Εκτεταμένη αναζήτηση

Αρχική / Η εταιρία / Δοκίμια και Μελέτες

Δοκίμια και Μελέτες

 Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και τον Αριστείδη Χατζή, έρχεται μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για την επανάσταση του ’21 με τίτλο Ο Ενδοξότερος Αγώνας. Πρόκειται για μια καταιγιστική αφήγηση που θυμίζει μυθιστόρημα και προσφέρει μια πλήρως ολοκληρωμένη επισκόπηση της Επανάστασης μέσα από αρχεία και μαρτυρίες. Από τις ίδιες εκδόσεις θα διαβάσουμε το Casta Diva: Η κρυφή ζωή της Μαρίας Κάλλας. Μέσα από μια αδημοσίευτη αλληλογραφία της Μαρίας Κάλλας, η ιστορικός Λίντσι Σπενς ρίχνει φως στην τραγική ιδιωτική ζωή της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας.

Η πολυαναμενόμενη συνέχεια του best seller Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας του Τιμ Μάρσαλ, αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο Η δύναμη της γεωγραφίας. Στην κατηγορία του Self help έρχεται το επίσης πολυαναμενόμενο βιβλίο του Ρόμπιν Σάρμα, Ο ήρωας της διπλανής πόρτας. Ο συγγραφέας που έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων αναγνωστών μάς δείχνει τον δρόμο για το προσωπικό μεγαλείο και για το πώς να γίνουμε Τιτάνες στην καθημερινότητά μας.

 

Από το Μεταίχμιο με ενδιαφέρον θα διαβάσουμε το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά, Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974. Ένα βιβλίο για τη δύσκολη εφταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας, που χρειάστηκαν 25 χρόνια έρευνας στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλέξη Παπαχελά για να γραφτεί. Το όπιο του λαού είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις ίδιες εκδόσεις μέσα στο φθινόπωρο. Ο συγγραφέας επιχειρεί μια ανορθόδοξη προσέγγιση στο τελευταίο μεσαιωνικό κατάλοιπο: την πολυπλόκαμη διείσδυση της θρησκείας, τόσο στην πατρίδα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε και το βιβλίο της Κέιτ Κιρκπάτρικ, Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή. Ένα βιβλίο που δεν αφηγείται απλώς μια ούτως ή άλλως συναρπαστική ζωή· δείχνει, επίσης, πόσο άδικα κρίθηκε από την κοινωνία η Μποβουάρ, και προκαλεί τους αναγνώστες να σκεφτούν τις δικές τους προκαταλήψεις απέναντι στις γυναίκες.

 

Μετά την επιτυχία του bestseller 12 Kανόνες για τη ζωή, ο κορυφαίος ψυχολόγος Τζόρνταν Πήτερσον επανέρχεται με το νέο του βιβλίο Πέρα από την τάξη (12 ακόμα κανόνες για τη ζωή). Ακολουθώντας το νήμα των 12 κανόνων, καταθέτει 12 νέους κανόνες, που σπάνε το φράγμα της κανονικότητας. H Μαρία Πολύζου, κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, θα μας αφηγηθεί την πορεία της μέσα από την αυτοβιογραφία της με τίτλο Μην τα παρατάς. Μία κατάθεση ψυχής που θα συγκλονίσει και θα προκαλέσει συζητήσεις. Και τα δύο βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Keybooks.

Από τις εκδόσεις Gutenberg και την Μπερναντίν Εβαρίστο θα διαβάσουμε το Μανιφέστο. Η συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller Κορίτσι, γυναίκα, άλλο, μιλά για την καταγωγή, την οικογένεια, τη ζωή της και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι τη βράβευση της με το Booker 2019. Επίσης, ξεχωρίσαμε και το Ξένος στη χώρα μου-Ημερολόγιο φυλακής, 1944 του Χανς Φάλαντα. Ο συγγραφέας, κλεισμένος σε ένα κελί ναζιστικής φυλακής διηγείται τις εμπειρίες του επί Τρίτου Ράιχ γράφοντας αναμνήσεις που ξέρει ότι μπορεί να του στοιχίσουν τη ζωή.

Η ήττα του Μουσολίνι στο ύψωμα του 731 του Τζον Καρ θα κυκλοφορήσει από τον Ψυχογιό. Η ιστορία της σημαντικής αυτής μάχης που έπαιξε τον ρόλο της στην απόφαση του Χίτλερ να αναβάλει την εισβολή στη Ρωσία κατά τέσσερις εβδομάδες τουλάχιστον, καθυστέρηση που, μαζί με άλλους παράγοντες, συνέβαλε ώστε να του στοιχίσει τελικά την έκβαση του πολέμου.

