Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / Δημιουργική Γραφή: Και πάλι μαζί

Δημιουργική Γραφή: Και πάλι μαζί

Δημιουργική Γραφή: Και πάλι μαζί

Μετά την ενθουσιώδη ανταπόκριση στο χειμερινό σεμινάριο δημιουργικής γραφής, με πολλή χαρά σας ανακοινώνουμε πως ξεκινάει ο β’ κύκλος δημιουργικής γραφής (για προχωρημένους) καθώς και νέος κύκλος για αρχάριους. Και τις δύο ομάδες συνεχίζει να συντονίζει η βραβευμένη συγγραφέας Έλενα Μαρούτσου. Τόσο οι αρχάριοι όσο και οι προχωρημένοι θα παρακολουθήσουν δέκα συναντήσεις διάρκειας 2,5 ωρών η καθεμία, όπου θα έρθουν σε επαφή με εμβληματικά κείμενα της ξένης κι ελληνικής λογοτεχνίας και θα πειραματιστούν δημιουργικά με διάφορα πεζογραφικά είδη με έμφαση στη μικρή φόρμα (διήγημα, μικροδιήγημα, μπονζάι).

Οι αρχάριοι θα εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της αφηγηματολογίας, όπως τα διαφορετικά είδη αφηγητή, την οπτική γωνία/εστίαση ενώ θα εξετάσουν και τεχνικές που αφορούν στο χρόνο της αφήγησης, (αναδρομή, παρέκβαση, πρόληψη, εγκιβωτισμός κ ά.).

Τα θέματα που θα προσεγγίσουν οι προχωρημένοι είναι αντίστοιχα τα εξής: το λογοτεχνικό ύφος, ο μακροπερίοδος λόγος, ο εσωτερικός μονόλογος, το ημερολόγιο, η επιστολή, καθώς και ο ερωτικός λόγος και το χιούμορ στη λογοτεχνία.

Στη διάρκεια των συναντήσεων και των δύο κύκλων, τα μέλη θα καλούνται ενίοτε να γράφουν σύντομες ασκήσεις, ενώ θα έχουν και κάποια εργασία για το σπίτι, την οποία θα παρουσιάζουν στην επόμενη συνάντηση.  Συζητώντας για τα κείμενα της ομάδας αλλά και με τη συνδρομή κειμένων συναφών με την εκάστοτε θεματική ενότητα, θα ασκηθεί η κρίση των μελών και θα οξυνθεί το αισθητικό τους κριτήριο. Στόχος μας είναι με το τέλος και των δύο κύκλων, οι συμμετέχοντες να έχουν ήδη στα χέρια τους τα βασικά εκφραστικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την προσωπική τους πορεία στο χώρο της ανάγνωσης και της γραφής και, όσοι το επιθυμούν, να κάνουν το πρώτο τους βήμα στην παραγωγή λογοτεχνικού έργου. 

Μοναδικό προαπαιτούμενο η αγάπη σας για τη λογοτεχνία...

 

Διάρκεια κύκλου: 10 συναντήσεις, δυόμιση ωρών η καθεμία

 

Ημέρες και ώρες συναντήσεων

Α. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ

Πέμπτη 18:00-20:30  (27 ΦΕΒ -  5 & 12 ΜΑΡΤ - 2, 9 & 23 ΑΠΡ -  7, 14 & 28 ΜΑΙ - 4 ΙΟΥΝ)

Β. ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ

ΤΡΙΤΗ 18.00 -20.30 ( 3, 17 & 31 ΜΑΡΤ – 14 & 28 ΑΠΡ – 5 & 19 ΜΑΙ – 2, 9 & 16 ΙΟΥΝ)

 

Κόστος συμμετοχής: 275€ 

 

Τρόποι πληρωμής

  • Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του Ευριπίδη στην Κηφισιά ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% πριν από την έναρξη των μαθημάτων (Τράπεζα Πειραιώς αριθμ. λογ/μού: 5054030983387, IBAN: GR48 0172 0540 0050 5403 0983 387. Στα στοιχεία της κατάθεσης θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα και η λέξη ΕΝΗΛΙΚΕΣ)

  • Σε δύο ισόποσες δόσεις στα ταμεία του Ευριπίδη στην Κηφισιά ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων, 2η δόση στο έκτο μάθημα)

  • Με πιστωτική κάρτα έως και 6 άτοκες δόσεις στα ταμεία του Ευριπίδη στην Κηφισιά (εξαιρούνται οι κάρτες American Express και Εθνική).

 

Δηλώσεις συμμετοχής αποκλειστικά στο culture@evripidis.gr

  

Λίγα λόγια για την Έλενα Μαρούτσου

 

Η Έλενα Μαρούτσου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και τις Εικαστικές Τέχνες στο University of Reading στην Αγγλία. Έκτοτε εργάζεται ως εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδη», συντονίζει τις λέσχες ανάγνωσης στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στο Χαλάνδρι» και «Ευριπίδης στην Κηφισιά». Έχει πολύχρονη εμπειρία στη διεξαγωγή εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά. Ως κριτικός λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ελευθεροτυπία, με την Bookpress καθώς και με το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr.  Επί του παρόντος βιβλιοκρισίες της δημοσιεύονται στην Εφημερίδα των Συντακτών. Κυκλοφορούν τα εξής λογοτεχνικά της έργα: Του ύψους και του βάθους, μικρές ιστορίες (αφηγήματα, εκδ. Αλεξάνδρεια), Οι προδοσίες των ονομάτων (διηγήματα, εκδ. Αλεξάνδρεια), Μεταξύ συρμού και αποβάθρας (μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτης – απέσπασε το βραβείο μυθιστορήματος Athens Prize for Literature από το περ. Δε-κατα), Το Νόημα (νουβέλα, εκδ. Κέδρος) και Οι χυδαίες ορχιδέες (διηγήματα, εκδ. Κίχλη- υποψήφιο για το βραβείο του Αναγνώστη και το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Δύο (μυθιστόρημα εκδ. Κίχλη)