία έρχεται από τις εκδόσεις Utopia με τίτλο Ο κόσμος του Σαμ του Stuart Keith. O Σαμ είναι ένας αξιαγάπητος, λίγο μοναχικός, λίγο δυσλειτουργικός. Μαζί με τον πατέρα του θα βρεθεί στο Λονδίνο όπου πατέρας και γιος θα αναπτύξουν μια βαθιά σχέση έχοντας επουλώσει τα τραύματά τους. Από τις ίδιες εκδόσεις έρχεται επίσης ένα μυθιστόρημα που φέρνει κοντά δύο από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του 19ου αιώνα με τίτλο ο Μαρξ στον κήπο του Δαρβίνου της Ilona Jerger.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαίνεται το νέο βιβλίο του David Foster Wallace που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κριτική με τίτλο Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες. Πρόκειται για 23 σύντομες ιστορίες διαποτισμένες από την ειρωνεία και το μαύρο χιούμορ που χαρακτηρίζουν τον τρόπο γραφής του Wallace.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη έρχεται το μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γκράτσια ΝταλένταΗ μητέρα. Ένα βιβλίο που περιγράφει αριστοτεχνικά τα ανθρώπινα πάθη σε μια κοινωνία με δυνατές παραδόσεις και αυστηρές ηθικές αρχές.

Τέλος, από τις εκδόσεις Κίχλη αναμένουμε τον Δεκέμβριο το μυθιστόρημα του σπουδαίου Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ Σώσα πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά. Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα στο οποίο ο Σίνγκερ θέτει μια σειρά από θεμελιώδη ερωτήματα υπαρξιακής φύσεως.

 

Δοκίμια

Ο Νίκος Βατόπουλος επιστρέφει τον Νοέμβριο με το νέο του περιηγητικό βιβλίο με τίτλο Όπου και να ταξιδέψω… Περπατώντας σε 23 πόλεις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αφήνει για λίγο την αγαπημένη του Αθήνα και ταξιδεύει σε άλλες 23 πόλεις αποκαλύπτοντας μικρά μυστικά και εικόνες.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η επιστροφή του Γιώργου Μαυρογορδάτου με το βιβλίο Αναμνήσεις ενός μολυβένιου στρατιώτη από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για μια αυτοβιογραφία που περιγράφει την φοιτητική αλλά και την ακαδημαϊκή του πορεία, καθώς και εμπειρίες και προτάσεις για τη διδασκαλία στην οποία αφιερώθηκε.

Μετά την τεράστια επιτυχία του α΄ τόμου, τον Νοέμβριο έρχεται ο πολυαναμενόμενος β’ τόμος της πολιτικής βιογραφίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Παπαχελά Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια 1974-2006 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός έρχεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση για γονείς από τον π. Ανδρέα Κονάνο με τίτλο Ζακέτα να πάρεις! Ένας οδηγός που στόχο έχει να βοηθήσει τους γονείς να ανακαλύψουν την παιδική ψυχή που μεγαλώνει, ψάχνεται και προβληματίζεται για όλα!

Από τις εκδόσεις Αρμός ξεχωρίζουν δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, το πρώτο του Θεοφάνη Τάση με τίτλο «Ψηφιακός ανθρωπισμός: Εικονιστικό υποκείμενο και τεχνητή νοημοσύνη». Ένα βιβλίο που συζητά ποικίλα θέματα όπως την τεχνητή νοημοσύνη, την κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, αλλά επίσης την ελληνική ταυτότητα, την ισλαμιστική τρομοκρατία, το ζήτημα της βίας και το μέλλον της Ευρώπης. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η «Αντιληπτική Νοημοσύνη»του Brian Boxer Wachler. Ένα βιβλίο που ορίζει την έννοια της αντιληπτικής νοημοσύνης και στόχο έχει να μας βοηθήσει να ερμηνεύουμε και περιστασιακά χειριζόμαστε τα βιώματα μας για να ξεχωρίσουμε την φαντασία από την πραγματικότητα.

Η απριλιανή χούντα του ’67, μια μελέτη των Στάθη ΚαλύβαΔημήτρη Σωτηρόπουλου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου ξεχωρίζει από τις προσεχείς εκδόσεις του Μεταιχμίου. Ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στην απριλιανή δικτατορία στην Ελλάδα του 1967 και καλύπτει τα αίτιά της στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, καθώς και την κληρονομιά της στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη ξεχωρίζει επίσης το Μια ριζοσπαστική ιστορία του κόσμου, όπου ο Νιλ Φόκνερ εξετάζει μια διαφορετική προσέγγιση της Ιστορίας και μας δείχνει ότι οι πολλοί έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.

Επίσης, μετά τους δύο πρώτους τόμους της σειράς Πιάνω γραφή να γράψω... Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι του Παντελή Μπουκάλα, αναμένουμε τον τρίτο τόμο με τίτλο Κόκκιν’ αχείλι φίλησα – Το ταξίδι του φιλιού και ο έρωτας σαν υπερβολή από τις εκδόσεις Αγρα.

Τέλος, μια ακόμα ενδιαφέρουσα μελέτη αναμένεται από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας με τίτλο Οι Έλληνες στον κάτω κόσμο. Από τον Όμηρο στον Επίκουρο. Ένα έργο που παρουσιάζει την πρόσληψη του κάτω κόσμου από τους αρχαίους Έλληνες μέσα από τα κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

 

Βιβλία για παιδιά

Το εκδοτικό πρόγραμμα για τους μικρούς αναγνώστες αναμένεται επίσης πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον!

Η αειθαλής και πολυγραφότατη Αλκη Ζέη επιστρέφει τον Νοέμβριο με το νέο της μυθιστόρημα Ένα παιδί από το πουθενά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια ιστορία για τα παιδιά και τα προβλήματά τους σήμερα που διαβάζεται τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους.

Η σειρά Οι περιπέτειες του μικρού Κοπέρνικου των Αγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη που έχουν ήδη αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες επιστρέφει με το νέο βιβλίο Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πύργος με τα μυστικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Αυτή τη φορά παρακολουθούμε τους αγαπημένους μας ήρωες που προσπαθούν να μάθουν τι κρύβει ένας πύργος.

Νέο βιβλίο έρχεται και από την αγαπημένη σειρά Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα με τίτλο Κακός χαμός από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Όταν η οικογένεια του Γκρεγκ αποφασίζει να ανακαινίσει το σπίτι ένα σωρό προβλήματα σκάνε μύτη και στο σπίτι γίνεται ένας κακός χαμός!

Επίσης, η αγαπημένη συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη επιστρέφει με μια νέα σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τις Μέλισσες από τις εκδόσεις Δίοπτρα! Στο πρώτο βιβλίο Δώσε λύση στο μελίσσι, οι μέλισσες καλούνται να εκλέξουν τον νέο τους αρχηγό και η περιπέτεια ξεκινά!

Από τις εκδόσεις Μάρτης έχουμε την επιστροφή της αγαπημένης Isol με το Αλφαβητάρι στο χέρι, ένα υπέροχο βιβλίο όπου τα γράμματα και οι εικόνες συνομιλούν δημιουργικά και από τη Μικρή Σελήνη έρχεται νέο βιβλίο με τίτλο Αχ! Φαντάσματα… της Σοφιάννας Θεοφάνους.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη η Τασούλα Επτακοίλη θα μας παρουσιάσει την Τσαγέρα που ανθίζει, μια πολύχρωμη ιστορία για τη δύναμη της αγάπης, που όλα τα κάνει να ζωντανεύουν και τα μισά τα κάνει ολόκληρα.

Το Φουρφούρι μας ετοιμάζει ένα πολύ… νόστιμο βιβλίο! Η Οδός νοστιμιάς της Felicita Sala θα μας μάθει, μέσα από πολύχρωμα πιάτα και εύκολες συνταγές από όλο τον κόσμο, τη σημασία του να αποδέχεσαι και να μοιράζεσαι.

Και για να μπούμε σιγά σιγά στο κλίμα των Χριστουγέννων… Αναμένουμε με ενθουσιασμό την επιστροφή της Helen Stephens με το Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Ίκαρος. Το αξιαγάπητο λιοντάρι της Έλλης επιστρέφει και μοιράζεται χριστουγεννιάτικες περιπέτειες σε τρένα, σπίτια και χιονισμένα τοπία.

Τέλος, η αγαπημένη πλέον των παιδιών Emily Gravett μας ταξιδεύει με τα Χριστούγεννα στην έρημο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στην έρημο Καλαχάρι τίποτα δε θυμίζει τα Χριστούγεννα των περιοδικών! Ούτε χιόνι, ούτε έλατα, ούτε χριστουγεννιάτικο γεύμα! Έτσι ο Σάνι ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι αναζητώντας τα τέλεια Χριστούγεννα!