 

Από τις εκδόσεις Utopia θα διαβάσουμε το βιβλίο του  ?νταμ Χίγκινμποθαμ, Μεσάνυχτα στο Τσερνόμπιλ: η άγνωστη ιστορία της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής. Μια μελέτη που παρουσιάζει την καταστροφή του 1986 μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που την έζησαν, αντλώντας υλικό από συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μιας δεκαετίας, από γράμματα, ανέκδοτα απομνημονεύματα και τεκμήρια αρχείων των οποίων το απόρρητο άρθηκε προσφάτως.

Δυο σημαντικά ιστορικά βιβλία έρχονται και από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του κορυφαίου Βρετανού ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ με τίτλο Η Ελληνική Επανάσταση και η βραβευμένη μελέτη της Κωνσταντίνας Ζάνου, Τραυλίζοντας το Έθνος. Διεθνικός πατριωτισμός στη Μεσόγειο, 1800-1850

 

Εκλήθην ομιλήτρια είναι ο τίτλος του βιβλίου της Κικής Δημουλά που θα κυκλοφορήσει από τον Ίκαρο. Πρόκειται για τριάντα δύο "ποιητικά χρονογραφήματα", ομιλίες της αγαπημένης ποιήτριας Κικής Δημουλά σε συνέδρια και εκδηλώσεις, χαιρετισμοί και αποχαιρετισμοί από το 1995 έως το 2015.

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις αναμένονται και από τις εκδόσεις Πόλις. Tο δοκίμιo με τίτλο Εναντίον του μίσους, της Καρολίν Έμκε, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Γερμανίδες διανοούμενες, ασχολείται με τα μεγάλα θέματα του καιρού μας: τον ρατσισμό, τον φανατισμό, την αποστροφή για τη δημοκρατία. Και το βιβλίο του Σερζ Ωντιέ, Για μια πολιτική οικολογία, δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για μια ριζική αλλαγή στην πολιτική, αλλά και το πώς η απουσία οικολογικής πολιτικής επηρέασε τα μεγάλα πολιτικά ρεύματα.

Από τον συγγραφέα του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος, Τζάιλς Μίλτον και τις εκδόσεις Μίνωας θα κυκλοφορήσει το Ρουά Ματ στο Βερολίνο. Μια καθηλωτική αφήγηση της κούρσας για την κατάληψη του Βερολίνου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ιστορία ενός άνευ προηγουμένου ανθρώπινου δράματος, που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο.

Από τις εκδόσεις Πατάκη ξεχωρίσαμε το νέο του βιβλίο του Τομά Πικετί, Κεφάλαιο και ιδεολογία. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας από τις αρχαίες κοινωνίες των τριών τάξεων (πολεμιστές, κληρικοί, εργάτες) μέχρι τις σύγχρονες, όπου η ταξική διαστρωμάτωση είναι περισσότερο συγκεχυμένη. Επίσης, το βιβλίο του  Γιώργου Αρχιμανδρίτη, Γιάννης Μπεχράκης: Με τα μάτια της ψυχής. Ένας τόμος που καταγράφει μια σειρά συζητήσεων που έκανε με τον σπουδαίο φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη από το 2015 μέχρι και το 2017. Ένα ακόμα βιβλίο που αξίζει να βάλετε στη λίστα σας είναι το Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πορευόμενος. Συνομιλία με τη Νατάσα Μπαστέα και τον Μάκη Προβατά. Από το φθινόπωρο του 2018 ως το φθινόπωρο του 2020 η Νατάσα Μπαστέα και ο Μάκης Προβατάς, σε μια σειρά συνομιλιών στην Αθήνα και στα Τίρανα, κατέγραψαν τις σκέψεις του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου για την πορεία του, τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια ως σήμερα και τις εξελίξεις στον κόσμο γύρω μας.

Τέλος στην κατηγορία των παιδαγωγικών βιβλίων, ο Μάρτης επιστρέφει με μια νέα σειρά βιβλίων για γονείς με το bestseller των New York Times, Ο Ενσυνείδητος γονέας της Σιφάλι Τσαμπάρι. Ένα βιβλίο που εξηγεί το πόσο σημαντικό είναι να γίνουμε ενσυνείδητοι, και άρα αυθεντικοί, ώστε να μπορούμε να αγαπήσουμε με φυσικό τρόπο.

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση